GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ljubljanska burza bilježi najveći rast prometa u regiji

Ljubljanska burza bilježi najveći rast prometa u regiji
REGIONALNA TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.01.2021 / 14:11
Autor: SEEbiz / InterCapital
ANALIZA - Budući da je 2020. za većinu burzi bila iznimno volatilna s investitorima koji su početkom godine prodavali svoje dionice, da bi u drugoj polovici kupovali nove, odlučili smo provjeriti kakav je utjecaj imala ova neočekivana volatilnost na prosječni dnevni promet regionalnih burzi.

Krenimo malo unatrag. Već su godinama domaći i strani investitori većinu regionalnih burzi nezadovoljno navodili kao loše likvidne, jer većina njih nikada nije povratila likvidnost kojoj smo svjedočili prije financijske krize.

To se može uočiti u donjoj tablici, gdje se lako može primijetiti da sve burze bilježe prosječne dnevne prihode u padu tijekom promatranog razdoblja, a neke su godine djelovale kao izvanredne vrijednosti gdje su IPO-i ili lokalne okolnosti pokretale trgovačku aktivnost prema gore.

Kao što se vidi iz tablice, sve osim jedne promatrane regionalne burze svjedočile su povećanju prosječnog dnevnog prometa u 2020. Među njima je najveći međugodišnji porast zabilježila Ljubljanska burza čiji je prosječni dnevni promet porastao za 27% na godišnjoj razini. Ovaj nagli porast u velikoj se mjeri može pripisati nevjerojatnom porastu prometa koji je zabilježila Krka. Naime, Krkin promet u 2020. godini povećan je za 48% u odnosu na isto razdoblje prošle godine (uključujući blok transakcije). Međutim, to nije sve. Promet Krke u 2020. zapravo je iznosio nevjerojatnih 47% ukupnog prometa dionicama Ljubljanske burze. Istina, Krkin udjel iznosio je čak 42% u 2019. godini, ali ipak, ovakav rast udjela u ukupnom prometu činjenica je koju svakako vrijedi spomenuti, pišu analitičari InterCapitala.

Na drugo mjesto dolazi Rumunjska, čiji je prosječni dnevni promet porastao za 24% u odnosu na isto razdoblje 2020. godine. Uz nestabilnost izazvanu pandemijom COVID-19, uključivanje rumunjskog tržišta kapitala u tržište u razvoju zasigurno je imalo značajnu ulogu u povećanje likvidnosti. U međuvremenu je prosječni dnevni promet bugarskog tržišta porastao za 17% na godišnjoj razini.

Zagrebačka burza je zabilježila rast od samo 4%, čime je ostala ispod prosjeka u usporedbi s dvoznamenkastim rastom ostalih regionalnih burzi. Međutim, ovdje valja istaknuti neke stvari. Kao prvo, baza u 2019. bila je nešto viša nego što bi bila uobičajena, jer je 2019. bila obilježena snažnim zanimanjem za Optima Telekom, te nagađanja o potencijalnoj prodaji i preuzimanju Kraša. Drugo, svi članovi indeksa CROBEXprime osim jednog zabilježili su dvoznamenkasti rast prometa, što znači da se interes ulagača ozbiljno pomiče prema blue-chip tvrtkama. Ako se pitate koja od glavnih komponenti tržišta nije zabilježila rast prometa, odgovor je Atlantic Grupa koja je ostvarila pad od 23% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Međutim, imajte na umu da je pad prvenstveno rezultat nižih blokovskih transakcija, dok je njihov redoviti promet narastao za 58% na godišnjoj razini.

S druge strane, očito je zaostajala Beogradska berza čiji je prosječni dnevni promet strmoglavo padao u 2020. godini i iznosio je samo 0,17 milijuna eura (-88% na godišnjoj razini). Međutim, uzmimo u obzir da je do tako velikog pada došlo zbog jednokratnog događaja koji se dogodio 2019. godine. Naime, u 2019. godini srbijanska je vlada bila dužna kupiti dionice Komercijalne banke u vrijednosti preko 200 milijuna eura zbog opcije prodaje koju je imala s prethodnim dioničarima. Ipak, čak i ako usporedimo prosječni promet s onim zabilježenim u 2018. godini, i dalje ćemo dobiti pad od -35%.

Tagovi: Ljubljanska burza, Zagrebačka burza, Beogradska berza, Krka, Optima Telekom, Komercijalna banka, Atlantic Grupa, CROBEXprime
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Philip Morris dobitnik dana, indeksi mešoviti
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Philip Morris dobitnik dana, indeksi mešoviti
BEOGRAD – Skroman promet uz mešovito kretanje BELEX indeksa obeležilo je dan na domaćem tržišu akcija.
EU i Italija blokirali pošiljku AstraZenecinog cjepiva za Australiju
BLOKADA
EU i Italija blokirali pošiljku AstraZenecinog cjepiva za Australiju
BRUXELLES - Europska komisija i Italija blokirali su isporuku AstraZenecinog cjepiva za Australiju jer taj proizvođač nije ispunio obveze preuzete ugovorom sklopljenim s Europskom unijom, objavila su u četvrtak dva izvora.
Zagrebačka burza: Stagnacija indeksa i slab promet
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Stagnacija indeksa i slab promet
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su indeksi bilježili tek neznatne promjene, uz suprotne predznake i vrlo skroman promet, pri čemu se najviše trgovalo, kao i dan ranije, dionicom Podravke.
Prva krava plaćena bitcoinima u Crnoj Gori
ZANIMLJIVO
Prva krava plaćena bitcoinima u Crnoj Gori
PODGORICA – U Crnoj Gori je prodata prva krava koja je plaćena bitcoinima, objavio je crnogorski portal Seljak.me i naveo da je krava, kojoj je zbog valute kojom je plaćena nadjenuto ime Bitkoinka, prodata za oko 0,03 bitcoina što, kako se navodi, iznosi oko 1.350 eura.
Dolar jača uoči govora čelnika Feda
FOREX
Dolar jača uoči govora čelnika Feda
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak je ojačao prema košarici najvažnijih valuta na svjetskim tržištima, dok investitori za daljnje smjernice čekaju govor predsjednika američke središnje banke Fed Jeromea Powella.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE