GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koronakriza razotkrila sve slabosti hrvatske poljoprivrede

Koronakriza razotkrila sve slabosti hrvatske poljoprivrede
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.07.2020 / 09:57
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Dok se u Hrvatskoj naveliko predstavlja nova strategija poljoprivrede do 2030., koja u fokus stavlja povećanje domaće samodostatnosti, konkurentnosti te produktivnosti za čak 125 posto, korona u prvi plan iz agrara izvlači najgore, piše u nedjelju Večernji list.

Ne samo da hrane nemamo dovoljno za vlastite potrebe, nego nam je i u jeku sezone domaćeg voća i povrća draže ono uvozno, navodi dnevnik.

Čini se da smo preko noći zaboravili na zatvorene granice zbog COVID-19, kad su police trgovačkih lanaca zjapile poluprazne pa se, dočim se normalizirao protok roba, navalilo na uvozni “jeftilen”, kojemu je do prije nekoliko tjedana i cijena na akciji bila dvostruko viša negoli je danas prispjeloj domaćoj robi koju su zagovarali i političari i trgovci – i građani.

Otužna kombinacija slabe kupovne moći potrošača, neorganiziranih seljaka, manjka turističke potražnje, politike trgovačkih lanaca, a i nebrige, nezainteresiranosti i/ ili nemoći države da stane na kraj poraznim trendovima kad su u pitanju jadna domaća proizvodnja i enorman uvoz, tek probuđeni lokalpatriotizam ponovno je stavila u zadnji plan.

Slovenci, Austrijanci, Nijemci... bojkotirat će uvozno – i trgovce koji se drznu uvoziti strano voće i povrće dok god ima lokalnog, a u Hrvatskoj pravila i dalje kroje najniža cijena i upitna kvaliteta, kraj koje toliko zazivana domaća proizvodnja nema šanse.

Dapače, poljoprivrednike se i pozivalo da u koroni dignu proizvodnju, mnogi od njih bili su i glavni “manekeni” trgovaca koji “preferiraju” lokalno, a kad se to dogodilo, uvoz povrća raste dvoznamenkasto u odnosu na isto razdoblje lanjske godine, donosi Večernji list.

Tagovi: hrvatska poljoprivreda, hrana, proizvodnja hrane, povrće
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE