GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Janet Yellen pomogla bitcoinu

Janet Yellen pomogla bitcoinu
KRIPTOVALUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2021 / 21:27
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Čini se da su jučerašnji komentari Janet Yellen pozitivno utjecali na cijenu bitcoina.

Američka ministrica financija Janet Yellen priznala je jučer da će možda biti potrebno određeno povećanje kamatnih stopa središnje banke kako bi se kontrolirao eksplozivan rast američkog gospodarstva, koji je dijelom uzrokovan milijardama dolara u vladinim poticajnim troškovima.

U trenutku izjave Janet Yellen, bitcoin se vrtio oko razine od 53.000 dolara, da bi danas nakon njezine nove izjave u kojoj kaže da joj je razumljiva težnja za nezavisnošću Federalnih rezervi, bitcoin skočio iznad 55.400 dolara. Dakle, radi se o dnevnom rastu od četiri posto.

- Ako bilo tko cijeni nezavisnost Feda, to sam ja, ali nemojte moju jučerašnju izjavu shvaćati kao da je preporučujemm ili predviđam povećanje kamatnih stopa, rekla je Yellen.

Uhvativši financijska tržišta nespremnima, primjedbe Janet Yellen jučer su pojačale strah da bi rano odvikavanje mjera poticanja povećanja likvidnosti moglo gurnuti bitcoin, dionice i drugu imovinu na niže. Federalne rezerve snizile su stope na rekordno niskih 0,25% prije godinu dana i svakog su mjeseca otkupljivale obveznice u vrijednosti od 120 milijardi dolara kako bi zadržale utjecaj pandemije koronavirusa na tržišta i gospodarstvo.

Bitcoin, koji se često naziva digitalnim zlatom, jedan je od glavnih profitera od Fedovih masovnih poticajnih mjera za poticanje inflacije pokrenutih u ožujku 2020. Kriptovaluta je zabilježila šesterostruki uzlet tijekom posljednjih 12 mjeseci.

Iako je Fed nedavno ponovio svoju predanost održavanju visoke likvidnosti kroz dulje vrijeme, neki stručnjaci strahuju da će američka središnja banka kasnije ove godine odustati od svojih naklonosti prema olakšicama i postati konzervativniji.

"Mislimo da tržište počinje uzimati u obzir mogućnost promjene politike kasnije u lipnju ili u rujnu", rekao je QCP Capital u komentaru tržišta na svom Telegram kanalu.

"Očekujemo da će Fed-ovi govornici ovog tjedna sada postaviti temelje za promjenu domaćeg stava i izgleda, iako će im pogoršanje situacije s virusom vjerojatno kupiti neko vrijeme", dodala je tvrtka.

"Dolar je sada veliki rizik za kripto tržište, a dolar ovisi o Fed-u", rekao je QCP Capital. "Kriptosfera je suštinski i neprestano masovno kratka u USD (u odnosu na kripto imovinu), a bilo kakav skok u financiranju dolara ili aprecijacija vrijednosti dolara uvelike će utjecati na nju."

Tagovi: Janet Yellen, bitcoin, kriptovalute, Federalne rezerve, kamatne stope, dolar
PROČITAJ I OVO
Prava istina o zabrani rada nedjeljom: Vlada ne može osigurati naplatu prekovremenog rada
NALIČJE
Prava istina o zabrani rada nedjeljom: Vlada ne može osigurati naplatu prekovremenog rada
ZAGREB – Prekovremeni rad u trgovini nije bio ni evidentiran ni plaćen kod 40,2 posto radnika, to je jedan od argumenata na koji se Vlada poziva kad navodi razloge koji su je motivirali na zabranu rada nedjeljom u trgovinama.
Od sada direktnim vozom na Zlatibor
POVEZANOST
Od sada direktnim vozom na Zlatibor

BEOGRAD - „Srbija voz“ saopštio je danas da se od 13. juna uvodi direktan voz sa stanice Beograd centar do stanice Zlatibor i sa stanice Zlatibor do stanice Beograd centar.

Inflacija zasad nije pretjerana prijetnja, misle ECB i Fed
CIJENE I TRŽIŠTE
Inflacija zasad nije pretjerana prijetnja, misle ECB i Fed
ANALIZA - S  inflacijom, porastom nameta i preniskim prinosima obveznica za ovu godinu, možemo ostati pozitivni u pogledu cijena dionica.
Beogradska berza: Indeksi pozitivni na nedeljnom nivou, promet anemičan
NEDELJNI PREGLED BSE
Beogradska berza: Indeksi pozitivni na nedeljnom nivou, promet anemičan
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze završili su poslednji trgovački dan u nedelji s mešovitim rezultatima, ali su u odnosu na prošlu sedmicu u minimalnom plusu, dok je aktivnost investitora ostala anemična.
Početkom srpnja otvara se Sjeverna luka San Pelagio s 350 vezova
LUKE
Početkom srpnja otvara se Sjeverna luka San Pelagio s 350 vezova
ROVINJ - Prizor nepraktičnog priveza brodica u više redova u rovinjskoj lučici Andana, odnosno u južnoj luci Svete Katarine, uskoro će postati dio prošlosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE