GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Indija zabranila izvoz riže, evo tko će biti najviše pogođen

Indija zabranila izvoz riže, evo tko će biti najviše pogođen
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.09.2022 / 09:11
Autor: SEEbiz
NEW DELHI - Indija, najveći svjetski izvoznik riže, zabranila je isporuke lomljene riže - potez koji će odjeknuti diljem Azije, kažu analitičari Nomure.

U pokušaju da kontrolira domaće cijene, vlada je zabranila izvoz lomljene riže i uvela porez od 20% na izvoz nekoliko vrsta riže počevši od 9. rujna.

Nomura je rekao da će utjecaj na Aziju biti neujednačen, a da će Filipini i Indonezija biti najosjetljiviji na zabranu, piše CNBC.

Indija čini približno 40% globalnih isporuka riže, izvozeći je u više od 150 zemalja.

Izvoz je dosegao 21,5 milijuna tona u 2021. To je više od ukupne isporuke sljedeća četiri najveća izvoznika žitarica — Tajlanda, Vijetnama, Pakistana i Sjedinjenih Država, izvijestio je Reuters.

Ali proizvodnja je smanjena za 5,6% na godišnjoj razini od 2. rujna u svjetlu ispodprosječne monsunske kiše, koja je utjecala na žetvu, rekao je Nomura.

Za Indiju su srpanj i kolovoz "najpresudniji" mjeseci za padaline, jer oni određuju koliko će se riže posijati, rekao je Sonal Varma, glavni ekonomist u tvrtki za financijske usluge. Ove godine su neujednačene monsunske kiše tijekom tih mjeseci smanjile proizvodnju, dodala je.

Velike indijske države koje proizvode rižu kao što su Zapadni Bengal, Bihar i Uttar Pradesh primaju 30% do 40% manje oborina, rekao je Varma. Iako se količina oborina povećala krajem kolovoza, “što se više kasni sa sjetvom [riže], to je veći rizik da će urod biti manji”.

Ranije ove godine, ta južnoazijska država obuzdala je izvoz pšenice i šećera kako bi kontrolirala rastuće lokalne cijene dok je rusko-ukrajinski rat izazivao nemir na globalnim tržištima hrane.

Indijska vlada nedavno je objavila da bi proizvodnja riže tijekom sezone jugozapadnog monsuna između lipnja i listopada mogla pasti za 10 do 12 milijuna tona, što implicira da bi prinosi usjeva mogli pasti za čak 7,7% na godišnjoj razini, rekao je Nomura.

“Utjecaj zabrane izvoza riže od strane Indije osjetile bi izravno zemlje koje uvoze iz Indije, ali i neizravno svi uvoznici riže, zbog njezinog utjecaja na globalne cijene riže”, navodi se u izvješću Nomura objavljenom nedavno.

Nalazi Nomure otkrili su da je cijena riže ostala visoka ove godine, s porastom cijena na maloprodajnim tržištima koji je u srpnju dosegnuo oko 9,3% na godišnjoj razini, u usporedbi sa 6,6% u 2022. Inflacija potrošačkih cijena (CPI) za rižu također je naglo porasla 3,6% na godišnjoj razini od srpnja, porast u odnosu na 0,5% u 2022.

Filipini, koji uvoze više od 20% svojih potreba za potrošnjom riže, zemlja su u Aziji u najvećem riziku od viših cijena, rekao je Nomura.

Kao najveći azijski neto uvoznik robe, riža i proizvodi od riže čine 25% udjela u CPI košarici hrane u zemlji, što je najveći udio u regiji, prema Statisti.

Inflacija u zemlji bila je 6,3% u kolovozu, pokazali su podaci filipinskog Zavoda za statistiku - iznad ciljnog raspona središnje banke od 2% do 4%. U svjetlu toga, indijska zabrana izvoza bila bi dodatni udarac toj državi jugoistočne Azije.

Tagovi: Indija, zabrana izvoza riže, izvoz riže, riža, lomljena riža
PROČITAJ I OVO
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
ODLUKE
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
TOKYO - Banka Japana zadržala je svoju referentnu kamatnu stopu nepromijenjenom u petak nakon sastanka o monetarnoj politici, držeći svoju referentnu kamatnu stopu na 0%-0,1%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE