GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izvanrednu pomoć iskoristilo osam malih mljekara, otkupljeno 176.000 kg proizvoda

Izvanrednu pomoć iskoristilo osam malih mljekara, otkupljeno 176.000 kg proizvoda
MLIJEKO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.06.2020 / 17:14
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede u petak je izvijestilo da je izvanrednu pomoć malim mljekarama uslijed epidemije koronavirusa iskoristilo osam malih mljekara, a dogovoren je otkup za gotovo 176 tisuća kilograma proizvoda, čime se predviđa utrošak 2,5 milijuna kuna.

Ministarstvo u priopćenju podsjeća da je Vlada, radi ublažavanja negativnih posljedica u poljoprivredno-prehrambenom sektoru za vrijeme pandemije bolesti Covid-19, početkom travnja donijela i odluku o privremene izvanredne mjere pomoći malim mljekarama s problemima u poslovanju uzrokovanih koronavirusom. Mjera se provodila povlačenjem s tržišta i otkupom mliječnih proizvoda te daljnjom besplatnom distribucijom osobama u potrebi, a obuhvatila je male mljekare koje su u 2019. godini od proizvođača mlijeka u Hrvatskoj otkupile i preradile manje od 14 milijuna litara mlijeka.

Ministarstvo poljoprivrede ističe i kako je odmah krenulo u provedbu mjere, a s danom 5. lipnja dogovorena su sva predviđena financijska sredstva.

"Financijsku pomoć je iskoristilo 8 malih mljekara, a dogovoren je otkup za 175.987 kilograma proizvoda, čime se predviđa utrošak od 2,5 milijuna kuna", navodi se u priopćenju.

Ministarstvo prenosi i izjave predstavnika nekoliko malih mljekara koji ističu da je pravovremenom reakcijom izbjegnut prestanak otkupa mlijeka od hrvatskih proizvođača te otpuštanje radnika, a otkupljenim se proizvodima pomoglo potrebitima.

"Kao proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda, doslovno 'preko noći' našli smo se u kaosu nakon zabrane rada na tržnicama koje su naše glavno tržište. Proizvodnja je radila kao da prodaja nije uopće stagnirala, sirovina je svakodnevno pristizala, a mi smo se u kratkom roku našli u problemu jer su se zalihe gomilale", ističe Jelena Šurbek iz Mini mljekare Veronika. Također naglašava da je Ministarstvo svojom reakcijom i provedbom privremene izvanredne mjere pomoći olakšalo reorganizaciju proizvodnje i prilagodbu novonastaloj situaciji

Član uprave mljekare Euro-Milk Božidar Kuzmić podsjeća kako su, nakon zatvaranja tržnica, škola, hotela, ugostiteljskih objekata i nekih trgovina prehrambenim proizvodima radi epidemije bolesti Covid-19, isporuke svježih mliječnih proizvoda smanjene za 50 posto. "Kako mi otkupljujemo mlijeko od hrvatskih proizvođača mlijeka koji su naši ugovorni partneri, svježe mlijeko je pristizalo svaki dan i zalihe gotovih proizvoda su se gomilale. Pravovremenom reakcijom izbjegnut je prestanak otkupa mlijeka od hrvatskih proizvođača mlijeka, kao i otpuštanje dijela zaposlenih radnika u malim mljekarama. Niti jedna litra mlijeka ni kilogram proizvoda nisu bačeni već su donirani potrebitima te je, s obzirom na rok trajanja svježih mliječnih proizvoda, izbjegnuta katastrofa u mliječnom sektoru u dijelu koji otkupljuju male mljekare", kaže Kuzmić, ističući kako je projekt uspješno priveden kraju.

Po podacima Ministarstva, podjela dogovorenih količina mliječnih proizvoda još uvijek je u tijeku, a do danas je podijeljeno 159.735 kilograma proizvoda na 60 registriranih posrednika u doniranju hrane koji pružaju usluge socijalne samoposluge, pučke kuhinje te općenito podjele hrane osobama u potrebi.

Štefica Čučak iz Humanitarne udruge Rijeka ljubavi, koja brine za 1100 obitelji, više od 3500 članova, 600 djece, 80 starih, bolesnih i nepokretnih i 60 branitelja.

"Teška materijalna depresija koja se uvukla u kućanstva uzrokovana epidemijom bolesti COVID-19 izazvala je paniku, strah i očaj kod obitelji u socijalnoj potrebi", kaže Čučak, dodajući da je suradnja, uz pomoć IT sustava, ubrzala rad i omogućila da se pruži pomoć, kako malim mljekarima, tako i obiteljima u socijalnoj potrebi.

I fra Vladimir Vidović iz Caritasa Župe Svetog Antuna Padovanskog, jednog od posrednika u doniranju hrane, je izuzetno zadovoljan mjerom kojom se pomoglo i mljekarama ali i ljudima u potrebi.

Tagovi: mljekare, mlijeko, Vladimir Vidović, Štefica Čučak, Jelena Šurbek, mini mljekara Veronika, Euro-Milk, Caritas Župa Svetog Antuna Padovanskog
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Pao promet na početku nedelje
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Pao promet na početku nedelje
BEOGRAD – Promet na domaćem tržištu akcija drastično je pao je prvog trgovačkog dana u nedelji u odnosu na petak, a BELEX indeksi su registrovali mešovito kretanje.
Citi: Bitcoin je na prekretnici
ANALITIČARI
Citi: Bitcoin je na prekretnici
NEW YORK - Analitičari Citigroupa smatraju da je najpopularnija kriptvaluta bitcoin na prekretnici te da bi jednog dana mogla postati jedna od valuta za međunarodnu trgovinu.
Slovačka od Rusije kupuje dva milijuna doza Sputnjika V
CJEPIVO
Slovačka od Rusije kupuje dva milijuna doza Sputnjika V
BRATISLAVA - Slovačka kupuje dva milijuna doza ruskog cjepiva Sputnjika V i očekuje da će polovica stići ovaj i sljedeći mjesec, dok nastoji ubrzati cijepljenje uslijed povećanja broja zaraženih i umrlih od covida-19, rekao je premijer u ponedjeljak.
Zagrebačka burza: Slab promet i stagnacija indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet i stagnacija indeksa
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak su indeksi stagnirali uz različite predznake i skroman promet, jer nakon završetka sezone objava poslovnih rezultata kompanija investitori nemaju novih smjernica iz poslovnog sektora.
Dolar u blagom plusu prema košarici valuta
FOREX
Dolar u blagom plusu prema košarici valuta
LONDON - Dolar je u ponedjeljak blago ojačao prema najvažnijim svjetskim valutama na svjetskim tržištima, uz stabilizaciju valuta koje investitori percipiraju rizičnijima, uslijed smirivanja situacije na tržištima obveznica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE