GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izvanrednu pomoć iskoristilo osam malih mljekara, otkupljeno 176.000 kg proizvoda

Izvanrednu pomoć iskoristilo osam malih mljekara, otkupljeno 176.000 kg proizvoda
MLIJEKO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.06.2020 / 17:14
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede u petak je izvijestilo da je izvanrednu pomoć malim mljekarama uslijed epidemije koronavirusa iskoristilo osam malih mljekara, a dogovoren je otkup za gotovo 176 tisuća kilograma proizvoda, čime se predviđa utrošak 2,5 milijuna kuna.

Ministarstvo u priopćenju podsjeća da je Vlada, radi ublažavanja negativnih posljedica u poljoprivredno-prehrambenom sektoru za vrijeme pandemije bolesti Covid-19, početkom travnja donijela i odluku o privremene izvanredne mjere pomoći malim mljekarama s problemima u poslovanju uzrokovanih koronavirusom. Mjera se provodila povlačenjem s tržišta i otkupom mliječnih proizvoda te daljnjom besplatnom distribucijom osobama u potrebi, a obuhvatila je male mljekare koje su u 2019. godini od proizvođača mlijeka u Hrvatskoj otkupile i preradile manje od 14 milijuna litara mlijeka.

Ministarstvo poljoprivrede ističe i kako je odmah krenulo u provedbu mjere, a s danom 5. lipnja dogovorena su sva predviđena financijska sredstva.

"Financijsku pomoć je iskoristilo 8 malih mljekara, a dogovoren je otkup za 175.987 kilograma proizvoda, čime se predviđa utrošak od 2,5 milijuna kuna", navodi se u priopćenju.

Ministarstvo prenosi i izjave predstavnika nekoliko malih mljekara koji ističu da je pravovremenom reakcijom izbjegnut prestanak otkupa mlijeka od hrvatskih proizvođača te otpuštanje radnika, a otkupljenim se proizvodima pomoglo potrebitima.

"Kao proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda, doslovno 'preko noći' našli smo se u kaosu nakon zabrane rada na tržnicama koje su naše glavno tržište. Proizvodnja je radila kao da prodaja nije uopće stagnirala, sirovina je svakodnevno pristizala, a mi smo se u kratkom roku našli u problemu jer su se zalihe gomilale", ističe Jelena Šurbek iz Mini mljekare Veronika. Također naglašava da je Ministarstvo svojom reakcijom i provedbom privremene izvanredne mjere pomoći olakšalo reorganizaciju proizvodnje i prilagodbu novonastaloj situaciji

Član uprave mljekare Euro-Milk Božidar Kuzmić podsjeća kako su, nakon zatvaranja tržnica, škola, hotela, ugostiteljskih objekata i nekih trgovina prehrambenim proizvodima radi epidemije bolesti Covid-19, isporuke svježih mliječnih proizvoda smanjene za 50 posto. "Kako mi otkupljujemo mlijeko od hrvatskih proizvođača mlijeka koji su naši ugovorni partneri, svježe mlijeko je pristizalo svaki dan i zalihe gotovih proizvoda su se gomilale. Pravovremenom reakcijom izbjegnut je prestanak otkupa mlijeka od hrvatskih proizvođača mlijeka, kao i otpuštanje dijela zaposlenih radnika u malim mljekarama. Niti jedna litra mlijeka ni kilogram proizvoda nisu bačeni već su donirani potrebitima te je, s obzirom na rok trajanja svježih mliječnih proizvoda, izbjegnuta katastrofa u mliječnom sektoru u dijelu koji otkupljuju male mljekare", kaže Kuzmić, ističući kako je projekt uspješno priveden kraju.

Po podacima Ministarstva, podjela dogovorenih količina mliječnih proizvoda još uvijek je u tijeku, a do danas je podijeljeno 159.735 kilograma proizvoda na 60 registriranih posrednika u doniranju hrane koji pružaju usluge socijalne samoposluge, pučke kuhinje te općenito podjele hrane osobama u potrebi.

Štefica Čučak iz Humanitarne udruge Rijeka ljubavi, koja brine za 1100 obitelji, više od 3500 članova, 600 djece, 80 starih, bolesnih i nepokretnih i 60 branitelja.

"Teška materijalna depresija koja se uvukla u kućanstva uzrokovana epidemijom bolesti COVID-19 izazvala je paniku, strah i očaj kod obitelji u socijalnoj potrebi", kaže Čučak, dodajući da je suradnja, uz pomoć IT sustava, ubrzala rad i omogućila da se pruži pomoć, kako malim mljekarima, tako i obiteljima u socijalnoj potrebi.

I fra Vladimir Vidović iz Caritasa Župe Svetog Antuna Padovanskog, jednog od posrednika u doniranju hrane, je izuzetno zadovoljan mjerom kojom se pomoglo i mljekarama ali i ljudima u potrebi.

Tagovi: mljekare, mlijeko, Vladimir Vidović, Štefica Čučak, Jelena Šurbek, mini mljekara Veronika, Euro-Milk, Caritas Župa Svetog Antuna Padovanskog
PROČITAJ I OVO
Oprezna trgovina na europskim tržištima
TRŽIŠTE KAPITALA
Oprezna trgovina na europskim tržištima
FRANKFURT - Na europskim se burzama u četvrtak ujutro trguje oprezno jer nakon višetjednog rasta cijena dionica ulagači trenutno nisu skloni dodatno riskirati zbog daljnjeg brzog širenja koronavirusa u Europi.
Cjepivo stiže u Hrvatsku već kroz nekoliko tjedana
CIJEPLJENJE
Cjepivo stiže u Hrvatsku već kroz nekoliko tjedana
ZAGREB - Kao distributer za sva cjepiva protiv korone u Hrvatskoj izabrana je tvrtka Medoka koja mora osigurati skladištenje i distribuciju cjepiva.
Crni petak: Kako vas trgovci pokušavaju navesti da kupujete
PSIHOLOGIJA
Crni petak: Kako vas trgovci pokušavaju navesti da kupujete
ZAGREB - Cijena izgleda nikad povoljnija, a odbrojavanje do isteka popusta visi vam nad glavom - bolje je da kupite odmah.
Azijska tržišta: Indeksi na novim rekordnim razinama
OPTIMIZAM
Azijska tržišta: Indeksi na novim rekordnim razinama
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica dosegnule nove rekordne razine, zahvaljujući nastavku euforije u vezi cjepiva protiv covida-19 i nadi ulagača u nove poticajne mjere u američkom gospodarstvu.
Wall Street: Slabiji podaci s tržišta rada spustili indekse
KOREKCIJA
Wall Street: Slabiji podaci s tržišta rada spustili indekse
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli s rekordnih razina jer su ulagače pokolebali slabiji nego što se očekivalo podaci s tržišta rada, kao i vijesti o daljnjem širenju koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE