GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Najavljeno osnivanje fonda za transfer tehnologija vrijednog 40 mln eura

Najavljeno osnivanje fonda za transfer tehnologija vrijednog 40 mln eura
FOND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2021 / 14:12
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko u utorak je istaknula da su ulaganja u rizični kapital u Hrvatskoj na razini oko 0,3 posto ukupnog BDP-a, čime zaostaje za najuspješnijim zemljama u tom segmentu, a najavila je i da će HBOR sudjelovati u pokretanju fonda za financiranje transfera tehnologije, vrijednog oko 40 milijuna eura.

Perko je to izjavila na prvoj godišnjoj konferenciji Bestinvest.hr, koju je organizirala Hrvatska private equity i venture capital asocijacija (CVCA), a na kojoj su dodijeljene i nagrade za najbolja private equity i venture capital (PE&VC) ulaganja.

Rizični kapital (engl. private equity) je oblik vlasničkog ulaganja u poduzeća uz aktivno sudjelovanje u poslovanju subjekta u koje je izvršeno ulaganje, dok se podvrsta rizičnog kapitala usmjerenog na ulaganje u inovativne start-upove naziva venture capital. Perko je istaknula da je Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) jedan od ključnih sudionika u razvoju takve vrste financiranja te da mu je u protekle dvije godine dala značajan doprinos.

Podsjetila je pritom na osnivanje prvog venture capital fonda koji ulaže isključivo u Hrvatskoj Fil Rouge Capitala, vrijednog 46 milijuna eura, a u koji je HBOR uložio zajedno s Europskim investicijskim fondom (EIF) i privatnim ulagateljima.

Također, HBOR je prošle godine zajedno s EIF-om osnovao još tri equity fonda u Hrvatskoj - Prosperus Growth Fund, Adriatic Structured Equity Fund i Croatian Mezzanine Debt Fund, u koje su zajedno uložili više od 80 milijuna eura.

Perko je najavila da HBOR, zajedno s EIF-om i slovenskom razvojnom bankom, planira ulaganje i u peti fond - Transfer Technology fond. Naime, pojasnila je Perko, Hrvatska po proizvodnji patenata se nalazi oko prosjeka EU-a, međutim, kada se gleda koliko su ti patenti primjenjivi u gospodarstvu, nalazi se pri dnu.

Cilj je ovog fonda, čija je planirana veličina oko 40 milijuna eura, komercijalizacija znanosti, odnosno financiranje društava koja će se osnovati pri znanstvenim i istraživačkim institucijama, a koja će surađivati s gospodarstvom i pružati mu potrebne proizvode, usluge i procese, rekla je Perko.

Apostrofirala je i da su ulaganja u Hrvatskoj u rizični kapital na razini oko 0,3 posto ukupnog BDP-a, dok to primjerice u Estoniji, koja je u vrhu po takvim ulaganjima, iznosi 1,3 posto. "Dakle, moramo trčati četiri puta brže da bi dosegnuli najbolje", poručila je Perko.

Ćorić naglasio važnost industrija temeljenih na novim tehnologijama

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić naglasio je važnost transfera tehnologije i novih tehnologija za hrvatsko gospodarstvo, čiji se daljnji razvoj mora temeljiti na takvim industrijama.

Ustvrdio je i da se venture i private equity scena u Hrvatskoj u proteklih 10-15 godina razvijala u jako dobrom smjeru, pri čemu činjenica da klasični izvori financiranja često nisu dovoljni dodatno naglašava važnost fondovske industrije u tom segmentu.

Predsjednica CVCA Mirna Marović istaknula da članovi te udruge upravljaju s imovinom većom od 3,2 milijarde eura, ujedno ustvrdivši da oni predstavljaju podršku najpropulzivnijem dijelu hrvatskog gospodarstva.

Dodijeljene nagrade u šest kategorija

Nagrade za 2019. i 2020. godinu su prema izboru žirija dodijeljene u šest kategorija, a za investitora godine dobio ju je One Equity Partners. Dodijelio ju je ministar Ćorić, a primio Ante Kušurin iz One Equity Partnersa i Božen Živaljić, direktor odnosa s investitorima i tržišta kapitala u tvrtki Infobip.

One Equity Partners je private equity fond s više od šest milijardi američkih dolara kapitala pod upravljanjem, a u srpnju prošle godine uložio je 200 milijuna dolara u hrvatsku "cloud" tvrtku Infobip, procjenjujući im vrijednost na više od milijardu dolara.

Kušurin je istaknuo da je ovo bilo prvo ulaganje tog fonda u Hrvatsku, a smatra da će Infobip kao kompanija promijeniti ne samo Hrvatsku već i regiju.

Nagradu za private equity investiciju godine pripala je M+ Grupi, a kako je navedeno u objašnjenju nominacije, fond Mid Europa partners stekao je manjinski udio u M+Grupi prilikom spajanja i prodaje svoje turske tvrtke CMC za "outsourcing" u siječnju 2020.

Nagrada za venture capital investiciju godine pripala je Microblinku, s obzirom da je u prosincu prošle godine Microblink osigurao 49 milijuna eura od SIlversmith Capital Partnersa, pri čemu je ta investicija označila prvo prikupljanje vanjskog kapitala u sedam godina od osnutka tvrtke.

U kategoriji "izlazak iz investicije godine" nagrađen je Prosperus Invest za prošlogodišnje uspješno dezinvestiranje svog ulaganja u Dalmacija hotele, koji inače posluju pod brendom Aminess i većinski su vlasnik HTP Korčula i HTP Orebić.

Kako je pojašnjeno, izlazna strategija ostvarena je prodajom strateškom partneru Laguni Novigrad, a sredstva za preuzimanje osigurao je posredni većinski partner Auctor Holding. Istaknuto je da ostvarenje profitabilne izlazne strategije u turizmu u doba pandemije nije bilo jednostavno, no Prosperus Invest je pregovarao sa čak dva strateška partnera, što je osim Lagune Novigrad uključivalo i rapsku Imperial Rivieru.

Inače, ostvarenje ove izlazne strategije je normalni ulagački ciklus, budući da je Prosperus FGS u zadnjoj godini djelovanja i ima mandat i obavezu ostvariti izlazak iz svojih ulaganja, dodaje se.

Naposljetku, u kategoriji osnivač godine nagradu je dobio Mate Rimac, a u kategoriji "prikupljanje kapitala godine" već spomenuti Fil Rouge Capital, a primio ju je partner u fondu Julien Coustaury, koji je istaknuo da je fond prošlog tjedna ostvario 100-to ulaganje u hrvatske kompanije.

Tagovi: fond za transfer tehnologija, Prosperus Growth Fund, Adriatic Structured Equity Fund, Croatian Mezzanine Debt Fund, Fil Rouge Capital, Tamara Perko, Mate Rimac, Rimac Automobili
PROČITAJ I OVO
Pad proizvodnje mlijeka, prirast goveda, ovaca i koza
PAD
Pad proizvodnje mlijeka, prirast goveda, ovaca i koza
ZAGREB - U Hrvatskoj je 2020. godine porasla proizvodnja goveda, ovaca i koza, dok je nastavljen pad proizvodnje mlijeka, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Evergrande nije platio, neizvjesnost među investitorima raste
PRIJETI PROPAST
Evergrande nije platio, neizvjesnost među investitorima raste
PEKING - Evergrande nije ponudio bilo kakve informacije o tome je li platio dospjelu tranšu obveznica.
Azijska tržišta: Indeksi pali, Evergrande i dalje brine
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, Evergrande i dalje brine
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u petak trguje oprezno jer ulagače i dalje zabrinjava situacija oko kineske kompanije Evergrande, pa ih nije ohrabrio ni jučerašnji snažan rast cijena dionica na Wall Streetu.
Wall Street porastao nakon Fedovih poruka
RAST
Wall Street porastao nakon Fedovih poruka
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi skočili više od 1 posto jer se čini da su ulagači odahnuli nakon poruka američke središnje banke o smanjenju monetarnih poticaja i povećanju kamatnih stopa.
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, dionica Spana prvi dan trgovanja skočila 19%
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, dionica Spana prvi dan trgovanja skočila 19%
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su indeksi znatno ojačali, ostvarivši uspon treći dan zaredom, dok je u fokusu investitora bila dionica IT kompanije Span, kojom se od danas počelo trgovati, a cijena joj je pritom porasla 19 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE