GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Maslinarstvo: Hercegovini je uzor Istra

Maslinarstvo: Hercegovini je uzor Istra
UZORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2023 / 08:31
Autor: SEEbiz
MOSTAR - Maslinarstvo predstavlja neizostavni dio tradicije Neuma i njegovog zaleđa. Osim toga, ono je i jedna od vodećih poljoprivrednih grana u Neumu. Maslinari iz Neuma kažu da su geografski položaj općine i klimatski uvjeti idelani za uzgoj maslina.

 Nama je uzor Istra. Istra je već pet godina jedna od najjačih regija u svijetu. Mi kad se malo pokušamo sa njima upoređivati, to nije neskromno - jer imamo geografske uvjete, zemlju... Imamo zemlju sačuvanu, ističe Matić, predsjednik Hercegovačke udruge uljara i maslinara.

Promatrajući situaciju u drugim mediteranskim zemljama, maslinari u Neumu žele brendirati maslinovo ulje i proizvode od maslina kao domaći proizvod, te ga uvrstiti u turističku ponudu.

Domaća uljara, otvorena prošle u gospodarskoj zoni, znatno je unaprijedila rad i kvalitetu prozivoda, a smanjila troškove proizvođačima.

- To nam puno znači, to je neprocjenjivo. Mi smo imali velike probleme, morali smo ići preko granice u Hrvatsku, morali smo zaleđem, dok još nije ove ceste bilo preko Svitave, u Ljubuški, Čapljinu i dalje, objašnjava Matić.

Masline se u Neumu sade i obrađuju od davnina pa ni stogodišnji maslinici ovdje nisu rijetka pojava. Od domaćih maslinara ne možemo očekivati ništa drugo osim iznimno kvalitetnih proizvoda, izvještava federalna.ba.

Tagovi: Hercegovina, maslinarstvo, maslinovo ulje, Neum, Istra
PROČITAJ I OVO
Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, NLB u fokusu
LJSE
Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, NLB u fokusu
LJUBLJANA - Na Ljubljanskoj burzi promet je znatno porastao, a sve su dionice u prvom kvartalu poskupjele. Prosječni rast iznosio je 17%, što domaće tržište stavlja na prvo mjesto u regiji. Dionice NLB-a i dalje se izdvajaju po rastu - +29% u prva tri mjeseca!
Azijska tržišta: Indeksi pali, većina burzi zatvorena
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, većina burzi zatvorena
ŠANGAJ - Australsko i japansko tržište pali su u srijedu dok se ulagači spremaju za odluku američke središnje banke o stopama, koja bi trebala biti objavljena u četvrtak rano u Aziji.
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
NEW YORK - Američki su indeksi pali u utorak i završili gubitnički mjesec nakon što su podaci o plaćama višim od očekivanih potaknuli novu zabrinutost zbog inflacije uoči odluke Federalnih rezervi o kamatama u srijedu.
Osnivač Binancea osuđen na četiri mjeseca zatvora
PRESUDA
Osnivač Binancea osuđen na četiri mjeseca zatvora
NEW YORK - Osnivač Binancea, milijarder, Changpeng Zhao, osuđen je u utorak na četiri mjeseca zatvora, nakon što je priznao krivicu za omogućavanje pranja novca na svojoj kripto mjenjačnici.
Zagrebačka burza: Span gubitnik dana, indeksi različitih predznaka
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Span gubitnik dana, indeksi različitih predznaka
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio različite predznake indeksa uz solidan promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE