GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hong Kong želi postati kripto hub

Hong Kong želi postati kripto hub
AMBICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2023 / 08:27
Autor: SEEbiz / CNBC
HONG KONG - Kriptoindustrija je imala tešku godinu s padom tržišta digitalnih valuta i posvudašnjim kolapsom tvrtki.

Unatoč volatilnosti, Hong Kong nastoji postati virtualno središte imovine.

Poticaj digitalne imovine u gradu u oštroj je suprotnosti s kineskim kopnom, gdje je Peking učinkovito zabranio trgovanje i iskorijenio aktivnosti povezane s kripto.

Hong Kong planira uvesti nova pravila u lipnju koja će zahtijevati da platforme za kripto trgovanje imaju licencu Komisije za vrijednosne papire i ročnice. Regulator je već pokrenuo konzultacije o svom prijedlogu reguliranja platformi za trgovanje virtualnom imovinom.

Tvrtke koje su razgovarale s CNBC-jem kažu da se nadaju da središnja vlada možda promatra kripto poteze Hong Konga.

"Ako ništa drugo, Kina bi mogla promatrati učinak na Hong Kong poštivanjem tih pravila, izdavanjem novih kripto-povezanih proizvoda ili rješenja temeljenih na blockchainu te povećanjem trgovinskih i poslovnih aktivnosti koje bi mogle uslijediti", rekao je Justin d 'Anethan, institucionalna direktorica prodaje u Amber Groupu.

Izvršni direktor Hashkey Capitala Deng Chao imao je slične osjećaje i rekao je da bi potencijalna legalizacija kriptovalute u Hong Kongu mogla poslužiti kao kompas za Kinu.

"U budućnosti bi to moglo poslužiti kao model za formuliranje politike u drugim regijama [u Kini] ako se pokaže uspješnim", rekao je CNBC-u u e-poruci i dodao da bi Web3 i kripto tvrtke mogle na kraju usvojiti usklađeniji pristup njihovim dnevnim operacijama.

Web3 se odnosi na sljedeću generaciju interneta. Zagovornici kažu da će biti više decentraliziran i smanjiti moć velikih tehnoloških tvrtki. Neki zagovornici kažu da će kriptovalute vjerojatno biti ključni dio Web3.

U prosincu je bivši član Odbora za monetarnu politiku kineske središnje banke, Huang Yiping, pozvao Peking da preispita svoju raširenu zabranu kriptovalute.

Huang je rekao da bi mogle biti propuštene prilike za razvoj digitalne tehnologije ako se kripto transakcije zabrane na dulje vrijeme.

Ipak, ostaje oprez oko toga može li Hong Kong na kraju biti kineska kripto sjeverna zvijezda.

"Iako se priča o tome da bi Kina potencijalno mogla popustiti u svom stavu o kriptovaluti, za sada zapravo ne možemo vidjeti ništa što bi ukazivalo na tako nešto", rekao je d'Anethan.

Osim toga, malim ulagačima koji žele uskočiti u hongkonški kriptovalutu neće biti lako.

Tagovi: Hong Kong, kriptovalute, NR Kina
PROČITAJ I OVO
Luksuzni sektor strahuje od kineskog tržišta
STRAHOVANJA
Luksuzni sektor strahuje od kineskog tržišta
LONDON - Luksuzne marke poput Hermesa usprkos lošoj ekonomskoj prognozi i dalje ostvaruju vrtoglave zarade, no kinesko tržište postaje im razlog za brigu, piše The Economist.
Srpski poljoprivrednici zatražili od države da robne rezerve otkupe 300.000 pšenice iz novog roda
PŠENICA
Srpski poljoprivrednici zatražili od države da robne rezerve otkupe 300.000 pšenice iz novog roda
BEOGRAD - Predstavnici poljoprivrednika u Srbiji zatražili su danas da Republička direkcija za robne rezerve pre žetve objavi da će kupiti 300.000 tona pšenice iz novog roda, što bi povećalo tražnju i podiglo cenu na tržištu koja je 12 dinara po kilogramu niža od cena na evropskim berzama.
Azijska tržišta: Nastavljen pad indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen pad indeksa
ŠANGAJ . Azijsko-pacifička tržišta su skliznula jer je Wall Street zabilježio pauzu u svom tržišnom usponu, a široki tržišni indeks fluktuirao je blizu svojih najviših razina zatvaranja od kolovoza 2022.
Njemačka vlada najavljuje bržu obnovu željeznica
ŽELJEZNICA
Njemačka vlada najavljuje bržu obnovu željeznica
BERLIN - Njemačka željeznička mreža djelomično je u lošem stanju - posljedice su kašnjenje vlakova. Vlada je u srijedu usvojila nacrt zakona o proširenju njemačkih željeznica.
Primorac: Veliki interes investitora za  hrvatske euroobveznice
OBVEZNICE
Primorac: Veliki interes investitora za hrvatske euroobveznice
ZAGREB - Ministar financija Marko Primorac je ocijenio da je zanimanje investitora za hrvatsku euroobveznicu bilo iznimno te kazao da je Hrvatska nakon ulaska u eurozonu i šengenski prostor sve snage usmjerila pristupanju OECD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE