GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kataklizma na Adi Bojani

Kataklizma na Adi Bojani
RUŠENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.12.2020 / 13:45
Autor: SEEbiz
ULCINJ - Erozivni proces na zapadnom delu ostrva Ada Bojana ugrozio je smeštajne kapacitete HTP "Ulcinjska rivijera". Nepovoljni vremenski uslovi i veliki talasi počeli su da urušavaju apartmane koji su se usled erozije našli na prvoj liniji do mora.

Pojedni bungalovi već su u vodi i pod uticajem talasa došlo je do vidnog oštećenja objekata, pucanja zidova i lomljenja osnovne konstrukcije. Iz HTP "Ulcinjska rivijera" u više navrata su upozorili da se već duži niz godina bore sa plimom i talasima, piše Dan.

"Ove godine smo ispred ugroženih objekata bacili na hiljade džakova sa pijeskom, postavili i veliko kamenje i učinili sve u skladu sa našim mogućnostima. Međutim, ovo je problem koji iziskuje uključenje državnih institucija. Održano je više sastanaka i postoje projekti koje je struka proslijedila, ali čekajući procedure, na objektima je već pričinjena ogromna materijalna šteta", izjavio je direktor preduzeća Bojan Đakonović.

Javni poziv za odabir izvođača radova za projekat hitnih intervencija radova u cilju zaustavljanja erozije plaže na zapadnom delu Ade Bojane raspisan je u četvrtak. Tender je raspisan po hitnom postupku, a Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom će za ovaj posao izdvojiti 50.000 evra.

Zbog talasa, situacija je veoma rizična i svakog trenutka objektima koji su najbliži moru preti urušavanje. Po nalogu crnogorskog Ministarstva održivog razvoja i turizma profesor dr Sava Petković je u međuvremenu odredio hitne kratkoročne mere koje predviđaju nasipanje peskom 750 metara obale u cilju zaustavljanja erozije plaže.

"Ključni objekat za sprečavanje dalje erozije je naper na zapadnom kraju Ade Bojane. Uloga napera je da zadrži sve nasute količine pijeska duž najugroženije dionice plaže", rekao je Petković.

Tvrdi da su dosadašnja iskustva u svetu pokazala da su izgrađeni naperi veoma efikasni sa aspekta proširenja plaže i zaustavljanja erozivnih procesa. Tim merama trebalo bi da se postigne da prosečna širina plaže, po nasipanju, bude oko 45 metara. Zasad nanošenje peska nije dalo rezultate, jer jer pod uticajem talasa nasute količine brzo ponovo završe u moru.

Udruženje vlasnika objekata na reci Bojani, grupa građana i ljubitelja Ade Bojane održali su nekoliko protestnih skupova kako bi upozorili na katastrofalno stanje u koje je dovedena obala ovog rečnog ostrva. Oni su zatražili hitno obustavljanje vađenja peska iz korita reke, dok se ne utvrdi uticaj na nestajanje plaža i eventualna šteta na biodiverzitetu.

Foto: Portal Ulcinj

Tagovi: ada Bojana, HTP Ulcinjska rivijera, Sava Petković, Bojan Đakonović
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Razočaravajući početak trgovačke nedelje
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Razočaravajući početak trgovačke nedelje
BEOGRAD – Ukupan promet na Beogradskoj berzi iznosio je danas visokih 384,1 miliona dinara, nešto manje od 3,3 miliona evra, zahvaljujući trgovanju državnim obveznicama Srbije, ali su podaci sa tržišta akcija razočaravajući.
Zagrebačka burza: Turistički sektor pod pritiskom, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Turistički sektor pod pritiskom, indeksi pali
ZAGREB - Početak novog tjedna donio je pad indeksa na Zagrebačkoj burzi uz slabiji promet.
Croatia Full of New Beginnings: Nova kampanja za hrvatski turizam
KAMPANJA
Croatia Full of New Beginnings: Nova kampanja za hrvatski turizam
ZAGREB - Hrvatska turistička zajednica (HTZ) do sredine veljače na društvenim mrežama na 15 tržišta provodi novu kampanju za hrvatski turizam "Croatia Full of New Beginnings/Hrvatska puna novih početaka" i uz oznaku #CroatiaWishList2021, čiji je cilj promocija Hrvatske kroz nove početke i pozitivne želje.
Dolar ojačao u pogoršanoj atmosferi prema riziku
FOREX
Dolar ojačao u pogoršanoj atmosferi prema riziku
LONDON - Dolar je u ponedjeljak ojačao prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima jer investitori nisu bili skloni riziku zbog zabrinutosti u vezi daljnjeg širenja pandemije covida-19 u svijetu.
EU želi smanjiti dominaciju dolara
STRATEŠKI
EU želi smanjiti dominaciju dolara
BRUXELLES - Europska unija planira se boriti protiv "vladavine dolara" na svjetskim tržištima, piše Financial Times (FT) pozivajući se na izvore u Europskoj komisiji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE