GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ECB želi pomoći zaduženim članicama eurozone kupnjom obveznica, uz uvjete

ECB želi pomoći zaduženim članicama eurozone kupnjom obveznica, uz uvjete
OBVEZNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.06.2022 / 17:36
Autor: SEEbiz / H
SINTRA - Europska središnja banka mogla bi kupovinom obveznica zaduženih članica eurozone, uz uvjete, smanjiti razlike u troškovima zaduživanja i potom vjerojatno izvlačiti novac iz sustava kako bi kontrolirala inflaciju, izjavila su dva izvora.

ECB je na lipanjskoj sjednici najavio da će zbog visoke inflacije podići kamatne stope u srpnju za četvrtinu postotnog boda. Dodali su i da bi ih mogli ponovo podići u rujnu, možda još i više.

Nakon njihove najave razlika u prinosima na referentne njemačke državne obveznice i na one visoko zaduženih članica eurozone na jugu Europe, poput Italije, dosegnula je najvišu razinu u više od dvije godine, signalizirajući veliku razliku u troškovima zaduživanja.

Kako bi smanjila tu razliku, banka je na izvanrednoj sjednici sredinom mjeseca najavila da bi mogla pomoći zaduženim članicama eurozone "fleksibilnom" kupnjom dužničkih papira i "novim instrumentom".

To znači da ECB planira podići troškove zaduživanja u eurozoni u cjelini i istodobno ih ograničiti za visoko zadužene članice.

Balansirajući između ta dva cilja, ECB planira novi program kupnje obveznica i paralelne dražbe na kojima će komercijalne banke moći polagati novac u ECB-u po povoljnijoj cijeni od službene kamate na depozite, izjavila su dva upućena izvora.

Time bi banka de facto povukla iz opticaja novac kreiran novim programom kupnje obveznica, kao što je napravila i prije 10 godina. Razlika je u tome što je ECB brojnim poticajima u proteklom razdoblju kreirao čak 4,48 bilijuna eura rezervi u bankovnom sustavu.

Planirano rješenje bilo bi bolje od prodaje obveznica zemalja s nižim troškovima zaduživanja, koja bi vjerojatno donijela gubitke njihovim središnjim bankama, napominje Reuters.

Upravno vijeće ECB-a predstavit će novi program na sjednici krajem srpnja.

Detalji se još razrađuju, a poznato je da će zemlje čiji bi se troškovi smanjivali možda morati ispuniti određene uvjete, poput poštivanja makroekonomskih preporuka Europske komisije, navodi Reuters.

Tagovi: Europska središnja banka, Christine Lagarde, kamatne stope, obveznice
PROČITAJ I OVO
Američki milijarderi financiraju potragu za sirovinama na Grenlandu
SIROVINE
Američki milijarderi financiraju potragu za sirovinama na Grenlandu
ZAGREB - Grenland je mjesto koje je također značajno pogođeno klimatskim promjenama. Zbog globalnog zagrijavanja njegov ledeni pokrov nestaje najbrže do sada, a već su se našli i oni koji bi takvu situaciju htjeli iskoristiti.
Hrvatski turistički prihod premašit će 2019. za 800 milijuna eura
PRIHODI
Hrvatski turistički prihod premašit će 2019. za 800 milijuna eura
ZAGREB - Ukupni prihodi od turizma, procjenjuje HNB, mogli bi iznositi 11,3 milijarde eura, gotovo četvrtinu više nego lani (9,1 milijardu eura).
Zašto talijanski turisti zaobilaze Hrvatsku?
PRESKUPI
Zašto talijanski turisti zaobilaze Hrvatsku?
OPATIJA – Termin ferragosto, koji su hrvatski turistički djelatnici prihvatili kao sinonim za dolaske talijanskih gostiju u kolovozu, sve je više izvan upotrebe.
Zarada rudara bitcoina ponovo raste
RUDARENJE
Zarada rudara bitcoina ponovo raste
NEW YORK - Industrija rudarenja bitcoina pretrpjela je ogromne financijske turbulencije tijekom 2022. godine jer je dugotrajno medvjeđe tržište izravno utjecalo na njihovu zaradu iskazanu u dolarima.
Umjetna gnojiva bilježe rekordno poskupljenje
REKORDI
Umjetna gnojiva bilježe rekordno poskupljenje
LJUBLJANA - U trenutku kada gotovo sve poskupljuje, a godišnja inflacija dosegla 11 posto, čini se da je najveći skok cijena bio kod goriva i energenata koji su poskupjeli za dobru trećinu i više.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE