GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izvanrednu pomoć iskoristilo osam malih mljekara, otkupljeno 176.000 kg proizvoda

Izvanrednu pomoć iskoristilo osam malih mljekara, otkupljeno 176.000 kg proizvoda
MLIJEKO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.06.2020 / 17:14
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede u petak je izvijestilo da je izvanrednu pomoć malim mljekarama uslijed epidemije koronavirusa iskoristilo osam malih mljekara, a dogovoren je otkup za gotovo 176 tisuća kilograma proizvoda, čime se predviđa utrošak 2,5 milijuna kuna.

Ministarstvo u priopćenju podsjeća da je Vlada, radi ublažavanja negativnih posljedica u poljoprivredno-prehrambenom sektoru za vrijeme pandemije bolesti Covid-19, početkom travnja donijela i odluku o privremene izvanredne mjere pomoći malim mljekarama s problemima u poslovanju uzrokovanih koronavirusom. Mjera se provodila povlačenjem s tržišta i otkupom mliječnih proizvoda te daljnjom besplatnom distribucijom osobama u potrebi, a obuhvatila je male mljekare koje su u 2019. godini od proizvođača mlijeka u Hrvatskoj otkupile i preradile manje od 14 milijuna litara mlijeka.

Ministarstvo poljoprivrede ističe i kako je odmah krenulo u provedbu mjere, a s danom 5. lipnja dogovorena su sva predviđena financijska sredstva.

"Financijsku pomoć je iskoristilo 8 malih mljekara, a dogovoren je otkup za 175.987 kilograma proizvoda, čime se predviđa utrošak od 2,5 milijuna kuna", navodi se u priopćenju.

Ministarstvo prenosi i izjave predstavnika nekoliko malih mljekara koji ističu da je pravovremenom reakcijom izbjegnut prestanak otkupa mlijeka od hrvatskih proizvođača te otpuštanje radnika, a otkupljenim se proizvodima pomoglo potrebitima.

"Kao proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda, doslovno 'preko noći' našli smo se u kaosu nakon zabrane rada na tržnicama koje su naše glavno tržište. Proizvodnja je radila kao da prodaja nije uopće stagnirala, sirovina je svakodnevno pristizala, a mi smo se u kratkom roku našli u problemu jer su se zalihe gomilale", ističe Jelena Šurbek iz Mini mljekare Veronika. Također naglašava da je Ministarstvo svojom reakcijom i provedbom privremene izvanredne mjere pomoći olakšalo reorganizaciju proizvodnje i prilagodbu novonastaloj situaciji

Član uprave mljekare Euro-Milk Božidar Kuzmić podsjeća kako su, nakon zatvaranja tržnica, škola, hotela, ugostiteljskih objekata i nekih trgovina prehrambenim proizvodima radi epidemije bolesti Covid-19, isporuke svježih mliječnih proizvoda smanjene za 50 posto. "Kako mi otkupljujemo mlijeko od hrvatskih proizvođača mlijeka koji su naši ugovorni partneri, svježe mlijeko je pristizalo svaki dan i zalihe gotovih proizvoda su se gomilale. Pravovremenom reakcijom izbjegnut je prestanak otkupa mlijeka od hrvatskih proizvođača mlijeka, kao i otpuštanje dijela zaposlenih radnika u malim mljekarama. Niti jedna litra mlijeka ni kilogram proizvoda nisu bačeni već su donirani potrebitima te je, s obzirom na rok trajanja svježih mliječnih proizvoda, izbjegnuta katastrofa u mliječnom sektoru u dijelu koji otkupljuju male mljekare", kaže Kuzmić, ističući kako je projekt uspješno priveden kraju.

Po podacima Ministarstva, podjela dogovorenih količina mliječnih proizvoda još uvijek je u tijeku, a do danas je podijeljeno 159.735 kilograma proizvoda na 60 registriranih posrednika u doniranju hrane koji pružaju usluge socijalne samoposluge, pučke kuhinje te općenito podjele hrane osobama u potrebi.

Štefica Čučak iz Humanitarne udruge Rijeka ljubavi, koja brine za 1100 obitelji, više od 3500 članova, 600 djece, 80 starih, bolesnih i nepokretnih i 60 branitelja.

"Teška materijalna depresija koja se uvukla u kućanstva uzrokovana epidemijom bolesti COVID-19 izazvala je paniku, strah i očaj kod obitelji u socijalnoj potrebi", kaže Čučak, dodajući da je suradnja, uz pomoć IT sustava, ubrzala rad i omogućila da se pruži pomoć, kako malim mljekarima, tako i obiteljima u socijalnoj potrebi.

I fra Vladimir Vidović iz Caritasa Župe Svetog Antuna Padovanskog, jednog od posrednika u doniranju hrane, je izuzetno zadovoljan mjerom kojom se pomoglo i mljekarama ali i ljudima u potrebi.

Tagovi: mljekare, mlijeko, Vladimir Vidović, Štefica Čučak, Jelena Šurbek, mini mljekara Veronika, Euro-Milk, Caritas Župa Svetog Antuna Padovanskog
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE