GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Na Lošinju prvo međunarodno testiranje otiska održivosti eko-turističkog proizvoda

Na Lošinju prvo međunarodno testiranje otiska održivosti eko-turističkog proizvoda
ODRŽIVOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.09.2021 / 07:40
Autor: SEEbiz / H
LOŠINJ - Na Lošinju ovih dana odabrani strani stručnjaci, okupljeni oko europskog međunarodnog projekta InterregDestiMed Plus, ocjenjuju novi inovativni eko-turistički paket aranžman i mjere njegov ekološki otisak održivosti, što je prvo takvo međunarodno mjerenje u Hrvatskoj.

Iz zagrebačkog Instituta za turizam, koji sudjeluje u projektu, kazali su da je riječ o profesionalnom testiranju otiska održivosti eko-turističkog paket aranžmana na zaštićenom području Cres-Lošinj (Natura 2000), nastalom u suradnji lokalnih, regionalnih i nacionalnih partnera.

Institut za turizam se krajem 2019. uključio u projekt Interreg DestiMed Plus "Ecotourism in Mediterranean Destinations: From Monitoring and Planning to Promotion and Policy Support", koji se paralelno odvija na mediteranskim zaštićenim područjima i u njemu sudjeluje 12 projektnih partnera iz Italije, Grčke, Španjolske, Francuske, Albanije i Hrvatske.

Za pilot destinaciju u Hrvatskoj izabran je otok Lošinj, kao sastavni dio maritimnog zaštićenog područja Cres-Lošinj pod zaštitom mreže Natura 2000 i kao predvodnik u primjeni održivog razvoja turizma u RH, ističu iz Instituta za turizam.

U sklopu projekta je izrađen eko-turistički paket aranžmana na svakom od odabranih zaštićenih područja projektnih partnera, koji se testira, unapređuje i prilagođava potrebama tržišta uz pomoć egzaktnog mjerenja otiska ekološke održivosti i svih drugih indikatora prema svim dimenzijama održivosti.

"Time se negativni utjecaji turizma na okoliš, ekonomiju i zajednicu žele umanjiti egzaktnim mjerenjem, a ne samo deklarativnim, unaprijed očekivanim preporukama. Stoga je ovog tjedna Lošinj domaćin suvremene simulacije putovanja, čiji će eko standard biti izmjeren od strane neovisnih putnika", objašnjavaju iz Instituta.

Konkretno, 'testeri' različitih struka iz nekoliko zemalja Mediterana isprobat će pomno osmišljeno all-inclusive inovativno eko putovanje u zaštićenom području Cres - Lošinj, koje je kreirano za tržište iskusnih, platežno sposobnih, ekološki odgovornih i avanturističkih putnika srednjih godina, engleskog i njemačkog govornog područja koji uživaju u spoju 'outdoor' aktivnosti i psihofizičkog odmora, lokalnoj gastronomiji, kulturi, prirodi i tradiciji te interakciji sa lokalnim stanovništvom kroz raznovrsne kreativne radionice, iskustva i posjete.

Aranžman "Ritam osjetila otoka Lošinja" za održivost

Lošinjski aranžman za tu namjenu zove se "Ritam osjetila otoka Lošinja" i uz otočni ritam življenja Lošinjana, izvan ljetne turističke 'špice' predstavlja i raznovrsnost aktivnosti koje se mogu naći na otoku, aktivira sva osjetila turista, a oni sudjeluju i u konzervaciji okoliša zaštićenog područja kroz odgovorno ponašanje i konzumaciju aranžmana s minimalnim utjecajem na okoliš i lokalno stanovništvo.

Proizvod je važan i za produljenje sezone, prihod se zadržava u krugu lokalnog stanovništva, a u sve je uključen i veći broj lokalnih pružatelja usluga, koji su prepoznali kvalitetu i dugoročnu vrijednost proizvoda, koji će u budućnosti biti dostupan i na turističkom tržištu.

Osim Instituta za turizam, taj projekt podržavaju i Ministarstvo turizma i sporta, WWF Adria, Primorsko-goranska županija, Institut Plavi Svijet, Turistička zajednica Mali Lošinj, ASL turistička agencija, Javna ustanova Priroda Primorsko-goranske županije te OTRA Cres.

"Sigurno je da će DestiMed Plus pomoći još većoj vidljivosti Lošinja kao zelene/eko-turističke destinacije i vjerujemo da će zajednički trud svih partnera biti nagrađen nominacijom Lošinja za najbolju mediteransku destinaciju Natura 2000, što će dodatno potvrditi kvalitetu Lošinja kao destinacije koja prati trendove suvremenog održivog razvoja turizma", zaključuju iz Instituta za turizam.

Tagovi: Lošinj, InterregDestiMed Plus, Institut za turizam, ekološki otosak održivosti, održivi turizam, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi blago porasli uz skroman promet
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi blago porasli uz skroman promet
ZAGREB -Na Zagrebačkoj burzi u utorak su indeksi blago porasli, uz skromno trgovanje jer investitorima nedostaju poticaji iz poslovnog sektora.
Niske plaće vozača kamiona u Njemačkoj bi mogle dovesti do kolapsa opskrbe
KAMIONI
Niske plaće vozača kamiona u Njemačkoj bi mogle dovesti do kolapsa opskrbe
BERLIN - Vozači teretnih vozila u Njemačkoj zarađuju ispodprosječno, što bi moglo dodatno uzrokovati pomanjkanje radnika u špediciji, priopćio je u utorak Statistički ured Njemačke.
Dolar znatnije oslabio prema košarici valuta
FOREX
Dolar znatnije oslabio prema košarici valuta
LONDON - Dolar je u utorak znatnije oslabio prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, jer su investitori bili skloniji riziku, potisnuvši nakratko u drugi plan zabrinutosti oko inflacije te trenutno procjenjuju da središnje banke neće žuriti s normalizacijom monetarne politike.
Vraća li se Barcelona masovnom turizmu?
TURIZAM
Vraća li se Barcelona masovnom turizmu?
BARCELONA - Barcelona je pretrpjela velike gubitke zbog izostanka turista tijekom pandemije. Lokalna politika ulaže mnogo napora da se brojke vrate na pretpandemijsku razinu. Kritičare masovnog turizma nitko ne sluša.
Dan D za tržište kriptovaluta
ETF-ovi
Dan D za tržište kriptovaluta
ZAGREB - Dugo očekivani ETF ProShares ponudit će izloženost bitcoin terminskim ugovorima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE