GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krenuli prvi kamioni sa pšenicom za Kosovo

Krenuli prvi kamioni sa pšenicom za Kosovo
PŠENICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.03.2020 / 13:05
Autor: SEEbiz / Danas.rs
BEOGRAD - Iako je uredbu o ukidanju stopostotnih carina na robu iz Srbije Vlada u Prištini donela u petak uveče, već tokom vikenda pripremale su se prve količine namenjene tom tržištu.

Za sada, oslobađanje od carine odnosi se samo na sirovine i juče kasno popodne prvih šest kamiona prešlo je administrativnu granicu a tokom jučerašnjeg prepodneva očekivao se još jedan, potvrdio je za Danas portparol Carinske uprave Kosova Adriatik Pavileci.

– Prema novoj odluci Vlade, krenuo je već uvoz bez carina na sirovine iz Srbije. Nisu to još velike količine, već normalan uvoz koji je već krenuo i u svim dosadašnjim isporukama reč je o pšenici a već postoje najave da će stizati i brašno jer je Vlada ukinula sve dažbine na taj proizvod. Očekujemo i ostale sirovine, ali ne možemo da procenimo kolike će količine biti. Za sada sve protiče bez problema s procedure su jednostavne, iste kao i pre uvođenja carina – kaže Pavileci.

I domaći privrednici kažu da su još od vikenda, a i tokom prethodna dva radna dana imali kontakte sa starim parterima, kako bi saradnja nastavila.

Milija Brković, direktor Valjaonice bakra Sevojno, podseća da su iz te kompanije na Kosovo ranije odlazili proizvodi od bakra, a da su od njih uvozili sekundarne sirovine.

– Već juče mi se javio stari klijent, kaže, takse su pale ali će da padne i vlada, tako da se još ništa ne zna. Nama to nije ni bio neki značajan izvoz. Doduše, termoelektrana Kosovo traži neke cevi, to je ozbiljna vrednost, oko milion evra, verujem da će to sada da ide, jer su oni i pre skidanja taksi tražili i verovatno bi dobili dozvolu da se oslobode, pošto smo mi jedan od retkih proizvođača tih profila – kaže Brković, koji za razliku od svog sumnjičavog klijenta veruje da će takse zbog pritiska Amerike, sigurno u potpunosti biti ukinute.

U požarevačkom Bambiju, iako se za konditore tek očekuje skidanje barijera, uveliko se pripremaju za povratak na tržište Kosova.

– Već uveliko nas kontaktiraju stari distributeri sa kojima smo ranije radili, javljaju se i neki novi, pa što se tiče ponovnog plasmana neće biti problema. Više je problem u kapacitetima koji su nam trenutno opterećeni u Srbiji jer je ovde potreba za robom mnogo veća nego što je bila ranije, pa ne znam da li ćemo odmah moći da krenemo i na tržište Kosova. Uz to, bilo je najava i očekujemo da će biti nekih administrativnih i carinskih barijera, ali sačekaćemo da vidimo kako će sve to funkcionisati – kaže za Danas generalni direktor Bambija Dragan Stajković i dodaje da je 90 odsto ukupnog plasmana požarevačkog konditora na područje južne pokrajine bio „plazma“ keks, i očekuje da će i potražnja za njim biti najveća.

I u Imleku veruju da će se vratiti bar na sever Kosova, jer kako podseća direktor te kompanije Bojan Radun, i pre uvođenja carina, zbog neusklađenih sanitarnih i veterinarskih procedura, nisu imali izvoz osim u neke delove srpskih sredina. „Nadam se da će se ta linija nastaviti“, kaže Radun.

Tagovi: pšenica, Kosovo, Milija Brković, Bambi, Valjaonica bakra Sevojno
PROČITAJ I OVO
Zheijang: Vaučeri od 300 milijuna USD za poticanje turističke potrošnje
VAUČERI
Zheijang: Vaučeri od 300 milijuna USD za poticanje turističke potrošnje
HANGZHOU – Provincija Zhejiang je od strane centralne Vlade predodređena kao nositeljica razvoja turističkog sektora u Kini, te obično predvodi u donošenju mjera koje se kasnije usvajaju na državnoj razini.
Australija ograničava kupovinu na 12 butelja vina i 48 piva
REGULATIVA
Australija ograničava kupovinu na 12 butelja vina i 48 piva
CANBERRA - Australija je uvela ograničenja na alkoholna pića, pa je od danas moguće kupiti najviše 12 butelja vina i dva pakiranja od po 24 konzerve piva.
Izrael umjesto raketa proizvodi respiratore
PRENAMJENA
Izrael umjesto raketa proizvodi respiratore

TEL AVIV - Izrael je tvornicu za proizvodnju raketa prenamjenio za masovnu proizvodnju respiratora kako se nastavlja širiti epidemija koronavirusa, objaavilo je u utorak ministrstvo obrane.

Zagrebačka burza: Valamar dobitnik dana, snažan rast indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar dobitnik dana, snažan rast indeksa
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u utorak su indeksi snažno porasli, prateći dobitke na europskim burzama, no tim najnovijim dobitcima tek su malo ublažili velike gubitke u prvom tromjesečju, koji premašuju 20 posto.
Neto vrijednost imovine otvorenih investicijskih fondova pala 7,8 milijardi kuna
OŠTAR PAD
Neto vrijednost imovine otvorenih investicijskih fondova pala 7,8 milijardi kuna
ZAGREB - Ukupna neto vrijednost imovine svih otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom u Hrvatskoj u proteklih nešto više od mjesec dana, odnosno od pogoršanja situacije s koronavirusom u Europi, pala je 7,8 milijardi kuna, odnosno 32,5 posto, izvijestili su u utorak iz Hanfe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE