GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grčka i Italija strahuju od budućih poteza ECB-a

Grčka i Italija strahuju od budućih poteza ECB-a
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.04.2021 / 08:46
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Očekivano, Europska središnja banka u četvrtak nije mijenjala monetarnu politiku.

Predsjednica Christine Lagarde vjeruje da je još uvijek dug put do stabilnog oporavka i da je rasprava o smanjenju zamaha djelovanja preuranjena.


Procjepljivanje stanovništva i predviđeno postupno ublažavanje mjera suzbijanja pandemije podupiru očekivanja čvrstog oporavka gospodarske aktivnosti u ovoj godini, poručila je čelnica ECB-a Christine Lagarde s tiskovne konferencije nakon sjednice upravnog vijeća.

Očekuje se da će kamate ostati na nuli, gdje su bile pet godina, barem do sljedeće godine, što je loša vijest za štediše. Naime, banke sve više troškove na negativne kamatne stope na depozite prebacuju na štediše, primjerice, slovenska NLB će od 1. srpnja spustiti prag za poreze na stanovništvo na 100.000 eura.

Pitanje je što će se dogoditi s ECB-ovim programom otkupa pandemijskih obveznica. Otkupi će biti veći u tekućem tromjesečju nego u prvim mjesecima godine, a već bi se na sastanku ECB-a u lipnju moglo odlučiti da se u trećem tromjesečju započinje smanjivati kupnja. Za najzaduženije europske zemlje, poput Grčke (dug premašuje dvostruko veći godišnji BDP) i Italije, to su loše vijesti.

Trenutno se oboje mogu zadužiti s nevjerojatnom lakoćom, čak i uz grčku desetogodišnju obveznicu, potreban je prinos ispod jedan posto. M&G Investments tvrdi da je stoga vrijeme za prodaju kratkoročnih (kratkoročnih) obveznica perifernih europskih zemalja, što znači da očekuju pad cijena ovih obveznica i povećanje prinosa.

Tagovi: Europska središnja banka, Christine Lagarde, kupovina obveznica, Grčka, Italija
PROČITAJ I OVO
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE