GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Euro i državni dugovi: Kreativno održavanje prividne stabilnosti

Euro i državni dugovi: Kreativno održavanje prividne stabilnosti
EUROZONA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2023 / 18:18
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Granice državnog duga kako bi euro bio stabilan su "stavljene na led" - ali samo do kraja ove godine. Ministri financija su raspravljali o "kreativnijim" okvirima stabilnosti, ali od sloge nema ni traga.

Na neformalnom sastanku 27 ministara financija članica Europske unije na kojeg je pozvala Švedska su se jedino mogli složiti kako sadašnje granice državnog duga i zaduživanja "ne pristaju u financijsku stvarnost". Pravilo o stabilnosti zajedničke valute kako niti jedna članica ne smije imati državni dug veći od 60% BDP-a, smije svoj prihod premašivati za najviše 3% i imati inflaciju veću od 2% jest bilo zlatno pravilo još od kad je prije 26 godina dogovaran okvir za zajedničku valutu, ali danas te granice krše praktično svi.

Doduše, to je bilo tako i dogovoreno: najprije su tu bile mjere potpore za vrijeme korone, onda je došao rat u Ukrajini i eksplozija cijena energenata, sad treba misliti i što prije poboljšati vlastitu vojnu obranu. A onda su tu i više nego ambiciozni planovi u zaštiti klime i ekološkim ciljevima.

Sve to košta: među članicama zone eura je državni dug nabujao u prosjeku na 93%, u Francuskoj je on već premašio i čitav godišnji bruto-domaći prihod, a i Njemačka bi u staro doba već bila na udaru jer joj je dug 66% BDP-a. Inflacija je tamo negdje kod 7%, a ipak se i troši kao da ne postoji sutra.

A vrijeme ide: sve te izvanredne okolnosti su dopuštene još do kraja ove godine, ali sve su to dugovanja koja se ne mogu vratiti u roku od nekoliko preostalih mjeseci. Što onda? Kazniti sve članice i poslati im nadglednike kao svojedobno Grčkoj?

Zato je Europska komisija izradila prijedlog po kojem bi se te granice stabilnosti zajedničke valute tumačile "kreativno": ako se ulaže u obnovljive izvore energije, ako se radi na digitalizaciji, čak i ako se ulaže u obranu - to se onda neće računati u "dug".

Zapravo su se i oko ovog prijedloga europskog povjerenika za trgovinu Valdisa Dombrovskisa ministri mogli složiti da se apsolutno nikako i nipošto ne mogu složiti. S jedne strane je tu bio njemački ministar financija Christian Lindner koji ne razumije takvu "kreativnost". Sve to liči na propis po kojem vozač automobila ne smije proći kroz crveno svjetlo na semaforu, nego jedino ako mu se jako, jako žuri. I što će onda ostati od tog propisa? "Mi tu nemamo nikakve jasne odredbe kad je riječ o brojkama i zato nikakva jamstva da će se dugovi i deficit doista smanjivati. Državne financije se tako određuju po "političkoj samovolji" i to za Berlin definitivno ne dolazi u obzir.

Paljba se čula i s druge strane: francuski ministar financija Bruno Le Maire ne želi niti čuti da ako je nekome državni deficit i veći od 3% godišnje, da je onda obaveza smanjivati ga za najmanje 0,5% godišnje - dodatak prijedlogu EK, kako se čuje, kojeg je progurala upravo Njemačka. Italija pak vrišti da se u izuzeće od državnog duga svakako trebaju uvrstiti i zajedničke investicije s Europskom unijom - to su u slučaju Italije teške milijarde eura.

Povjerenik Dombrovskis je u Stockholmu sve to morao gutati, makar je uvjeren kako bi taj prijedlog bio nekakav najmanji zajednički nazivnik u ovoj zadaći kvadrature kruga: "Mi smo unaprijed dugo razgovarali i sa svim članicama i s Europskim parlamentom i sa socijalnim partnerima, dakle doista sa svima. Mi smo izradili točno odmjeren prijedlog. Sad je važno da se članice doista konstruktivno uključe u proces izrade propisa."

Koliko je to realno - drugo je pitanje: naravno da političari vole dugove jer njihov mandat ne traje tako dugo, a birači su sretni kad ih se zasipa novcem. Ali treba uvijek imati na umu kako i država svoje dugove treba vraćati, a u ovim vremenima inflacije su i kamate otišle u visinu. Drugim riječima, dug se treba otplaćivati, zajedno s kamatom onom koji će lijepo zarađivati "bez znoja i motike", ali već u dogledno doba neće biti za škole, bolnice i umirovljenike - pitajte Grke ili Španjolce.

Njemački ministar Lindner, ionako iz Liberalne stranke koja i u domaćoj politici ne želi niti čuti za dugovanja, u svemu tome vidi najbolji put da zemlje članice zone eura doslovce "uguše" svoje državne proračune isplaćivanjem dugova. No isto tako naglašava kako je njegova pozicija u pregovorima prilično dobra: "Mi zapravo već imamo pravila i imamo pakt o stabilnosti eura, mi se ne nalazimo u nekakvom vakuumu". A ako se sve članice ne dogovore, staro pravilo "60% - 3% - 2%" opet stupa na snagu prvim danom sljedeće godine. Pa što bude - bude.

Tagovi: euro, eurozona, državni dug, Valdis Dombrovskis, Christian Lindner
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE