GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Garača: Zamrzavanje cijena velikog broja proizvoda sigurno bi dovelo do nestašice

Garača: Zamrzavanje cijena velikog broja proizvoda sigurno bi dovelo do nestašice
OCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.01.2023 / 21:53
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Tranziciju s kuna na euro komentirao je profesor s Ekonomskog fakulteta u Splitu Željko Garača.

“S tehničkog aspekta provedena je relativno uspješno, no halabuka koje se digla oko podizanja cijena, zaokruživanja, za mene je ekonomski irelevantna, više je politička, populistička. Zbog opravdanog gnjeva građana i porasta cijena, Vlada je pokušala gnjev usmjeriti prema nekima drugima, trgovcima prije svega. Ozbiljnog ekonomskog učinka sve to neće imati”, smatra Garača u izjavi za N1 televiziju.

Dodao je da “nitko nije smio bio iznenađen poskušljenjima jer smo u razdoblju iznimno visoke inflacije”.

“Cijene će i dalje rasti, bez obzira na sveo ovo što se sada događa. Vlada se malo povukla, ovi što su podigli cijene, a nisu vratili su isto napravili glupost, a ovo što serviraju nalaze inspekcije je opet u stvaranju neke histerije”, rekao je Garača te podsjetio da poskupljenja traju već duže vrijeme.

“Prošle godine je bilo skokovitih rasta cijena prehrambenih proizvoda i to je prolazilo ispod radara. E sad smo uveli euro, e sad samo zbog eura postaje sve skupo… Euro s poskupljenjima nema nikakve veze. Kasnijim analizima će se utvrditi koliko je u tekućoj inflaciji udio eura, mislim da će biti upravo na onome koliko je i prognozirano, do 0,5 posto, a sve ovo ostalo je tekuća inflacija koju Vlada ne može kontrolirati. Nju iskontrolirati može jedino tržište.”

Podsjeća da nije samo nama teško, da situacija u ostatku Europe također nije bajna. “Bit će još teže, ali to je izvan kontrole Vlada. Vlada se eventualno mogla bolje pripremiti ili barem promijeniti strategije komunikacije gdje su stalno najavljivali da poskupljenja neće biti, a ona su se morala dogoditi. To je najviše što je mogla, bolje informirati građane.”

Komentirajući neke špekulacije o zamrzavanju cijena proizvoda tvrdi da bi zamrzavanje velikog broja cijena proizvoda sigurno dovelo do nestašice.

“Kažnjavanje, je li netko opravdano ili neopravdano podigao cijene je vrlo arbitrarno. Kako ćete to dokazati? U tržišnoj ekonomiji nema neopravdanog. Jedino tržiše i kupci mogu reći je li nešto opravdano ili nije”, zaključuje profesor.

Tagovi: Željko Garača, zamrzavanje cijena, inflacija
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi rastu, japanski BDP pada
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi rastu, japanski BDP pada
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak nakon što su referentne vrijednosti na Wall Streetu preko noći zatvorene na rekordno visokim razinama zbog podataka o blagoj inflaciji, dok su ulagači procjenjivali podatke o japanskom BDP-u.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq na rekordnim razinama
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq na rekordnim razinama
NEW YORK - S&P 500 i Nasdaq Composite skočili su na rekordno visoke razine u srijedu i pridodali svojim snažnim rezultatima u 2024. godini. Glavni prosjeci potaknuti su slabijim od očekivanog izvješća o potrošačkoj inflaciji u SAD-u.
Zagrebačka burza: Indeksi rastu, HT i dalje u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi rastu, HT i dalje u fokusu
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze i u srijedu su nastavili rast, no likvidnost i dalje nije na visokoj razini.
Radnici Varteksa prekinuli štrajk
ŠTRAJK
Radnici Varteksa prekinuli štrajk
VARAŽDIN - Samostalni radnički sindikat Varteksa donio je odluku kojom se štrajk radnika Varteksa s jučerašnjim danom prekida te da danas radnici nastavljaju s radom.
Hrvatska uz Italiju vodeća inozemna destinacija Austrijanaca u 2024.
DOBRE VIJESTI
Hrvatska uz Italiju vodeća inozemna destinacija Austrijanaca u 2024.
ZAGREB - Odlične vijesti za Hrvatsku kao turističku destinaciju stižu iz Austrije, jednog od najvažnijih tržišta s kojeg se u našoj zemlji ostvaruje značajan broj turističkih dolazaka i noćenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE