GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ljubljanska burza bilježi najveći rast prometa u regiji

Ljubljanska burza bilježi najveći rast prometa u regiji
REGIONALNA TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.01.2021 / 14:11
Autor: SEEbiz / InterCapital
ANALIZA - Budući da je 2020. za većinu burzi bila iznimno volatilna s investitorima koji su početkom godine prodavali svoje dionice, da bi u drugoj polovici kupovali nove, odlučili smo provjeriti kakav je utjecaj imala ova neočekivana volatilnost na prosječni dnevni promet regionalnih burzi.

Krenimo malo unatrag. Već su godinama domaći i strani investitori većinu regionalnih burzi nezadovoljno navodili kao loše likvidne, jer većina njih nikada nije povratila likvidnost kojoj smo svjedočili prije financijske krize.

To se može uočiti u donjoj tablici, gdje se lako može primijetiti da sve burze bilježe prosječne dnevne prihode u padu tijekom promatranog razdoblja, a neke su godine djelovale kao izvanredne vrijednosti gdje su IPO-i ili lokalne okolnosti pokretale trgovačku aktivnost prema gore.

Kao što se vidi iz tablice, sve osim jedne promatrane regionalne burze svjedočile su povećanju prosječnog dnevnog prometa u 2020. Među njima je najveći međugodišnji porast zabilježila Ljubljanska burza čiji je prosječni dnevni promet porastao za 27% na godišnjoj razini. Ovaj nagli porast u velikoj se mjeri može pripisati nevjerojatnom porastu prometa koji je zabilježila Krka. Naime, Krkin promet u 2020. godini povećan je za 48% u odnosu na isto razdoblje prošle godine (uključujući blok transakcije). Međutim, to nije sve. Promet Krke u 2020. zapravo je iznosio nevjerojatnih 47% ukupnog prometa dionicama Ljubljanske burze. Istina, Krkin udjel iznosio je čak 42% u 2019. godini, ali ipak, ovakav rast udjela u ukupnom prometu činjenica je koju svakako vrijedi spomenuti, pišu analitičari InterCapitala.

Na drugo mjesto dolazi Rumunjska, čiji je prosječni dnevni promet porastao za 24% u odnosu na isto razdoblje 2020. godine. Uz nestabilnost izazvanu pandemijom COVID-19, uključivanje rumunjskog tržišta kapitala u tržište u razvoju zasigurno je imalo značajnu ulogu u povećanje likvidnosti. U međuvremenu je prosječni dnevni promet bugarskog tržišta porastao za 17% na godišnjoj razini.

Zagrebačka burza je zabilježila rast od samo 4%, čime je ostala ispod prosjeka u usporedbi s dvoznamenkastim rastom ostalih regionalnih burzi. Međutim, ovdje valja istaknuti neke stvari. Kao prvo, baza u 2019. bila je nešto viša nego što bi bila uobičajena, jer je 2019. bila obilježena snažnim zanimanjem za Optima Telekom, te nagađanja o potencijalnoj prodaji i preuzimanju Kraša. Drugo, svi članovi indeksa CROBEXprime osim jednog zabilježili su dvoznamenkasti rast prometa, što znači da se interes ulagača ozbiljno pomiče prema blue-chip tvrtkama. Ako se pitate koja od glavnih komponenti tržišta nije zabilježila rast prometa, odgovor je Atlantic Grupa koja je ostvarila pad od 23% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Međutim, imajte na umu da je pad prvenstveno rezultat nižih blokovskih transakcija, dok je njihov redoviti promet narastao za 58% na godišnjoj razini.

S druge strane, očito je zaostajala Beogradska berza čiji je prosječni dnevni promet strmoglavo padao u 2020. godini i iznosio je samo 0,17 milijuna eura (-88% na godišnjoj razini). Međutim, uzmimo u obzir da je do tako velikog pada došlo zbog jednokratnog događaja koji se dogodio 2019. godine. Naime, u 2019. godini srbijanska je vlada bila dužna kupiti dionice Komercijalne banke u vrijednosti preko 200 milijuna eura zbog opcije prodaje koju je imala s prethodnim dioničarima. Ipak, čak i ako usporedimo prosječni promet s onim zabilježenim u 2018. godini, i dalje ćemo dobiti pad od -35%.

Tagovi: Ljubljanska burza, Zagrebačka burza, Beogradska berza, Krka, Optima Telekom, Komercijalna banka, Atlantic Grupa, CROBEXprime
PROČITAJ I OVO
Europska unija blokirala projekt pruge Budimpešta-Beograd
BLOKADA
Europska unija blokirala projekt pruge Budimpešta-Beograd
BRUXELLES - Europa je blokirala veliki projekt Aleksandra Vučića i Viktora Orbána, brzu prugu između Beograda i Budimpešte, piše Nova.rs.
Fed vjerojatno niti peti put uzastopno neće spustiti kamatne stope
SASTANAK
Fed vjerojatno niti peti put uzastopno neće spustiti kamatne stope
WASHINGTON - Odbor za otvoreno tržište Banke saveznih rezervi (Fed) danas počinje svoj drugi ovogodišnji sastanak.
Kina pooštrila regulativu za potrošačko financiranje
REGULATIVA
Kina pooštrila regulativu za potrošačko financiranje
PEKING - Kina je pooštrila regulativu tvrtkama za potrošačko financiranje, podižući ograničenje kapitala za nebankarske financijske tvrtke koje daju male osobne zajmove.
Bank of Japan podigao kamatne stope prvi put od 2007.
KAMATE
Bank of Japan podigao kamatne stope prvi put od 2007.
TOKYO - Japanska središnja banka povisila je kamatne stope u utorak prvi put od 2007., okončavši jedini svjetski režim negativnih stopa na prvim znakovima snažnog povećanja plaća ove godine.
Azijska tržišta: Nikkei 225 se oporavio nakon poteza središnje banke
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nikkei 225 se oporavio nakon poteza središnje banke
TOKIO - Azijsko-pacifička tržišta uglavnom su pala u utorak jer ulagači procjenjuju odluke središnje banke o monetarnoj politici Banke Japana i Banke rezervi Australije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE