GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Italija i Španjolska ograničavaju trgovanje na burzama

Italija i Španjolska ograničavaju trgovanje na burzama
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2020 / 14:43
Autor: SEEbiz / H

MILANO - Italija i Španjolska ograničile su u petak trgovinu dionicama kako bi obuzdale snažan pad cijena zbog straha od epidemije koronavirusa.

Na meti regulatora našla je praksa short-sellinga, kada trgovci posude dionice u očekivanju pada njihovih cijena, prodaju ih i otkupe po nižoj cijeni i zadrže razliku. Potom dionice vraćaju vlasniku.

Bude li trgovaca koji posežu za takvom praksom više nego kupaca, što bi se moglo dogoditi ako investitori nastave prodavati dionice zbog straha od koronavirusa, pad cijena mogao bi ubrzati.

Talijanske burze jučer su zabilježile najveći pad u Europi, od 17 posto, a blizu je i španjolski burzovni indeks, koji je potonuo 14 posto. Europski burzovni indeks STOXX bilježio je pak najveći pad u povijesti, od 12 posto, pri čemu nije puno pomogao ni paket poticaja koji je najavila Europska središnja banka (ECB).

Španjolski regulator odlučio je zabraniti short-selling 69 dionica, uključujući sve likvidne dionice čija je cijena u četvrtak pala više od 10 posto, te sve nelikvidne dionice čije su cijene pale više od 20 posto.

U Italiji će se zabrana primjenjivati na 85 dionica.

Italija i Španjolska povukle su taj potez u uvjetima pojačane nervoze zbog širenja koronavirusa. Do sada je širom svijeta zaraženo više od 127 tisuća ljudi, u Italiji je zaustvljen javni život a Španjolska je uvela karantenu u četiri grada i zatvorila škole i sveučilišta.

Europski zakoni dopuštaju regulatorima zemalja-članica takve zabrane, obvezujući ih tek da o njima obavijeste krovnu Europsku agenciju za vrijednosne papire i tržište kapitala (ESMA).

Mnoge su zemlje ograničiile short-selling za financijske krize 2008. godine. Iako takve zabrane mogu ublažiti prvotni šok, tržišni stručnjaci smatraju da postižu željeni učinak tek u kratkom vremenskom razdoblju.

Tagovi: Italija, Španjolska, tržište kapitala, STOXX 600, short selling
PROČITAJ I OVO
Kuharski autoritet: Restorani će možda raditi tri ili četiri dana tjedno
NOVA REALNOST
Kuharski autoritet: Restorani će možda raditi tri ili četiri dana tjedno
LONDON - Englesko-francuski kuhar Michel Albert Roux, koji ima dvije Michelinove zvijezde, napomenuo je na poteškoće u ugostiteljstvu, a za koje smatra da ih je uzrokovala i generacija Z (osobe rođene u periodu od kraja 90-ih do 2010. godine).
Coinbase pao, sustav van funkcije
PAD
Coinbase pao, sustav van funkcije
NEW YORK - Kripto mjenjačnica Coinbase trenutno nije na mreži jer se mjenjačnica bori s velikim prekidom rada.
Azijska tržišta: Nervozna trgovina, u fokusu inflacija u Indiji
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nervozna trgovina, u fokusu inflacija u Indiji
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta smanjila su dobitke nekoliko sati nakon otvaranja u utorak, jer su dionice na Wall Streetu posrnule preko noći, pri čemu je Dow Jones Industrial Average prekinuo osmodnevni pobjednički niz.
Wall Street: Dow Jones prekinuo pozitivni niz
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Dow Jones prekinuo pozitivni niz
NEW YORK - Američki indeksi imali su minimalne promjene u ponedjeljak jer su se trgovci borili s rastućim očekivanjima inflacije uoči ključnih izvješća koja bi trebala biti objavljena kasnije tijekom tjedna.
Katapultirane dionice GameStopa, evo zašto
UZLET
Katapultirane dionice GameStopa, evo zašto
NEW YORK - Dionice GameStopa (GME) skočile su čak 110% u ponedjeljak i trgovina njima je bila privremeno zaustavljena zbog volatilnosti nakon što je "Roaring Kitty", osoba koja se smatra pokretačem pomame meme dionica tijekom pandemije, objavila post online prvi put od 2021.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE