GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

FTX bankrotirao, izvršni direktor podnio ostavku

FTX bankrotirao, izvršni direktor podnio ostavku
AGONIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.11.2022 / 20:37
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Jedna od najvećih platformi za trgovanje kriptovalutama, FTX, proglasila je bankrot u SAD-u, a izvršni direktor i osnivač tvrtke, Sam Bankman-Fried, podnio je ostavku, objavila je danas kompanija.

Bankrot je uslijedio nakon što se konkurentska platforma Binance povukla iz preuzimanja problematičnog FTX-a.

FTX Grupa objavila je da je podnijela zahtjev za stečaj prema Poglavlju 11 i da je započela "uredan proces revizije i likvidacije za dobrobit svih globalnih dionika". Poglavlje 11 je američki mehanizam koji tvrtki omogućuje restrukturiranje dugova pod nadzorom suda, a da pritom nastavi s radom.

Bankman-Frieda je na čelu tvrtke već zamijenio John J. Ray. U priopćenju je poručio da će stečajni postupak iz poglavlja 11 omogućiti grupi da procijeni svoj položaj. "Dionici moraju shvatiti da su se događaji brzo odvijali i da je novi tim tek nedavno počeo raditi", istaknuo je.

Kriptovalute su se ovog tjedna našle na meti kritika nakon što je najveća platforma za kriptovalute Binance u utorak pristala preuzeti konkurent FTX.com, da bi se samo dan kasnije povukla iz akvizicije. "U početku smo se nadali da ćemo moći pomoći u pružanju likvidnosti FTX klijentima, ali poteškoće su izvan naših mogućnosti", napisao je Binance na Twitteru u srijedu.

Osnivač FTX-a Sam Bankman-Fried rekao je investitorima u srijedu, prije nego što je Binance najavio povlačenje iz akvizicije, da će tvrtka morati bankrotirati ako ne dobije financijsku injekciju. FTX se, rekao je, suočava s manjkom od osam milijardi dolara i trebat će mu 4 milijarde dolara da ostane solventan.

Prema izvješćima stranih medija, FTX je navodno zloupotrijebio sredstva klijenata. Trenutno je pod lupom američke Komisije za vrijednosne papire i burzu, Ministarstva pravosuđa i Savezne komisije za trgovinu, navodi Reuters.

Zbog razvoja događaja oko FTX-a, mnoge glavne kriptovalute oštro su pale ovaj tjedan. Tečaj bitcoina, kojim se prošli petak trgovalo po tečaju od 21.144 dolara, danas oko 16.40 sati iznosio je 16.847 dolara.

Momčad Formule 1 Mercedes objavila je danas da je raskinula svoj sponzorski ugovor s FTX-om i da će ukloniti logotipe tvrtke sa svojih bolida uoči Velike nagrade Sao Paula ovog vikenda. Mercedes je ugovor s FTX-om, koji se inače u Mercedesu smatrao ključnim sponzorom, potpisao u rujnu 2021. godine, prenosi AFP.

Predstavnik tima objasnio je da će pomno pratiti razvoj situacije oko tvrtke FTX.

Tagovi: burza FTX, Binance, kriptovalute, John J. Ray, Sam Bankman-Fried,
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE