GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Janjetina sve traženija za blagdane, cijena nije rasla

Janjetina sve traženija za blagdane, cijena nije rasla
DELICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.12.2023 / 08:18
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Za blagdanski stol ovih dana tražena je i janjetina, a posebice jer su znatno skočile cijene svinjetine. Domaća je janjetina skuplja, no za poneke i kvalitetnija od uvozne. I u poznatom stočarskom kraju, na Bilogori uzgajivači su se kažu pripremili, a cijene od Uskrsa kažu mnogi nisu poskupjeli.

Željko Held godišnje uzgoji oko 200 ovaca. Jedu samo domaću hranu s njegovih pašnjaka. I uz rast cijene svinjetine te veću blagdansku potražnju, cijena je, kaže, ostala ista.

- Ne mogu reći da je utjecala svinjska kuga niti čak božićni i novogodišnji praznici. Cijena janjetine je stabilna, između 5 i 6 eura stalno i nije uopće porasla. Ja sam zadovoljan, cijena je korektna u odnosu na žitarice. Štoviše žitarice su ove godine jeftinije nego što su bile lani i nama stočarima je to sada sasvim u redu, kazao je za HRT Željko Held, Velika Barna.

Križanjem triju mesnih pasmina u 20 godina uspio je ostvariti dobar prirast pa kupaca ne manjka, ne samo na Bilogori.

- Grad Grubišno Polje i susjedne općine. Imamo jako dobar otkup, imamo dva tri čovjeka iz Dalmacije koji jednom tjednom dolaze i kupe svu janjad. Nerijetko i nedostaje, kazao je Held.

I Dražen Čikvar koji uzgaja romanovsku pasminu također kaže da se cijena nije mijenjala te da je i dalje od 5 do 6 eura.

- Sve što se traži više je bezobrazno i precijenjeno. Jest da je skupa proizvodnja, ali opet nije skupa u odnosu na tih 5 i pol - 6 eura. Još uvijek se da zaraditi i dobro se da zaraditi. Tko ima vlastitu proizvodnju hrane, taj sigurno može zaraditi, kaže Dražen Čikvar, Velika Barna.

A potražnje ni kod Dražena, koji ne nudi samo živu janjetinu nego je i priprema te peče za restorane - ne manjka.

- Traži se janjetina bez obzira na inflaciju. Mi smo uvijek prodali sve janjce, koliko god smo imali i po dosta dobroj cijeni, tako da smo uvijek bili u plusu, kazao je Čikvar.

A u plusu je i ovčarstvo Bjelovarsko-bilogorske županije, koja je vodeća na kontinentu prema broju ovaca u Hrvatskoj, iza predvodnica u ovčarstvu - Zadarske i Ličko-senjske županije.

Tagovi: janjetiona, meso, hrana, blagdani
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE