GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Janet Yellen pomogla bitcoinu

Janet Yellen pomogla bitcoinu
KRIPTOVALUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2021 / 21:27
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Čini se da su jučerašnji komentari Janet Yellen pozitivno utjecali na cijenu bitcoina.

Američka ministrica financija Janet Yellen priznala je jučer da će možda biti potrebno određeno povećanje kamatnih stopa središnje banke kako bi se kontrolirao eksplozivan rast američkog gospodarstva, koji je dijelom uzrokovan milijardama dolara u vladinim poticajnim troškovima.

U trenutku izjave Janet Yellen, bitcoin se vrtio oko razine od 53.000 dolara, da bi danas nakon njezine nove izjave u kojoj kaže da joj je razumljiva težnja za nezavisnošću Federalnih rezervi, bitcoin skočio iznad 55.400 dolara. Dakle, radi se o dnevnom rastu od četiri posto.

- Ako bilo tko cijeni nezavisnost Feda, to sam ja, ali nemojte moju jučerašnju izjavu shvaćati kao da je preporučujemm ili predviđam povećanje kamatnih stopa, rekla je Yellen.

Uhvativši financijska tržišta nespremnima, primjedbe Janet Yellen jučer su pojačale strah da bi rano odvikavanje mjera poticanja povećanja likvidnosti moglo gurnuti bitcoin, dionice i drugu imovinu na niže. Federalne rezerve snizile su stope na rekordno niskih 0,25% prije godinu dana i svakog su mjeseca otkupljivale obveznice u vrijednosti od 120 milijardi dolara kako bi zadržale utjecaj pandemije koronavirusa na tržišta i gospodarstvo.

Bitcoin, koji se često naziva digitalnim zlatom, jedan je od glavnih profitera od Fedovih masovnih poticajnih mjera za poticanje inflacije pokrenutih u ožujku 2020. Kriptovaluta je zabilježila šesterostruki uzlet tijekom posljednjih 12 mjeseci.

Iako je Fed nedavno ponovio svoju predanost održavanju visoke likvidnosti kroz dulje vrijeme, neki stručnjaci strahuju da će američka središnja banka kasnije ove godine odustati od svojih naklonosti prema olakšicama i postati konzervativniji.

"Mislimo da tržište počinje uzimati u obzir mogućnost promjene politike kasnije u lipnju ili u rujnu", rekao je QCP Capital u komentaru tržišta na svom Telegram kanalu.

"Očekujemo da će Fed-ovi govornici ovog tjedna sada postaviti temelje za promjenu domaćeg stava i izgleda, iako će im pogoršanje situacije s virusom vjerojatno kupiti neko vrijeme", dodala je tvrtka.

"Dolar je sada veliki rizik za kripto tržište, a dolar ovisi o Fed-u", rekao je QCP Capital. "Kriptosfera je suštinski i neprestano masovno kratka u USD (u odnosu na kripto imovinu), a bilo kakav skok u financiranju dolara ili aprecijacija vrijednosti dolara uvelike će utjecati na nju."

Tagovi: Janet Yellen, bitcoin, kriptovalute, Federalne rezerve, kamatne stope, dolar
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Tehnološki sektor predvodio optimizam
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Tehnološki sektor predvodio optimizam
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a Wall Street je pratio ključnu konferenciju o umjetnoj inteligenciji i iščekivao nove smjernice monetarne politike Federalnih rezervi.
Zagrebačka burza: Pad indeksa na početku tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad indeksa na početku tjedna
ZAGREB - Početak novog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz nešto bolji promet.
Ovo su četiri kriptovalute koje bi mogle profitirati od prepolovljenja bitcoina
PREPORUKE
Ovo su četiri kriptovalute koje bi mogle profitirati od prepolovljenja bitcoina
NEW YORK - Predstojeće prepolovljenje bitcoina u travnju jedan je od najočekivanijih događaja u blockchain i kripto svijetu, i to s dobrim razlogom.
Vučković: Za razvoj mljekarstva do 2030. godine više od 592 milijuna eura
MLJEKARSTVO
Vučković: Za razvoj mljekarstva do 2030. godine više od 592 milijuna eura
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede u ponedjeljak je u Varaždinu predstavilo Program razvoja sektora mljekarstva u RH do 2030. godine te akcijski plan za provedbu tog programa do 2025., a ministrica Marija Vučković izjavila je da se u taj sektor planira utrošiti nešto više od 592 milijuna eura.
Azijska tržišta: Nikkei 225 predvodi rast
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nikkei 225 predvodi rast
TOKIO - Japanski indeks Nikkei 225 predvodio je dobitke na azijsko-pacifičkim tržištima u ponedjeljak, dok Kina bilježi povećane dobitke nakon što su podaci pokazali da je njezino gospodarstvo snažno počelo godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE