GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hvar: Cijene osnovnih namirnica lete u nebo

Hvar: Cijene osnovnih namirnica lete u nebo
NEPRIMJERENO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.08.2021 / 14:45
Autor: SEEbiz
HVAR - Pandemija Covida-19 i klimatske promjene rezultirale su globalnim poskupljenjem hrane, no ono što se ljeti događa s cijenama po hrvatskim otocima ima više veze s ekstra zaradom nego s posljedicama ugroze i kretanjima na svjetskim tržištima. Ovog ljeta u fokusu je Hvar.

Slobodna Dalmacija podsjeća da su cijene na hrvatskim otocima općenito znatno veće nego na kopnu, što se najčešće opravdava troškovima transporta, kao da se roba ne prevozi i u drugim dijelovima Lijepe naše. U sezoni se cijene dodatno povećavaju, a na otoku Hvaru momentalno divljaju. Nerijetko se događaju i prevare kupaca, zbog čega trpi i lokalni živalj.

Primjerice, cijena umaka 'Presto Genovese Barilla' u Studenca bila je 39,99 kuna, a u Plodinama u Jelsi je taj isti artikal snižen sa 27,99 na 16,99 kuna. Nadalje, tjestenina 'Pene Rigate' (500 gr) je u online shopu 8,99 kuna, a u Hvaru je 13,99 kuna. Litra viskija 'Johnny Walker Red Label' je, koliko se sjećaju, 239,99 kuna, a online je 0,7 litara 129,99 kuna.

Situacija je, prema njihovim riječima, slična i u Konzumu, vjerojatno i u drugim trgovinama na Otoku sunca. 'Penne Rigate' (500 gr) u online shop je 10,99 kuna, a u njihovoj gradskoj trgovini 13,99 kuna. Litra spomenutog viskija je 194,99 kuna, mada je u online 169,99 kuna. Trajno mlijeko 'K plus 2,8 %' je 5,99 kuna, dok je online 3,79 kuna. Neusklađeno je cijelo mnoštvo proizvoda, na štetu kupaca u Hvaru koji se pitaju kontrolira li to itko i sankcioniraju li se takva društveno neprihvatljiva ponašanja. Jedan Hvaranin kaže da inspektori uopće ne zalaze u velike trgovine.

Hvarski gradonačelnik Rikardo Novak naglašava da Grad Hvar oštro osuđuje takvu poslovnu politiku trgovačkih lanaca.

'Trend porasta cijena u sezoni postoji već nekoliko godina, pa smo iste artikle u lipnju plaćali skuplje negoli u svibnju, da bi se u jesen opet cijene donekle snižavale, ali ono čemu svjedočimo ovoga ljeta uistinu je nedopustivo. Cijene osnovnih artikala skaču i do 50 posto, a da ne govorimo o razlici cijena u pojedinim slučajevima i do 200 posto. Jasno nam je da se mora zaraditi, ali takva poskupljenja pljuska su po licu svim otočanima i njihovim gostima. Kao da stanovnicima našeg otoka nije dosta da su i van turističke sezone cijene u trgovačkim lancima više i do 30 posto u odnosu na one na kopnu', komentirao je Novak za Slobodnu Dalmaciju.

Tagovi: Hvar, cijene na Hvaru, Rikardo Novak, hrvatski turizam, Plodine, Studenac
PROČITAJ I OVO
Bakar ulazi u superciklus, ponuda ne može zadovoljiti potražnju
ROBNA TRŽIŠTA
Bakar ulazi u superciklus, ponuda ne može zadovoljiti potražnju
LONDON - Brojni stručnjaci za sirovine smatraju da trgovini bakrom predstoji „superciklus“. Jer, za prelazak na klimatski neutralno gospodarstvo potrebna je prije svega jedna sirovina: bakar.
Zašto su Korejci poludjeli za zlatnim polugama?
INTERES
Zašto su Korejci poludjeli za zlatnim polugama?
SEUL - Južnokorejske trgovine imaju novu popularnu stavku u ponudi - zlatne poluge.
Azijska tržišta: Tokijski indeksi predvode pad
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tokijski indeksi predvode pad
TOKIO - Japanske dionice predvodile su pad na azijsko-pacifičkim tržištima u srijedu, dok su ulagači analizirali zarade iz regije i iščekivali rezultate japanskih divova Toyote i Mitsubishija koji bi trebali biti objavljeni kasnije tijekom dana.
Wall Street: Najduži pozitivni niz Dow Jonesa u pet mjeseci
OPTIMIZAM
Wall Street: Najduži pozitivni niz Dow Jonesa u pet mjeseci
NEW YORK - Dow Jones Industrial Average i S&P 500 porasli su u utorak dok su trgovci tražili više naznaka o tome kada bi Federalne rezerve mogle početi snižavati stope.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet slab
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet slab
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio slabašan promet i pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE