GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europski indeksi pali, sve više zemalja u samoizolaciji

Europski indeksi pali, sve više zemalja u samoizolaciji
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.03.2020 / 10:31
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica potonule na najniže razine u gotovo sedam godina jer je sve više zemalja u samoizolaciji, paralizirano zbog širenja koronavirusa, pa ulagači strahuju od duboke recesije.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u minusu 4,6 posto, skliznuvši blizu najnižih razina u sedam godina.

Pritom je londonski FTSE indeks potonuo 4,90 posto, na 4.938 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 4,50 posto, na 8.523 boda, a pariški CAC 4,40 posto, na 3.872 boda.

Koronavirus, kojim je dosad u svijetu zaraženo više od 325 tisuća ljudi, od kojih je više od 14.000 umrlo, izazvao je velike poremećaje u nabavnim lancima i potražnji širom svijeta.

Širenje tog virusa u svijetu natjeralo je niz zemalja na samoizolaciju. Mnoge su zemlje uvele karantene kako bi spriječile širenje virusa, no zbog toga su paralizirani dijelovi gospodarstva.

Otprilike trećini Amerikanaca u nedjelju je naređeno da ne idu na posao, da ostanu kod kuće, dok je dužnosnik američke središnje banke James Bullard upozorio da bi nezsposlenost mogla dosegnuti 30 posto, ako se ne donesu dodatne fiskalne poticajne mjere.

Najveće središnje banke u svijetu smanjuju kamate i na različite načine povećavaju likvidnost na financijskim tržištima.

I vlasti mnogih zemalja - od Velike Britanije i Francuske do Kine, Japana i SAD-a - nastoje podržati gospodarstva golemim paketima pomoći.

No, pad financijskih tržišta pokazuje da ulagači nisu uvjereni da će te mjere biti dovoljne da ublaže gospodarske štete od udara koronavirusa.

„Daljnje širenje koronavirusa ozbiljno šteti globalnom gospodarstvu, pa očekujemo da će rast svjetskog gospodarstva skliznuti na razine iz doba globalne financijske krize“, upozoravaju analitičari Morgan Stanleya.

U minusu su jutros i američki terminski indeksi, pa se u ponedjeljak očekuje daljnji pad cijena dionica na Wall Streetu, premda su već prošloga tjedna zabilježile najveći tjedni gubitak od financijske krize 2008. godine.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu oko 5 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks porastao 2 posto, na 16.887 bodova, što se vjerojatno zahvaljuje očekivanjima da će japanska središnja banka još agresivnije kupovati vrijednosne papire.

Tagovi: EU tržišta, FTSE100, STOXX 600, DAX, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE