GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Indeksi Beogradske berze nastavili negativno kretanje

Indeksi Beogradske berze nastavili negativno kretanje
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2022 / 19:57
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Promet na domaćem tržištu kapitala snažno je pao danas, a BELEX indeksi su nastavili negativno kretanje drugi dan zaredom.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je nepunih 8,6 miliona dinara (72,9 hiljada evra).

Indeks BELEX 15 je oslabio za dodatnih 0,7 odsto na 847,49 poena, a BELEXlajn je pao za skoro 1,3 procenta na 1.738,10 poena.

Najtrgovanija akcija je bila Naftna industrija Srbije sa iznosom od 3,6 miliona dinara, uz rast cene za petinu procenta na 625 dinara, dok se Aerodrom „Nikola Tesla“ zadržao na cenovnom nivou od 1.150 dinara uz realizaciju od približno 1,5 miliona dinara.

Akcije proizvođača i distributera tehničkih gasova Messer Tehnogasa su isprometovane za oko 1,3 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 15.600 dinara, dok je kompanija „Dunav osiguranje“ bila najveći gubitnik s padom cene za čak 11,1 posto na 2.401 dinar, uz promet od 0,4 miliona dinara.

Na trgovanju na MTP platformi je i danas dominiralo pančevačko poljoprivredno društvo „Stari Tamiš“, čije su akcije prodate za skoro 0,6 miliona dinara po ceni od 5.500 dinara, istoj kao u utorak, dok je somborski proljoprivredni proizvođač Feketić zabeležio pad vrednosti od preko 3,4 posto na 2.800 dinara po akciji, i inkasirao 0,4 miliona dinara.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 9,71 posto, u kupovini 19,41 procenat, a prodaji nisu učestvovali.

Tri serije državnih obveznica denominovanih u evrima ostvarile su ukupan promet nešto veći od 0,5 miliona (4.700 eva), u približno jednakim pojedinačnim iznosima, a polovinu prometa su realizovali strani investitori.

Tagovi: Beogradska berza, BELEX15, BELEXline, Messer Tehnogas, Komercijalna banka, Dunav osiguranje, Stari Tamiš
PROČITAJ I OVO
Proizvođači sira traže manji PDV na sir
SIRARI
Proizvođači sira traže manji PDV na sir
ZAGREB - Hrvatska u odnosu na mnoge zemlje članice Europske unije ima visoku stopu PDV-a na sir. Primjerice, u Italiji je ta stopa 4 posto, Francuskoj 5,5 posto, u Njemačkoj 7 posto, dok je u nas PDV na sir 25 posto.
Državni inspektorat opozvao Konzumna jaja - Okusi zavičaja, farme Lukač
JAJA
Državni inspektorat opozvao Konzumna jaja - Okusi zavičaja, farme Lukač
ZAGREB - Zbog prisutnosti bakterije roda Salmonella Enteritidis Državni je inspektorat u nedjelju s tržišta opozvao "Konzumna jaja - Okusi zavičaja - 10 komada klasa A, razred M iz podnog uzgoja, farma Lukač", koje na tržište stavlja Lidl Hrvatska.
Rast prinosa na hrvatske obveznice rezultat uvođenja eura
OBVEZNICE
Rast prinosa na hrvatske obveznice rezultat uvođenja eura
ZAGREB - Uz "pesimistični sentiment" investitora, nakon donošenja novih smjernica monetarne politike američkih Federalnih rezervi, uslijedila je povećana volatilnost na globalnim financijskim tržištima koja uključuje i rast prinosa na državne obveznice, piše u nedjelju Jutarnji list.
Franak u odnosu na euro najjači od početka 2015.
VALUTE
Franak u odnosu na euro najjači od početka 2015.
ŽENEVA - Švicarski franak dosegnuo je ovaj tjedan najvišu razinu od siječnja 2015. prema euru.
Euro pao više od 3 posto, duboko ispod jednog dolara
TJEDNI FOREX
Euro pao više od 3 posto, duboko ispod jednog dolara
ZAGREB – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna snažno porasla jer je američki Fed ponovno agresivno povećao kamatne stope, pa je tečaj eura zaronio na najnižu razinu u 20 godina, duboko ispod jednog dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE