GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Goldman Sachs: Evo gdje parkirati novac u 2022.

Goldman Sachs: Evo gdje parkirati novac u 2022.
PREPORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.09.2022 / 08:27
Autor: SEEbiz

NEW YORK - Investitori ovu godinu neće pamtiti po dobrome. Burza je u padu; tržište obveznica ima najgoru godinu u povijesti; glavne kriptovalute poput Bitcoina pale su; čak i nekoć užareno tržište nekretnina počinje pucati.

Gdje god pogledate, cijene imovine padaju.

Tim Goldman Sachsa, predvođen glavnim američkim dioničkim strategom Davidom J. Kostinom, dao je u istraživačkoj bilješci od utorka nekoliko savjeta ulagačima koji žele investirati na tim varljivim tržištima.

Njihovo savjetovanje usredotočeno je na staro pitanje za investitore na burzi: što je bolje, vrijednosne dionice ili dionice rasta? Ili što ako, ovih dana, nije ni jedno ni drugo?

Rast nasuprot vrijednosti

Za neupućene, vrijednosne dionice imaju niže cijene u odnosu na svoje fundamente (tj. prihode, neto prihode, novčane tokove itd.) od većine javnih kompanija, dok se dionice rasta cijene po mnogo višim procjenama jer imaju stope rasta koje su znatno niže. viši od tržišnog prosjeka.

Lyft je dobar primjer rastuće dionice. Očekuje se da će gigant dijeljenja vožnje ove godine povećati prodaju za 27% i tržište ga visoko cijeni, ali je u proljetnom kvartalu ostvario negativan neto prihod. Drugim riječima, u rast tvrtke treba ulagati.

Hewlett-Packard je, s druge strane, solidan primjer vrijednosnih dionica. Prihodi multinacionalnog tehnološkog diva porasli su za manje od 5% u proljetnom tromjesečju, ali se njegovim dionicama trguje samo osam puta više od zarade, u usporedbi s prosječnim omjerom cijene/zarade od 13,1 za S&P 500. Tu ima mnogo pouzdane vrijednosti.

Odabir između vrijednosnih i rastućih dionica uvijek je izazov za ulagače, ali u godinama nakon Velike financijske krize, rastuće dionice svjedočile su nevjerojatnoj eri nadmašivanja predvođenih vrhunskim tehnološkim tvrtkama.

Sada, međutim, s povećanjem kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi, porastom rizika od recesije i vrhuncem inflacije, Goldman kaže da će vrijednosne dionice doći na svoje.

"Trenutačne relativne procjene unutar tržišta kapitala upućuju na to da će faktor vrijednosti generirati snažne povrate u srednjoročnom razdoblju", napisao je Goldmanov tim, dodajući da bi vrijednosne dionice trebale nadmašiti dionice rasta za tri postotna boda tijekom sljedeće godine.

Investitori će možda htjeti biti oprezni ulažući u rastuće dionice jer će te dionice trebati "meko slijetanje" i pad kamatnih stopa kako bi nadmašile S&P 500, tvrdi Goldman.

Povrh toga, rastuće dionice izgledaju osobito skupe u smislu višestrukih zarada i prihoda.

“Iznimno visoke procjene ponekad se mogu opravdati očekivanjima iznimno brzog rasta zarade. Međutim, važno je napomenuti da Goldmanovi ekonomisti još uvijek vide samo 33% šanse za recesiju u SAD-u tijekom sljedeće godine i 48% šanse za recesiju do rujna 2024.

Ipak, Goldmanov tim također je istaknuo da su vrijednosne dionice povijesno imale bolje rezultate od rastućih dionica oko vrhunaca inflacije, mjereno indeksom potrošačkih cijena (CPI). A glavni ekonomist Goldmana, Jan Hatzius, rekao je u kolovozu kako vjeruje da je inflacija već dosegla vrhunac, čak i ako je vjerojatno da će do kraja godine ostati povišena u odnosu na povijesne standarde.

“Vrijednosne dionice nadmašile su dionice rasta u 12 mjeseci nakon sedam od zadnjih osam godišnjih vrhunaca temeljne CPI inflacije”, napisao je Goldmanov tim u srijedu.

Naravno, postoji još jedna mogućnost koju bi investitori mogli razmotriti. Goldman nije spomenuo ovu strategiju u svojoj bilješci i ona uopće ne uključuje dionice.

Iako bi vrijednosne dionice mogle nadmašiti rastuće dionice u nadolazećoj godini, mnogi ulagači vjerojatno neće htjeti natrag na tržište zbog poziva investicijskih banaka da im predstoji još više problema.

Morgan Stanley je, na primjer, opetovano upozoravao da će toksična ekonomska kombinacija "vatre" (inflacije i rastućih kamatnih stopa) i "leda" (padajućeg gospodarskog rasta) držati niske cijene dionica do kraja 2023.

Mnogi su ulagači pokušali prijeći na gotovinu kao sigurno utočište tijekom ovih teških ekonomskih vremena, ali Ray Dalio, osnivač najvećeg svjetskog hedge fonda, Bridgewater Associates, tvrdi da je "gotovina još uvijek smeće" zbog rastuće inflacije.

Tagovi: Goldman Sachs, tržište kapitala, Lyft, Hewlett-Packard, David J. Kostin
PROČITAJ I OVO
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
POTONUĆE
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
NEW YORK - Bitcoin je u srijedu oštro pao na svoju najnižu razinu u više od dva mjeseca usred šireg raspoloženja na tržištima za smanjenje rizika, dok su ulagači pazili na nadolazeću odluku američke središnje banke o kamatnim stopama.
Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, NLB u fokusu
LJSE
Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, NLB u fokusu
LJUBLJANA - Na Ljubljanskoj burzi promet je znatno porastao, a sve su dionice u prvom kvartalu poskupjele. Prosječni rast iznosio je 17%, što domaće tržište stavlja na prvo mjesto u regiji. Dionice NLB-a i dalje se izdvajaju po rastu - +29% u prva tri mjeseca!
Azijska tržišta: Indeksi pali, većina burzi zatvorena
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, većina burzi zatvorena
ŠANGAJ - Australsko i japansko tržište pali su u srijedu dok se ulagači spremaju za odluku američke središnje banke o stopama, koja bi trebala biti objavljena u četvrtak rano u Aziji.
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
NEW YORK - Američki su indeksi pali u utorak i završili gubitnički mjesec nakon što su podaci o plaćama višim od očekivanih potaknuli novu zabrinutost zbog inflacije uoči odluke Federalnih rezervi o kamatama u srijedu.
Osnivač Binancea osuđen na četiri mjeseca zatvora
PRESUDA
Osnivač Binancea osuđen na četiri mjeseca zatvora
NEW YORK - Osnivač Binancea, milijarder, Changpeng Zhao, osuđen je u utorak na četiri mjeseca zatvora, nakon što je priznao krivicu za omogućavanje pranja novca na svojoj kripto mjenjačnici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE