GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU tržišta: opipljivi optimizam na početku tjedna

EU tržišta: opipljivi optimizam na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2020 / 10:12
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica znatno porasle, nakon oštrog pada prošloga tjedna, dok ulagači prate vijesti o postupnom popuštanju restriktivnih mjera i otvaranju gospodarstava, s obzirom da se usporava širenje koronavirusa.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 1,8 posto, nakon što je prošloga tjedna potonuo 3,8 posto i zaronio na najnižu razinu u tri tjedna.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,30 sati u plusu 2,25 posto, na 5.930 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 2,30 posto, na 10.708 bodova, a pariški CAC 2,20 posto, na 4.371 bod.

Podršku tržištima pružaju vijesti o postupnom otvaranju gospodarstava u svijetu, kao i nada ulagača da će fiskalne i monetarne poticajne mjere pozitivno utjecati na globalno gospodarstvo u drugoj polovici godine.

„Gospodarstva u Europi i SAD-u vjerojatno su u travnju dotaknula dno i postupno se vraćaju u život. No, gospodarski pokazatelji iz većine zemalja ukazuju na duboki pad, što povećava rizike od dugoročnijih ožiljaka koji bi mogli usporiti oporavak“, piše Christian Keller, ekonomist u Barclaysu, u osvrtu na gospodarsku situaciju.

Predsjednik američke središnje banke Jerome Powell upozorio je u nedjelju u intervjuu za CBS da bi se oporavak američkog gospodarstva mogao protegnuti i na iduću godinu te da bi država financijski trebala pomagati kompanijama i obiteljima između tri i šest mjeseci.

Powell je kazao da se u ovom tromjesečju očekuje pad gospodarstva između 20 i 30 posto, ali da se nada da bi već u trećem kvartalu BDP mogao porasti.

Jutros objavljeni podaci potvrdili su, pak, da je Japan uronio u duboku recesiju, prvi put nakon četiri i pol godine.

Treće po veličini svjetsko gospodarstvo palo je u prvom tromjesečju ove godine 3,4 posto na godišnjoj razini, nakon što je u prethodnom kvartalu palo 7,3 posto.

Premda je pad u prvom tromjesečju manji u odnosu na očekivanja analitičara od 4,6 posto, to baš i nije utješno, s obzirom da se u tekućem kvartalu očekuje znatno veći pad, vjerojatno najveći od Drugog svjetskog rata.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,1 posto, nakon oštrog pada prošloga tjedna.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, na 20.133 boda.

Tagovi: EU tržišta, FTSE100, STOXX 600, DAX, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE