GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hanfa: Primjena direktive o izvještavanju o održivosti od početka 2024.

Hanfa: Primjena direktive o izvještavanju o održivosti od početka 2024.
ODRŽIVOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.11.2022 / 15:03
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) izvijestila je u ponedjeljak da će primjena Direktive o korporativnom izvještavanju o održivosti (CSRD) stupiti na snagu od 1. siječnja 2024. godine.

Prema prijedlogu direktive, obveza o izvješćivanju o održivosti odnosit će se na velika, srednja i mala poduzeća koja su subjekti od javnog interesa i čiji su vrijednosni papiri uvršteni na uređeno tržište.

Oni će biti dužni u izvješće poslovodstva uključiti i informacije o utjecaju poduzeća na održivost te utjecaj održivosti na razvoj, poslovne rezultate i položaj poduzeća, priopćeno je s dans odžane sjednice Savjeta Hanfe, čiji su članovi raspravljali o potencijalnim obvezama koje donosi ta direktiva.

Predložene odredbe primjenjivale bi se za financijske godine koje počinju od 1. siječnja 2024. te za one koji imaju više od prosječno 500 zaposlenih u poslovnoj godini, naveli su iz Hanfe.

Navedena će direktiva utjecati na promjenu Zakona o računovodstvu, Zakona o tržištu kapitala i Zakona o reviziji. Nacionalnim zakonom bit će moguće proširiti opseg obveznika, ovisno o definiranju subjekata od javnog interesa, a što je donekle opisano u postojećem i eventualnim izmjenama Zakonu o računovodstvu, dodali su.

Hanfa je podsjetila da je još u ožujku 2021. izdala smjernice svim izdavateljima u kojima je, kao pripremu za nadolazeću CSRD direktivu, preporučila objavu ESG (okolišnih, društvenih i upravljačkih) čimbenika u njihovim nefinancijskim izvještajima, što je bio prvi korak prema primjeni direktive.

"Obaveza izrade i objave izvještaja o održivosti ponajprije će se odnositi na velika poduzeća, srednja i mala poduzeća koja su subjekti od javnog interesa čiji su vrijednosni papiri uvršteni na uređeno tržište. Pritom će se još definirati da li se obaveza i na koji način odnosi i na društva-kćeri ili samo na društva-majke, u okviru konsolidacije", napomenuli su iz Hanfe.

Na sjednici Savjeta bilo je riječi i o implementaciji novog računovodstvenog standarda na tržištu osiguranja - IFRS 17, čija primjena kreće 1. siječnja 2023. S obzirom na skoru primjenu, domaći osiguravatelji su u završnim fazama internih projekata implementacije, naveli su iz Hanfe

Također, napomenuli su, domaće tržište osiguranja od početka sljedeće godine suočava se i s tranzicijom na euro, što će donijeti određene kratkoročne troškove kroz smanjenje kapitaliziranosti te troškove provedbe konverzije i prilagodbe informacijskih sustava, ali i dugoročne koristi kroz eliminaciju tečajnih razlika, smanjenje izloženosti valutnom riziku te optimizaciju poslovanja.

"Usprkos višestrukim izazovima osiguravatelji ispunjavaju preduvjet očuvanja stabilnosti sustava te raspolažu s visokim zalihama likvidnosti i adekvatnom razinom kapitala"; istaknuli su iz Hanfe.

Tagovi: Hanfa, održivost, održivo financiranje, direktiva o izvještavanju o održivosti
PROČITAJ I OVO
Plenković najavio nastavak radova na Podravskom ipsilonu
RADOVI
Plenković najavio nastavak radova na Podravskom ipsilonu
BJELOVAR - Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je u srijedu nastavak radova na takozvanom Podravskom ipsilonu, na pravcima prema Bjelovaru i Virovitici, odnosno prema Kloštru Vojakovečkom i Koprivnici.
SEC tuži Binance i Coinbase
KRIPTO SCENA
SEC tuži Binance i Coinbase
NEW YORK - Kriptovalute je potresla vijest da je američki regulator (SEC) podnio tužbu protiv najveće svjetske burze kriptovaluta Binance i njezinog izvršnog direktora Changpeng Zhaoa (CZ) na saveznom sudu u Washingtonu.
Njemački izvoz plastičnog otpada prepolovljen u prošlom desetljeću
OŠTAR PAD
Njemački izvoz plastičnog otpada prepolovljen u prošlom desetljeću
BERLIN - Njemačka je posljednjih godina izvezla značajno manje plastičnog otpada u inozemstvo, objavio je u utorak Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu.
Hrvatska na međunarodnom tržištu izdala prve obveznice od ulaska u europodručje
ZADUŽIVANJE
Hrvatska na međunarodnom tržištu izdala prve obveznice od ulaska u europodručje
ZAGREB . Ministarstvo financija Republike Hrvatske uspješno je u utorak izdalo euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom nominalnom iznosu od 1,5 milijardi eura, a s dospijećem 2035. godine.
Azijska tržišta: Kineski podaci spustili raspoloženje
PAD
Azijska tržišta: Kineski podaci spustili raspoloženje
ŠANGAJ - Na azijsko-pacifičkim tržištima trguje se mješovito dok regija gleda na trgovinske podatke Kine za svibanj i govor guvernera Reserve Bank of Australia Philipa Lowea, dan nakon što je australska središnja banka prkosila očekivanjima i podigla svoju referentnu kamatnu stopu na najvišu u 11 godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE