GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Međunarodni drumski transport smanjen između 20 i 30 odsto

Međunarodni drumski transport smanjen između 20 i 30 odsto
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2021 / 16:49
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Međunarodni drumski transport smanjen je za 20-30 odsto, kaže predsednik poslovnog udruženja "Međunarodni transport" Neđo Mandić i dodaje da srpske prevoznike trenutno najviše muči neusklađenost izvoza i uvoza, zbog čega se dešava da moraju iz inostranstva da se vrate prazni.

"U početku, prva dva-tri meseca kada je počela pandemija kovida 19 intenzitet posla je bio smanjen i do 50 odsto, dok su neki u tom periodu potpuno zaustavili transport. Sada ima posla, ali ne u punom kapacitetu", kaže Mandić za Tanjug, upitan koliko je pandemija uticala na rad prevoznika.

Dodaje da bolje organizovane firme, ipak, mogu da prevaziđu te problem i obezbede posao.

Mandić kao veliki problem u međunarodnom drumskom transportu vidi to što nije usklađen izvoz i uvoz, pa se dešava da vozila odu sa robom iz Srbije, a da se vraćaju prazna, jer nema uvoza zbog situacije sa koronom.

"Svaki dan kada kamioni ne saobraćaju prave troškove, tu su plate i dnevnice vozača, ali i drugi troškovi koji idu uz to", navodi Mandić.

Ukazuje da kolege koje prevoze robu kontejnerima imaju veći problem, jer nema dovoljno kontejnera na tržištu, pa je smanjen i broj prevoza.

Odgovarajući na pitanje, zašto kineske robe ima sve manje na srpskom tržištu, kaže da je po njegovim saznanjima problem u transportu.

"Bili su 'okrivljeni' naši prevoznici da su podigli cene transporta. To nije tačno. Srpski prevoznici nisu podigli cenu ni za jednu paru. Svima je jasno da kada imate višak kapaciteta a manjak robe, kao sada, tada cena ne može da raste, može samo da pada", ukazao je Mandić.

Dodaje da je problem u transportu zbog kontejnera. "Cena za prekookeanske kontejnere je bila 1.000 evra, a u prvim mesecima pandemije je uvećana na 10.000 evra po kontejneru. U poslednjih par meseci cena je pala na 7.000 evra".

Kontejnera nema dovoljno, kaže i dodaje da niko ne zna gde su kontejneri.

"Neka pretpostavka je, da su na teritoriji Amerike i Nemačke zadržani kontejneri i nema ih u prometu. Ako bi i naručili robu iz Kine, nema čime da stigne do naših luka", zaključio je on.

Upitan da li pri ulasku u pojedine zemlje zaposleni ovog udruženja moraju da imaju negativan PCR test, kaže, da do nedavno nisu imali problema, te da je Evropa bila na sistemu zelenih koridora i puštala da se transport normalno odvija.

"U poslednje vreme Nemačka, Češka i druge zemlje su počele na granicama da traže od vozača negativan PCR test. Mogu da ga urade i na samoj granici, a onda se čeka u kolonama i izgubi se dosta vremena", pojašnjava on.

Mandić kaže da transportom pokrivaju celu Evropu, zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, ali i Englesku i dodaje da ovo udruženje ima "dobar" vozni park, a najčešće transportuju auto-delove.

Tagovi: Međunarodni drumski transport, Neđo Mandić
PROČITAJ I OVO
SAD ne preporuča putovanja u još 100 država, među njima i Hrvatska
LOŠE VIJESTI
SAD ne preporuča putovanja u još 100 država, među njima i Hrvatska
WASHINGTON - Američki State Department dodao je ovaj tjedan stotinjak zemalja na popis država za koje ne preporuča da se u njih putuje, uključujući Hrvatsku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanadu, Francusku, Meksiko i Njemačku, zbog "jako velike stope covida-19".
Beogradska berza: Akcije NIS-a i Aerdoroma u fokusu, indeksi se oporavili
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Akcije NIS-a i Aerdoroma u fokusu, indeksi se oporavili
BEOGRAD – Trgovanje državnim dužničkim hartijama podiglo je današnji promet na Beogradskoj berzi, na tržištu akcija su u fokusu investitora bili Naftna industrija Srbije i Aerodrom „Nikola Tesla“, a BELEX indeksi su zaključeni u plusu.
Bitcoin transakcije nikad nisu bile skuplje
KRIPTOVALUTE
Bitcoin transakcije nikad nisu bile skuplje
NEW YORK - Transakcije za kupoprodaju bitcoina nikad nisu bile skuplje. Visina naknada podudara se s mnogobrojnim poteškoćama i blokira potražnju.
Merkel: EU je ispravno postupila s cjepivima, inače bi manje države lošije prošle
STAVOVI
Merkel: EU je ispravno postupila s cjepivima, inače bi manje države lošije prošle
BRUXELLES - Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je kako je Europska unija donijela “ispravne” odluke po pitanju nabave i odobrenja cjepiva protiv covida-19 te da bi, u slučaju da nije postojala jedinstvena nabava, manje države članice prošle puno lošije.
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba nastavlja niz, indeksi blago pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba nastavlja niz, indeksi blago pali
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze u srijedu su blago pali, čime su drugi dan zaredom u minusu, dok je na nešto veći ukupni promet utjecao blok promet dionicama Končar Elektroindustrije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE