GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ljekarne bez Klavocina, nedostaje i Maxitrola

Ljekarne bez Klavocina, nedostaje i Maxitrola
NESTAŠICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.04.2023 / 10:14
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Svako malo u ljekarnama nema nekog lijeka, a redovito to iznenadi one koji su se prvi put našli u situaciji koje se ponavljaju posljednjih nekoliko godina.

“Nije bilo ni Klavocina ni Maxitrola”, požalila se Zagrepčanka T.T., čije dijete ima upalu uha. Maxitrol, antibiotske kapi protiv infekcije oka, koje se propisuju i kod infekcije uha, a mogu ići i u nos, već dulje vrijeme imaju periode defekture.

– Nikad nije potpuna nestašica, da baš nitko nema Maxitrola, zalihe uvijek traju i ljudi se “pokrpaju” terapijama, ali već godinama imaju periode defekture. Mast Maxitrol imam, kapi još petnaestak pakiranja, ali mi ne dolazi već tjedan dana – govori Večernjem listu ljekarnica iz jedne zagrebačke ljekarne.

Objašnjava kako je taj lijek kombinacija antibiotika i kortikosteroida, pa u slučaju da Maxitrola nema, mogu se posebno uzeti antibiotske kapi, a posebno kortikosteroidne, koje nisu u defekturi. Ljekarnici u slučaju nestašice Maxitrola u ljekarni mogu napraviti magistralni lijek istog sastava.

– Ima rješenja, to nisu stvari koje nekog ugrožavaju. No treba znati da će tih defektura biti sve više, do kraja godine situacija će biti samo gora, neće biti bolja – kaže i objašnjava da su razlozi različiti: od nedostatka supstanci koje se proizvode u Aziji i Indiji, do prometnih poteškoća, u kojem kontekstu se spominje čak i nedostatak vozača kamiona koji bi lijekove dopremili iz tvornica.

Puno su gore defekture s amoksicilinom i klavulanskom kiselinom, ističe sugovornica, što traje dulje vrijeme.

– Jučer smo dobili osam kutijica Augmentina i danas više nemam nijednu, a tako je dobila svaka ljekarna, po nekoliko kutijica. Ali došlo je 50 kutija Betaklava, pa sam se time “krpala” dva tjedna. Mislim da posljednjih 10-ak dana nemamo baš ništa, nikakvu paralelu Klavocina, kojeg već dugo nema i kojeg stalno zamjenjuju neke paralele. No to ne znači da ga nema nitko u Zagrebu. Npr. pet dana nisam imala ništa niti sam mogla povući iz bilo koje naše ljekarne – govori nam ljekarnica. Dodaje da sve ono što nije kao nestašica objavljeno na stranicama Hrvatske agencije za lijekove i medicinske (HALMED) proizvode, znači da nije potpuna defektura. Tek kad HALMED objavi, nema ga doista, niti njegovih paralela. Takav je primjer antidepresiva Seroxata, kojeg nema dugo, no sada je interventnim uvozom došao lijek istog sastava Paroxitin, pa njega pacijenti moraju platiti, ali im HZZO vraća novac.

– Ne bih rekla da u Hrvatskoj postoji ijedan lijek do kojeg se ne može doći – ističe. Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo potvrdila je da dulje vrijeme nema Klavocina, o čemu je već i prije govorila, ali

Kad HALMED nestašicu objavi na svojim stranicama, znači da za lijek nema čak ni zamjene

da je niz njegovih paralela dostupan i uvijek je nešto od njih dostupno. Potvrdila je učestalost nestašica antibiotskih kapi za oči i istakla da je problem to što ih proizvodi samo jedan proizvođač. U Novartisu, u čijem je vlasništvu proizvođač Alcon, tvrde da nikakvih nestašica Maxitrola nema. Isto kažu i u HALMED-u: u proteklom razdoblju ne bilježe poremećaje u opskrbi lijekova za oči.

– Također, možemo potvrditi da se lijek Maxitrol ne nalazi u nestašici. Uz navedeni lijek, na tržištu su dostupni i drugi lijekovi iz iste terapijske skupine. HALMED s nositeljima odobrenja i veleprodajama provodi svakodnevnu intenzivnu komunikaciju o statusu lijekova u prometu te opskrbi tržišta kako bi se osigurala pravovremena razmjena svih dostupnih informacija i kako bi se svi eventualni poremećaji u opskrbi promptno riješili. Nositelj odobrenja predmetnih lijekova, Novartis Hrvatska d.o.o. potvrdio je da su na tržištu Republike Hrvatske dostupni lijekovi Maxitrol kapi za oko, suspenzija i Maxitrol mast za oko te nema poteškoća u njihovoj distribucijistoji u HALMED-ovu odgovoru. Precizirali su i količine koje su, prema informacijama zaprimljenima od nositelja odobrenja, početkom ovog tjedna puštene u promet: 178.477 kutijica Maxitrol kapi za oko i 101.716 kutijica Maxitrol masti za oko.

– To što u ljekarni lijeka nema, a prema evidencijama ga ima, samo pokazuje da model koji mi imamo za praćenje nestašica lijekova nije realan i da je problem puno veći nego što pokazuju izvještaji – kaže Ana Soldo.

Tagovi: Klavocin, Maxitrol, ljekarne, nestašice lijekova
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE