GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Minerali: Evo zašto Norvežani imaju razloga za zadovoljstvo

Minerali: Evo zašto Norvežani imaju razloga za zadovoljstvo
RESURSI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.01.2021 / 20:29
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
OSLO - U Norveškoj je otkriveno ogromno nalazište takozvanih kritičnih sirovina. Ono bi, kako se očekuje, moglo smanjiti ovisnost EU-a o sirovinama iz Rusije i Kine.

Švicarac Michael Wurmser je bio bankar, investitor i konzultant. A onda je upoznao nove poslovne partnere iz Norveške. Njihova ponuda: kupovina pet licenci za unosna nalazišta fosfata u Norveškoj, koja su se i prije toga našli na „meti" norveških sveučilišta i Norveške geološke državne agencije (NGU).

Na prvi pogled ta priča ne zvuči baš spektakularno. Ali radi se u stvarnosti o jednom od najzanimljivijih otkrića u Europi. U međuvremenu je reagirala i Europska unija – ali i Kina. Wurmserova tvrtka tvrdi da je ona otkrila najveće nalazište te vrste sirovina u svijetu. Radi se, po procjenama, o najmanje 70-80 milijardi tona raznih ruda.

Wurmser i njegovi partneri su 2018. u Velikoj Britaniji registrirali tvrtku Norge Mining, uglavnom uz pomoć kapitala investitora iz Švicarske i Njemačke. I počeli su s analizom tla na području Dalane, na rijetko naseljenom jugozapadu Norveške.

Osim fosfata, otkrili su još dvije vrste važnih minerala: vanadij i titan. Vanadij je trenutno u najužoj konkurenciji za ono što bi se moglo nazvati „sirovinom budućnosti". Već danas se oko 10% ukupne količine vanadija koju se eksploatira diljem svijeta koristi za proizvodnju baterija visokog kapaciteta.

Vanadij-baterije su puno bolje od raširenih litijum jonskih baterija. Brži je proces „punjenja" baterija, a može se i deset puta češće napuniti i isprazniti da ne „popusti" njihova izvorna snaga. Osim toga, vanadij-baterije se može i reciklirati. Titan igra važnu ulogu u industriji čelika, a fosfati su potrebni za proizvodnju gnojiva.

Elektro-magnetskim mjerenjima, obavljenima tijekom leta helikopterom, 2019. je napravljena 3-D animacija kompletnih zaliha rude. Norge Mining je na početku polazio od toga da se sirovine nalaze na dubinu do 300-metara ispod površine Zemlje. Ali nakon probnih bušenje i laboratorijskih istraživanja, danas se zna da mineralizacija seže do dubine od najmanje 2200 metara. Firma se nada da bi se ipak moglo raditi i dubini od čak 4500 metara ispod površine Zemlje.

Na početku nitko nije ni pretpostavljao da bi se moglo raditi o zalihama „gigantskih razmjera", kaže Wurmser za DW. U međuvremenu Norge Mining, po vlastitim navodima, posjeduje 46 licenci za eksploataciju na području od oko 420 kvadratnih kilometara – to je otprilike četiri puta više od površine Pariza. NGU je 2012. vrijednost sirovina procijenio na oko 30 milijardi eura – treba napomenuti da se tada polazilo od pretpostavke da se ruda nalazi samo na dubini do 100 metara.

Britanska savjetodavna tvrtka SRK je, po nalogu Norge Mininga, nakon geoloških bušenja koncem 2020. izračunala da bi se moglo raditi o oko 70 do 80 milijardi tona fosfatne rude. To bi dakle bile najveće svjetske zalihe fosfata, rezerve koje su veće i od onih u Maroku (oko 50 milijardi tona) ili Kini (tri milijarde), priopćio je Norge Mining. Uz napomenu da se tu radi samo o konzervativnim procjenama, jer je rudna masa kalkulirana samo do dubine od oko 1500 metara, kaže Wurmser.

Osim toga, radi se i o zalihama od oko 4,5 milijardi tona vanadija. Norge Mining ne navodi koliko su velike rezerve titana. Neovisni laboratoriji su, sudeći po navodima te tvrtke, otkrili natprosječno visoku koncentraciju vrijednih sirovina u rudi.

Norveške mega-zalihe probudile su i zanimanje EU-a: fosfati, vanadij i titan se nalaze na listi „kritičnih sirovina", lista koju Europska komisija vodi još od 2011. Na njoj je oko 30 rijetkih ruda i drugih minerala koje se smatra važnima za klimatsku i gospodarsku politiku – ruda koje se većim dijelom mora uvoziti. Postoji samo mali broj mogućnosti uvoza, a neke su povezane i s određenim rizicima. Kina tako novim petogodišnjim planom izričito zadržava pravo da ograniči izvoz rijetkih sirovina – u slučaju vlastitih potreba za njima.

Tri spomenute sirovine EU po nekim procjenama do sada je uvozila iz Kine (preko 60 posto), oko 20% iz Rusije, a ostatak iz Kazahstana, Maroka i nekih drugih afričkih zemalja. Potreba za njima će vjerojatno rasti: samo kod vanadija za 58% do 2030. To je procjena koju je DW dobio od EU-ove organizacije EIT RawMaterials iz Berlina.

Rizik mogućeg smanjenja (ili čak izostanka) isporuke sirovina, EU želi smanjiti uz pomoć „Europske alijanse kritičnih sirovina" (ERMA). Inicijativu podržava više od 160 tvrtki, među njima je i Norge Mining.

No, ta tvrtka ne otkriva koliko će vanadija, titana ili fosfata iz norveških rudnika uopće biti isporučeno u EU – kažu da je za to još prerano. U tijeku su pripreme za eksploataciju sirovina. A one, po Wurmserovim navodima, mjesečno koštaju oko milijun eura. Najskuplja su bušenja. Stvarna eksploatacija bi trebala početi najranije za pet godina. EU tvrdi da za sada ne postoji rizik vezan uz isporuku dovoljne količine potrebnih ruda. Iz njemačke vladajuće stranke CDU stižu ipak zahtjevi za skladištenjem kritičnih sirovina.

Europska komisija je potvrdila DW-u da vodi pregovore s vlastima u Norveškoj oko isporuke „kritičnih sirovina". U Oslu se već planira za vrijeme za vrijeme nakon intenzivne eksploatacije nafte. Ta zemlja više ne želi biti ovisna o nafti i traži alternative. Jedan od stupova nove (izvozne) strategije bi mogle biti rijetke rude.

Odd Stangeland, gradonačelnik općine Eigersund, gdje se nalaze zalihe vrijednih sirovina, kaže da se u regiji raduju otkriću. To je mala sredina, u Eigersundu živi 25.000 ljudi. On dodaje kako se svi nadaju održivom razvoju – a lokalne vlasti i Norge Mining su obećali da će se poštivati najmoderniji ekološki standardi.

Michael Wurmser kaže da je sve počelo kao poslovna ideja, ali i da se to u međuvremenu pretvorilo u političku stvar. Ne promatra samo EU ovaj projekt pozorno, već i Kina. Njegovu tvrtku redovito kontaktiraju kineska državna poduzeća, kaže nam utemeljitelj Norge Mining.

"Svakih deset dana stigne poziv iz Kine", kaže Wurmser. I dodaje kako ima osjećaj da bi Kinezima bilo najdraže kad bi im on prodao svoju firmu. Ali to ne dolazi u obzir: „Mi u njima vidimo samo mušterije."

Na drugoj strani EU se smatra partnerom. Naglašava se kako je zajednički cilj klimatska neutralnost do 2050. Bez zelenih tehnologija i dugovječnih baterija koje se proizvodi s kritičnim sirovinama, neće se moći ostvariti klimatske ciljeve, kaže naš sugovornik. Norveške zalihe rijetkih ruda mogle bi postati važna karika u ostvarenju europske vizije.

Tagovi: Michael Wurmser, Norge Mining, fosfati, minerali, vanadij, titan
PROČITAJ I OVO
Bitcoin prvi put u pet mjeseci pao ispod 30.000 dolara
KRIPTOVALUTE
Bitcoin prvi put u pet mjeseci pao ispod 30.000 dolara
NEW YORK - Vrijednost bitcoina danas je pala ispod 30.000 dolara, prvi put od kraja siječnja, i to je prva kriptovaluta koja je osjetila posljedice kineskih mjera za regulaciju tog decentraliziranog tržišta.
Dražba dijamanta daje dodatni vjetar u leđa bitcoinu
SKUPOCJENI DIJAMANT
Dražba dijamanta daje dodatni vjetar u leđa bitcoinu
NEW YORK - Rijedak dijamant u obliku kruške za koji se očekuje da će doseći do 15 milijuna dolara može se kupiti na aukciji sljedeći mjesec za kriptovalute, objavio je Sotheby’s u ponedjeljak.
Britanija radi na tome da dopusti putovanja cijepljenim građanima
OTKRIĆA
Britanija radi na tome da dopusti putovanja cijepljenim građanima
LONDON - Britanija radi na planovima da omogući putovanja u potpunosti cijepljenim osobama i vrati druge slobode, no još uvijek nisu spremni za to, u utorak je rekao ministar zdravstva Matt Hancock.
Azijska tržišta: Indeksi se snažno odbili u plus, Nikkei 225 skočio preko tri posto
ODBIJANAC
Azijska tržišta: Indeksi se snažno odbili u plus, Nikkei 225 skočio preko tri posto
ŠANGAJ - Dan nakon raširene rasprodaje, na azijskim tržištima odbijanac u plus.
Nijemci više traže na Googleu Hrvatsku nego Španjolsku, Italiju i Grčku
SIGNALI
Nijemci više traže na Googleu Hrvatsku nego Španjolsku, Italiju i Grčku
ZAGREB – Hrvatska se iz dana u dan susreće sa sve povoljnijom epidemiološkom slikom što svakako ide u prilog kvalitetnoj turističkoj sezoni.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE