GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ECTAA poziva EK i ministre turizma da učine više za oporavak

ECTAA poziva EK i ministre turizma da učine više za oporavak
APEL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.04.2020 / 10:21
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europsko udruženje putničkih agencija i touroperatora (ECTAA) pozvalo je Europsku komisiju (EK) i ministre turizma EU-a uoči njihovog zagrebačkog sastanka u ponedjeljak, da pojačaju napore i osmisle značajniji paket za spas i koordiniranu strategiju izlaska turizma i industrije putovanja iz "krize covid19".

"Vrijeme je da Komisija i države članice postave ambiciozan plan oporavka za turizam i industriju putovanja, koji su najviše pogođeni krizom zbog pandemije i vjerojatno će posljednji iz nje izaći zbog postupnih ukidanja mjera i ograničenja putovanja", poručuju iz ECTAA-e ministrima turizma EU-a koji će u ponedjeljak, 27. travnja putem videokonferencije iz Zagreba razgovarati o stanju u europskom turizmu, utjecajima pandemije i mjerama.

Taj se sastanak održava na inicijativu ministra turizma Garija Cappellija i u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, a očekuje se, kako je Hini kazao ministar Cappelli, uključenje ministara i/ili državnih tajnika nadležnih za turizam iz gotovo svih članica EU-a.

Iz ECTAA-e, koja zastupa oko 30 europskih udruženja agencija i touroperatora čije su članice više od 80 tisuća poduzeća, od sastanka u Zagrebu očekuju i dogovore o poduzimanja koordiniranih mjera za turizam u EU, tim više što se, kako iznose, po njihovim procjenama, 80 posto turističkih dolazaka u Europu ostvaruje upravo s tržišta unutar EU-a.

Mjera za sada malo, a financijska pomoć nije stigla do poduzeća

Podsjećajući kako su radi smanjenja širenja covida19 već gotovo dva mjeseca zabranjena sva putovanja i zatvorene granice, hoteli i restorani prazni, a zrakoplovi parkirani na stajankama, iz ECTAA-e ocjenjuju da takva obustava rada turističke i industrije putovanja ima neviđene pogubne posljedice za poduzeća u tim industrijama, od kojih su većina mala i srednja te obiteljska.

"Put koji je pred nama je dug i težak, a mjera financijske potpore, koje su ključne za opstanak, za sada je jako malo i pomoć još nije stigla do poduzeća. Trebamo više financijske podrške država članica prema ovoj važnoj industriji koja pridonosi više od 10 posto BDP-u EU-a i osigurava 12 milijuna radnih mjesta", upozorio je predsjednik ECTAA-e Pawel Niewiadomski.

Naglasio je kako u ECTAA-i smatraju da turizam mora biti čvrsto 'usidren' u ukupnom planu oporavka koji je najavila predsjednica Komisije Ursula von der Leyen, te da bi ministri turizma trebali više surađivati ??i koordinirati s Komisijom kako bi pratili i pridonijeli provedbi tog plana na nacionalnim razinama i kako bi se sektoru omogućio prijelaz na održiviji, digitalni i inovativni turizam.

Pitanje vaučera i privremeno odstupanje od europskog zakonodavstva

Za sektor je važno, kako ističu, i da ministri turizma prema Komisiji pokrenu pitanje vaučera, jer putničke kompanije žele vratiti kupce, ali nemaju više novca u sustavu te trebaju pragmatično rješenje koje će pomoći kompanijama prebroditi krizu likvidnosti.

Stoga i ECTAA, kao i druga udruženja iz EU-a, pozivaju i na privremeno odstupanje od europskog zakonodavstva kako bi se umjesto povrata novca, koji propisuje EU direktiva za paket aranžmane u slučaju otkazivanja putovanja od strane organizatora, kupcima ponudili vremenski fleksibilni vaučeri, što bi i tvrtkama umanjilo insolventnost.

Uz to, od europskih ministara traže i zajednički pristup u EU u postupnom ukidanju ograničenja i uvjeta za ponovno pokretanje putovanja i turizma, kao i zajedničke smjernice o pitanjima poput poštivanja pravila socijalne distance, higijene i drugih u objektima, prijevozu i odredištima.

"Trebalo bi izbjeći različita pravila u različitim zemljama, jer se nalazimo u neviđenoj krizi i mora se razmišljati izvan dosadašnjih okvira. Potrebne su nam snažne akcije i to odmah, inače će mnogi turistički akteri nestati, a europski turizam i dalje trpjeti štete i nitko neće dobiti", zaključno je poručio Niewiadomski.

Videokonferencija ministara turizma EU-a o mogućnostima za brži oporavak

U najavi sastanka ministara turizma EU-a videokonferencijom u ponedjeljak iz Zagreba istaknuto je da je turistički sektor zbog pandemije doživio brzi i oštar pad potražnje uz porast nezaposlenosti, što je dovelo u opasnost opstanak velikih, ali i još više mnogih malih i srednjih poduzeća.

Ministri turizma razmijenit će stoga informacije i prakse o dosadašnjim mjerama pomoći turizmu na nacionalnim razinama te istražiti moguće buduće akcije na nacionalnim i EU-a razini za brži oporavak sektora.

Uoči tog sastanka, ministar Cappelli za Hinu je kratko najavio da će razgovarati i o mogućnostima otvaranja turističkih pravaca i prometa po popuštanju mjera zaštite, ukjučujući i pitanja otvaranja granica te inicijative između pojedinih zemalja o tzv. turističkim mostovima (primjerice što su predložili Česi prema Hrvatskoj).

"Raspravit ćemo mogućnosti za postupno pokretanje turističkog prometa uz uvažavanje uputa i mjera te epidemiološke slike u svim zemljama, ali i moguće programe i planove za suzbijanje sličnih ugroza u budućnosti za područje turizma. To ćemo povezati i s hrvatskom inicijativom iz 2018. da se za bolje pozicioniranje turizma u EU osnuje zajednički financijski fond za turizam s kojim bi bilo moguće i brzo odgovoriti na potencijalne prijetnje i izazove u turizmu kao što je ova sada", najavio je Cappelli.

Tagovi: Europsko udruženje putničkih agencija i touroperatora, Europska komisija, turistički sektor, hrvatski turizam, Gari Cappelli, turistički vaučeri
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE