GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ECB ponovo digao kamatne stope, četvrti put zaredom

ECB ponovo digao kamatne stope, četvrti put zaredom
OČEKIVANO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.12.2022 / 17:35
Autor: SEEbiz
FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) podigla je u četvrtak kamatne stope za 0,5 postotnih bodova, čime ih je već četvrti put uzastopno podigla kako bi zauzdala visoku inflaciju u eurozoni, a očekuje i njihovo daljnje povećanje, temeljem znatno podignutih projekcija inflacije.

ECB je podigao glavnu kamatnu stopu za 0,5 postotnih bodova, na 2,5 posto, a onu na depozite banaka na dva posto, ublaživši ipak tempo njihova podizanja nakon što ih je na dvije prethodne sjednice povećao za po 0,75 postotnih bodova.

Ključna kamatna stopa u eurozoni godinama je bila zamrznuta na rekordno niskoj razini od nula posto, ali brzi rast potrošačkih cijena ove godine, ponajprije zbog skoka cijene energije, primorao je ECB da promijeni svoju politiku te ih je počeo podizati u srpnju.


ECB je time povisio kamatne stope za ukupno 2,5 postotnih bodova od srpnja, u dosad najbržem ciklusu njihova podizanja, kako bi suzbio visoku inflaciju koja je ove jeseni premašila 10 posto zbog snažnog rasta cijena hrane, energije, a sada i usluga.

Također, ECB ne odustaje od daljnjeg povećanja kamatnih stopa budući da su nove gospodarske projekcije pokazale da će trebati proći godine da se inflacija vrati ciljanoj razini od dva posto.

U studenom je inflacija u eurozoni iznosila 10 posto, prema prvim procjenama Eurostata, nakon što je u listopadu bila na vrhuncu, dosegavši 10,6 posto.

Prema najnovijim projekcijama ECB očekuje da će stopa inflacije ove godine biti viša nego što se očekivalo prije tri mjeseca te da će dosegnuti 8,4 posto. U rujanskoj prognozi, predviđao je stopu od 8,1 posto.

U 2023. očekuje godišnju inflaciju od 6,3 posto, također višu od u rujnu prognoziranih 5,5 posto, koja bi potom trebala usporiti na 3,4 posto u 2024. i 2,3 posto u 2025., pokazuju najnovije projekcije.

Za gospodarstvo procjenjuju da će u ovoj godini porasti za 3,4 posto, iduće godine usporiti na 0,5 posto, nakon čega očekuju rast od 1,9 posto u 2024. i 1,8 posto u 2025. godini.

Iako su više kamatne stope glavni instrument ECB-a za borbu protiv inflacije, one su i teret za gospodarstvo, jer to znači skuplje kredite i kompanijama i građanima.

Na današnjoj sjednici ECB je također oslučio da će smanjiti portfelj obveznica, vrijedan pet bilijuna eura, kupljenih dok je pokušavao potaknuti gospodarsku aktivnost, što će tvrtkama i vladama podići troškove zaduživanja.


"Od početka ožujka 2023. pa nadalje, portfelj programa kupnje imovine (APP) smanjivat će se odmjerenim i predvidljivim tempom", stoji u priopćenju ECB-a. „Smanjenje će iznositi 15 milijardi eura u prosjeku mjesečno do kraja drugog kvartala 2023. godine”.

Tagovi: Europska središnja banka, Christine Lagarde, kamatne stope
PROČITAJ I OVO
Vučković: Situacija s mljekarima u Hrvatskoj iznimno ranjiva
MLJEKARI
Vučković: Situacija s mljekarima u Hrvatskoj iznimno ranjiva
ZAGREB - Broj isporučitelja mlijeka značajno se smanjuje u svim zemljama EU-a, no situacija u Hrvatskoj je iznimno ranjiva, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku.
U 2022. pala proizvodnja jabuka
JABUKE
U 2022. pala proizvodnja jabuka
ZAGREB - Privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuju da je u 2022. pala proizvodnja jabuka i krušaka u odnosu na godinu ranije, dok je istodobno porasla proizvodnja šljiva, jagoda, mandarina i ostalog voća.
Prihodi od turizma čak 2,5 milijarde eura veći nego 2019.
TURIZAM
Prihodi od turizma čak 2,5 milijarde eura veći nego 2019.
ZAGREB - Prema podacima Hrvatske narodne banke u 2022. godini prihodi od stranih turista na razini cijele zemlje iznosili su 13 milijardi i 114 milijuna eura.
Hrvatska iskoristila 61% dostupnog EU novca za obnovu nakon potresa
FONDOVI EU
Hrvatska iskoristila 61% dostupnog EU novca za obnovu nakon potresa
BRUCELLES - Europska komisija, koja je Hrvatskoj dala milijardu eura za obnovu štete nastale potresima, smatra da bi vlada jasnijom komunikacijom prema korisnicima mogla ubrzati korištenje tih sredstava, saznaje Hina. Hrvatska je iskoristila 61 posto tog novca, a ima rok od tri mjeseca da iskoristi preostali dio. U protivnom će ostati neiskorišten.
Zagrebačka burza: Peti uzastopni rast, Zaba u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Peti uzastopni rast, Zaba u fokusu
ZAGREB - Kraj tjedna na Zagrebačkoj je burzi protekao u znaku optimizma.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE