GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hotelijeri dižu plaće i traže nove radnike

Hotelijeri dižu plaće i traže nove radnike
RADNA SNAGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.03.2022 / 09:47
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hotelijeri i dalje očekuju dobru sezonu pa dižu plaće i traže nove radnike koje pokušavaju privući plaćama većim za 15 posto, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Velika neizvjesnost u Europi zbog rata koji bijesni u Ukrajini usporila je booking, ali to ne znači da će sezona biti loša. Štoviše, i zadnje svjetske analize koje su ovaj tjedan iznesene na berlinskom turističkom sajmu ITB govore da je potražnja za ljetovanjem i putovanjem veća nego lani i 2020. godine te da će turistički promet u Europi ove godine biti na 90 posto rekordne 2019. godine.

Najviše će putovati Nijemci, Britanci, Amerikanci i Nizozemci. Toga se drže i hrvatski poslodavci i najveći hotelijeri koji primjećuju da je zbog situacije na istoku booking usporen, ali nema otkaza rezervacija. Već ranije su počeli zapošljavati kako im se ne bi dogodio kolaps s radnom snagom kao lani i traju borbe za svakog radnika.

Plaće su dizali za 15 posto, a za neka deficitarna zanimanja i do 50 posto.

Marina Cvitić iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, koji u najvećim turističkim kompanijama ima svoje podružnice, kaže da se pripremaju za sezonu kao da će ona biti normalna, posebno za sjeverni dio Jadrana, s obzirom na to da se radi o autodestinacijama.

Vezano za rat u Ukrajini, zasad se nitko pretjerano ne uznemirava niti 'tuži' što se tiče bookinga. Istina da ističu kako je booking zasad
malo usporen, međutim, nema otkazivanja rezervacija, i to je dobro. Očito je da će se last minute booking ove godine biti još izraženiji - kaže sindikalistica koja sudjeluje na brojnim kolektivnim pregovorima u najvećim turističkim tvrtkama.

Baš zato je, kaže, zapošljavanje jako dobro krenulo u ožujku jer se svi pripremaju za Uskrs koji nam je pred vratima. Poslodavci ne žele da im se ponovi prošla godina, kada se zbog opreza pri zapošljavanju u špici sezone desio kaos, ističe Cvitić.

Tagovi: hoteljeri, hrvatski hotelijeri, Marina Cvitić, Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije, turistički radnici
PROČITAJ I OVO
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
ODLUKE
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
TOKYO - Banka Japana zadržala je svoju referentnu kamatnu stopu nepromijenjenom u petak nakon sastanka o monetarnoj politici, držeći svoju referentnu kamatnu stopu na 0%-0,1%.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za rast
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za rast
ŠANGAJ - Azijske tehnološke dionice porasle su nakon sjajnih izvješća o zaradi Microsoft Corp. i Alphabet Inc. preko noći. Jen je oslabio na najnižu razinu u 34 godine nakon što je Banka Japana zadržala svoju ključnu kamatnu stopu nepromijenjenom.
Wall Street pao nakon slabih makroekonomskih podataka
PAD
Wall Street pao nakon slabih makroekonomskih podataka
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi pali nakon što su novi podaci pokazali da je u prvom tromjesečju američko gospodarstvo poraslo manje nego što se očekivalo, dok je inflacija porasla.
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE