GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska po standardima održivosti turizma i putovanja na 13. mjestu u svijetu

Hrvatska po standardima održivosti turizma i putovanja na 13. mjestu u svijetu
STANDARDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2021 / 09:39
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska se po standardima održivosti turizma i prihvaćanju zelene transformacije za oporavak putovanja za 2020. pozicionirala na 13. mjestu u svijetu, čime je i među top 20 zemalja, koje predvode skandinavske odnosno EU zemlje, pokazuje novo izvješće o održivom turizmu globalne istraživačke kuće Euromonitor International.

U sklopu izvješća ta je analitička kuća procijenjivala 99 zemalja u svijetu i rangirala najbolje zemlje održivog turizma kroz tzv. Sustainable Travel Index odnosno promatrajući ekološku, socijalnu i ekonomsku održivost, rizike zemlje, kao i održivost turističke potražnje, prijevoza i smještaja, pri čemu iznose i podatak da 66,4 posto potrošača na globalnoj razini želi pozitivno utjecati na okoliš svojim svakodnevnim djelovanjem u 2021. godini.

Po tom izvješću, na prvih pet mjesta po održivosti turizma i putovanja su Švedska, Finska, Austrija, Estonija i Norveška, a bolje ili ispred Hrvatske su i Slovačka, Island, Latvija, Francuska, Slovenija, Švicarska te Litva, dok su iza nje (u top 20) još Češka, Irska, Njemačka, Belgija, Danska, Nizozemska i Portugal.

Za Skandinaviju se u izvješću ističe da je uzor u angažmanu i svijesti o održivosti, gdje je već oko 65 posto tvrtki u turizmu i drugim djelatnostima implementiralo strategiju održivosti, kao i da cijela EU od 2019. vodi snažnu agendu održivosti kroz svoj "Europski zeleni dogovor (green deal)", želeći do 2050. postići ugljičnu neutralnost na svom prostoru i ispuniti i ciljeve Pariškog sporazuma do 2030.

U pandemiji se u EU, kako navode, udvostručila i digitalna zelena transformacija kako bi postpandemijski oporavak bio stabilniji i otporniji, a očekuje se i da će sektori poput zrakoplovstva i drugi, uz predviđena 'vladina sredstva spasa', ići ka usvajanju održivije prakse.

Za Švedsku, koja je po tom indeksu na prvom mjestu voditeljica segmenta putovanja u Euromonitoru Caroline Bremner napominje i da je pionir u istraživanju procjene životnog ciklusa, koje je presudno za razumijevanje utjecaja ponašanja potrošača i potrošnje, kao i da je jako angažirana na ciljevima održivog razvoja "čuvajući arktički kao vječni led, koji pomaže u zaustavljanju klimatskih promjena, i s ciljem postizanja neto nula emisija do 2045. godine".

"I druge zemlje pokazuju napredak u raznim segmentima putovanja, od održivosti prijevoza do smještaja, pa se tako neposredno iza prvih 20, koji većinom uključuju ostale europske zemlje, poput Njemačke i Francuske, nalaze Novi Zeland, Bolivija i Kanada. To pokazuje da na globalnoj razini postoji jasna promjena u načinu razmišljanja i otpor vraćanju putničkom i turističkom modelu koji su vođeni količinom. Umjesto toga, dionici, uključujući i tvrtke, vlade i turiste/putnike/potrošače, se okupljaju nastojeći graditi vrijednosti održivog turizma kako bi se izbjeglo klimatsko izvanredno stanje", ocijenila je Bremner.

Iz Euromonitor Internationala iznose i da održivost nije neki novi koncept u turističkoj industriji, jer se o tome priča i na tome djeluje već nekoliko desetljeća, ali da u tome zaostaje segment putovanja jer je tek oko 55 posto putničkih i turističkih tvrtki provelo neki oblik strategije održivosti.

"Ipak, sve je više tvrtki koje se posvećuju uvođenju visokih socijalnih i okolišnih standarda, koji obuhvaćaju zaštitu okoliša, socijalnu politiku i upravljanje, partnerstvo s neprofitnim organizacijama i druge, nastojeći se oduprijeti 'jurnjavi' za velikim, a kratkoročno neisplativim brojkama, i usredotočiti se na dugoročne vrijednosti i strategije za održivi oporavak u čemu svi dionici mogu imati koristi", poručuju iz Euromonitora.

Tagovi: hrvatski turizam, Euromonitor, Travel Index, održivost turizma
PROČITAJ I OVO
Dobra godina za hrvatske marine
NAUTIČKI TURIZAM
Dobra godina za hrvatske marine
RIJEKA - Prema podacima sustava e-Visitor, od početka godine u segmentu nautičkog čartera ostvareno je 170 tisuća dolazaka i više od milijun noćenja. Mnogo je to bolji rezultat nego lani, a polako se približava i rekordnim brojevima iz 2019.
Azijska tržišta: Indeksi pali treći dan zaredom
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali treći dan zaredom
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica pale i u srijedu, treći dan zaredom, jer ulagače zabrinjava slabost kineskih tržišta, dok je dolar oslabio prema košarici valuta uoči poruka čelnika Feda.
Wall Street pao nakon pet dana rasta
PAD
Wall Street pao nakon pet dana rasta
NEW YORK – Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi pali, prvi put nakon pet dana rasta, pa su skliznuli s rekordnih razina jer su ulagači bili oprezni uoči objave poslovnih rezultata niza tehnoloških divova.
Pelješki most: Projekt koji se rađao dva desetljeća
SPAJANJE HRVATSKE
Pelješki most: Projekt koji se rađao dva desetljeća
ZAGREB - San o povezivanju Hrvatske traje desetljećima, a rasplamsavao se godinama, da bi u veljači 2017. Vlada usvojila odluku o financiranju projekta Cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom.
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, brodari u crvenom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, brodari u crvenom
ZAGREB - Domaće tržište kapitala se i drugi dan za redom kretalo bez nekog jasnog trenda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE