GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Monteput će graditi drugu dionicu i jadransko-jonsku cestu

Monteput će graditi drugu dionicu i jadransko-jonsku cestu
CESTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.12.2023 / 08:40
Autor: SEEbiz / Mina-business
PODGORICA - Radovi na dionici auto-puta Mateševo-Andrijevica počeće nakon što se u narednoj godini završe sve pripremne radnje, izvođač će biti kompanija Monteput, kojoj će pripasti i posao u vezi s jadransko-jonskom auto-cestom”, kazao je Bojan Paunović iz Ministarstva finansija.

Paunović je, u emisiji Okvir na Televiziji Crne Gore, rekao da je budžet Crne Gore za narednu godinu odraz realnog stanja.

Kako prenosi portal RTCG, on je naveo da će sve reforme koje idu u pravcu obećanja premijera Milojka Spajića, početi da se sprovode u aprilu, kada se usvoji fiskalna strategija.

“Radovi na dionici auto-puta Mateševo-Andrijevica počeće nakon što se u 2024. završe sve pripremne radnje, izvođač će biti kompanija Monteput, kojoj će pripasti i posao u vezi s jadransko-jonskom auto-cestom”, kazao je Paunović.

On je rekao da je budžet solidan i da odražava tekuće politike.

“Za početak naredne godine najavljena je fiksalna strategija. Ove projekcije koje sada imamo, mijenjaćemo po potrebi. Sistem zarade u javnom sektoru, postoji mogućnost da se smanji broj zaposlenih”, istakao je Paunović.

Miloš Vuković iz Fideliti konsaltinga smatra da je riječ o budžetu kontinuiteta, koji ne donosi nijednu važnu reformu i neće rezultirati u naredne dvije godine povećanjem prosječne plate na 1.000 EUR, minimalne na 700 EUR, te najniže penzije na 600 EUR.

“Sada sa sigurnošću mogu da kažem da od januara 2025. godine neće biti povećanja plata kako je najavljeno”, rekao je Vuković.

On je naveo da ne vidi nijednu reformu, osim povećanja minimalne penzije, koja jeste nužna, ali je i diskriminatorna.

“Nema ništa od optimizacije javne uprave. Raduje me najava instittucionalnog ciklusa, ali nema projekta Jadransko-jonske ceste, iako je to bilo najavljeno, nema je u budžetu”, dodao je Vuković.

Bivši ministar finansija Raško Konjević rekao je da Vlada treba ozbiljno da uzme u razmatranje mišljenja koji dolaze od poslovne zajednice.

“Treba uzeti u razmatranje kako oni vide dalji razvoj crnogorske ekonomije i u reformskim procesima. Važno je da imamo inkluzivan odnos. Budžet zadovoljava neka pravila i finansiranje tekućih rashoda, to je korektno”, poručio je Konjević.

On je rekao da je bitno znati kako da se naredne godine kreira ambijent koji će da podstrkne snažan razvoj crnogorske ekonomije.

Konjević je poručio da se poslodavci moraju čuti, jer bez njih nema prihoda u budžetu.

Analitičar Oleg Filipović je naveo da se Vlada se formirala kasno, a da se od budžeta se očekivalo više.

“Rađena je neka vrsta hedlovanja između želja i realnih projekcija. Budžet je copy-paste svih prethodnih. Suština je kad ćemo ući u realne reforme i kad ćemo ući u uštedu. Meni je ličnmo interesantna reforma penzionog fonda. Dok ne dođe do te reforme, ne možemo ostvariti realne ciljeve”, zaključio je Filipović.

Tagovi: Monteput, Bar-Boljare, jadransko-jonska autocesta
PROČITAJ I OVO
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
POTEZI
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
RIJAD - Upravitelj imovine BlackRock pokrenut će investicijsku platformu u Rijadu uz pomoć osnovnog ulaganja od 5 milijardi dolara iz Fonda za javna ulaganja (PIF) Saudijske Arabije, državnog fonda kraljevstva.
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
POTONUĆE
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
NEW YORK - Bitcoin je u srijedu oštro pao na svoju najnižu razinu u više od dva mjeseca usred šireg raspoloženja na tržištima za smanjenje rizika, dok su ulagači pazili na nadolazeću odluku američke središnje banke o kamatnim stopama.
Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, NLB u fokusu
LJSE
Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, NLB u fokusu
LJUBLJANA - Na Ljubljanskoj burzi promet je znatno porastao, a sve su dionice u prvom kvartalu poskupjele. Prosječni rast iznosio je 17%, što domaće tržište stavlja na prvo mjesto u regiji. Dionice NLB-a i dalje se izdvajaju po rastu - +29% u prva tri mjeseca!
Azijska tržišta: Indeksi pali, većina burzi zatvorena
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, većina burzi zatvorena
ŠANGAJ - Australsko i japansko tržište pali su u srijedu dok se ulagači spremaju za odluku američke središnje banke o stopama, koja bi trebala biti objavljena u četvrtak rano u Aziji.
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
NEW YORK - Američki su indeksi pali u utorak i završili gubitnički mjesec nakon što su podaci o plaćama višim od očekivanih potaknuli novu zabrinutost zbog inflacije uoči odluke Federalnih rezervi o kamatama u srijedu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE