GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kinezi kontroliraju bitcoin

Kinezi kontroliraju bitcoin
KRIPTOVALUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.02.2020 / 11:36
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
NEW YORK - Najpoznatija kripto valuta bitcoin poznata je po tome što je decentralizirana, odnosno što je ne kontrolira niti jedan pojedinac, organizacija, institucija ili tvrtka. 

Djelovanje mreže i provjera autentičnosti transakcija temelje se na vještinama međusobno nepovezanih rudara koji se međusobno natječu za novootpuštene bitcoine i, teoretski, osiguravaju da nema poremećaja ili zlouporabe u vođenju evidencije o transakcijama s tom valutom. To je slučaj, barem u teoriji. Međutim, vrlo je vjerojatno da decentralizacija već neko vrijeme ne postoji u praksi.

Naime, američki poslovni portal Bloomberg javlja da je sve veća rudarska snaga koja održava funkcioniranje bitcoin mreže, koncentrirane u nekim međusobno povezanim rudarskim udruženjima ili bazenima. Skupina od pet kineskih bazena trenutno kontrolira oko 49,9 posto računalne snage mreže.

Bloomberg upozorava da bi rudar ili centralno upravljana udruga rudara sa zajedničkom kontrolom više od 50 posto računalne snage bitcoinove mreže mogla preuzeti kontrolu nad mrežom. To bi povećalo rizik od manipulacije knjigovodstvom ili dvostrukim brojenjem kovanica, kao i držanja transakcija i ostalih lažnih transakcija i ostalih povezanih transakcija.

Decentralizirano rudarstvo bilo je rašireno u počecima bitcoina, ali s uzletom vrijednosti kriptovaluta i naknadnim oštrim padom bitcoina, broj neovisnih rudara oštro je pao. To je, s jedne strane, potaknuto povećanjem potrebne procesne snage, koja se povećavala s povećanjem konkurencije. Naknadni pad cijena doveo je do toga da je rudarstvo sve manje ekonomski isplativo. Točnije, isplativo je samo u okruženju s ekstremno niskim cijenama električne energije.

Postupno, mali rudari napuštali su mrežu i prelazili u manje zasićene kripto valute. U poslu rudarenja bitcoina danas dominiraju ogromne rudarske farme koje se spajaju u još veće baze rudarske snage. Potonji potom prodaju računalnu snagu na tržištu, a profit se dijeli.

Bloomberg izvještava da je gotovo 50 posto računalne snage cjelokupne bitcoinove mreže trenutno u rukama pet rudarskih baza AntPool, BTC.com, BTC.top, F2 Pool i ViaBTC sa sjedištem u Kini, a povezani su preko BitDeerovog preprodavača energije.

Tagovi: bitcoin, kriptovalute, rudarenje bitcoina, AntPool, BTC.com, BTC.top, F2 Pool, ViaBTC,
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Akcije Alfa Plama planule, indeksi pali
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Akcije Alfa Plama planule, indeksi pali
BEOGRAD – Početak skraćene trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi obeležila je dominacija Alfa plama na tržištu akcija, pad oba berzanska indeksa, kao i visok promet državnih dinarskih obveznica.
Zagrebačka burza: Turistički sektor u fokusu investitora
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Turistički sektor u fokusu investitora
ZAGREB - Domaće tržište kapitala je svjedočilo živom trgovanju u utorak, gdje je dosegnut najviši promet u zadnjih pet tjedana, potaknut iščekivanjem kvartalnih rezultata kompanija.
Dionice sarajevskog Bosnalijeka u fokusu investitora u Sarajevu
SNAŽAN RAST
Dionice sarajevskog Bosnalijeka u fokusu investitora u Sarajevu
SARAJEVO - Trgovina je pojačana, pa je tako samo danas u četiri transakcije prometovano 11.388 dionica u vrijednosti 190 hiljada KM, a 7. februara trgovina je premašila 360 hiljada KM.
Mali: Jedno javno preduzeće ide na IPO
NAJAVE
Mali: Jedno javno preduzeće ide na IPO
BEOGRAD – Srbija je danas prvi put emitovala 12-godišnje dinarske obveznice u vrednosti od sedam milijardi dinara, kaže ministar finansija Siniša Mali i najavljuje da bi Srbija uskoro trebalo da dobije strategiju razvoja tržišta kapitala.
Euro potonuo najniže u tri godine
FOREX
Euro potonuo najniže u tri godine
LONDON - Tečaj eura oslabio je u utorak na međunarodnim tržištima prema najnižim razinama u tri godine u odnosu na dolar, na koje je u jednom trenutku skliznuo u ponedjeljak, dok investitori za nove smjernice čekaju nove podatke o ekonomskoj klimi u njemačkom gospodarstvu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE