GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

East Capital: Jugoistok Europe mogao bi biti jedan od postpandemijskih pobjednika

East Capital: Jugoistok Europe mogao bi biti jedan od postpandemijskih pobjednika
PERSPEKTIVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.08.2020 / 08:14
Autor: Siniša Malus
ANALIZA - Iako smo često skloni vidjeti našu regiju kao vječnog gubitnika, analitičari East Capitala očito ne misle tako, barem kad je u pitanju postpandemijsko razdoblje.

Regija je na putu da primi jedan od najvećih stimulativnih paketa na globalnoj razini (ekvivalent 17% do 35% BDP-a) kroz olakšice iz EU fonda za oporavak i proračun, a također će imati koristi od ključnih ekonomskih i poslovnih trendova nakon COVID-a. Istodobno, investitori bi trebali imati na umu da regionalna tržišta nude neke od najatraktivnijih valuacija na globalnoj razini, navode analitičari East Capitala.

Bugarska i Hrvatska dobit će sredstva u iznosu od 35% svog BDP-a za 2019. godinu, dok će Grčka, Rumunjska i Slovenija dobiti potporu u iznosu od 27%, 26% i 17% svog BDP-a za 2019. godinu. To znači dodatnih 2,5% do 5% BDP-a godišnje, što će biti od velike pomoći srednjoročnim ekonomskim izgledima.

- Naši razgovori s dužnosnicima u Sloveniji i Grčkoj sugeriraju da vlade neće gubiti vrijeme u pripremi projekata kako bi mogle privući većinu dostupnih sredstava, navode analitičari East Capitala.

Dodaju kako očekuju značajne multiplikacijske efekte na ekonomski rast jugoistočne Europe budući da će sredstva biti usmjerena na višestruke široke infrastrukturne projekte i bit će fokusirana na zelenu transformaciju i poboljšanja strukturne učinkovitosti. U Grčkoj, na primjer, srednjoročna potencijalna stopa rasta BDP-a može se povećati za 2-2,5 pps u odnosu na prethodne procjene.

- Vjerujemo da će većina zemalja u regiji uspjeti rasti brzinom od 5%, okruženju koje bi trebalo podržati lokalna poduzeća i njihovu zaradu.

Vrijeme je još jedan vrlo pozitivan faktor, jer je oko 70% EU fonda za oporavak namijenjeno do 2023. godine i u potpunosti biti isplaćeno do 2026. godine, kako bi se olakšao ekonomski oporavak ranije u ciklusu, navode analitičari.

U trenutnom okruženju političke i korporativne ambicije se usklađuju stavljajući veći naglasak na lokalnu proizvodnju, preokrenuvši tako dugogodišnje trendove za poticanje proizvodnje u inozemstvo.

- Razumno je očekivati da će veliki dio europskih kompanija pokušati povezati proizvodne lance unutar EU i susjednih zemalja. Balkan i Turska mogu biti regije izbora s obzirom na njihov visoku razinu obrazovanja i profesionalnih vještina, u kombinaciji s još uvijek znatno nižim prosječnim plaćama u usporedbi sa zapadnom Europom (prosječna plaća u Rumunjskoj u prvom kvartalu 2020. bila je 1082 eura mjesečno u odnosu na 4035 eura za Njemačku)

Iseljenici koji se vraćaju kući još je jedan trend koji bi trebao biti strukturno pozitivan za rast u regiji, jer nedostatak radne snage pada. Povratak barem dijela dijaspore uzrokovat će značajno povećanje razine potencijalnog rasta BDP-a, zaključuju u East Capitalu.

Mnoge zemlje jugoistočne Europe izrazito su ovisne o turizmu, a iako je početni šok bio negativan, očekuje se da će na dugoročni turizam najviše utjecati ograničenja putovanja i zdravstveni propisi, dok bi kratkoročni promet trebao imati koristi. Veće šanse Europljana da putuju u Grčku, Hrvatsku, Tursku i Bugarsku umjesto odmora u daleke zemlje, koriste Balkanu u smislu preraspodjele turističkih tokova.

Baza lokalnog novca uloženog na regionalna tržišta dionica nastavlja se širiti i sada je značajan pokretač na tržištu. Posljednjih godina, na leđima rastuće stope zaposlenosti i rastućeg raspoloživog dohotka, domaći mirovinski fondovi su se povećali i stabilni prilivi dugoročnog novca usmjeravaju se na lokalna tržišta kapitala.

Tržišta dionica u regiji su u 2020. godini imala različite smjerove, a padovi su se kretali od 9% u Sloveniji do čak 33% u Grčkoj. Rumunnjka i Turska su imale između 16% i 20% pada. Ali na većini tržišta uglavnom su lokalni ulagači prikupljali dionice.

- Smatramo da će pozitivni ekonomski izgledi i niske procjene na kraju privući i strane investitore, navode iz East Capitala.

Tagovi: tržište kapitala, East Capital, tržište dionica, pomoć EU, hrvatski turizam, Balkan, regija, tržište rada, povratak iseljenika
PROČITAJ I OVO
Vučković: Situacija s mljekarima u Hrvatskoj iznimno ranjiva
MLJEKARI
Vučković: Situacija s mljekarima u Hrvatskoj iznimno ranjiva
ZAGREB - Broj isporučitelja mlijeka značajno se smanjuje u svim zemljama EU-a, no situacija u Hrvatskoj je iznimno ranjiva, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku.
U 2022. pala proizvodnja jabuka
JABUKE
U 2022. pala proizvodnja jabuka
ZAGREB - Privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuju da je u 2022. pala proizvodnja jabuka i krušaka u odnosu na godinu ranije, dok je istodobno porasla proizvodnja šljiva, jagoda, mandarina i ostalog voća.
Prihodi od turizma čak 2,5 milijarde eura veći nego 2019.
TURIZAM
Prihodi od turizma čak 2,5 milijarde eura veći nego 2019.
ZAGREB - Prema podacima Hrvatske narodne banke u 2022. godini prihodi od stranih turista na razini cijele zemlje iznosili su 13 milijardi i 114 milijuna eura.
Hrvatska iskoristila 61% dostupnog EU novca za obnovu nakon potresa
FONDOVI EU
Hrvatska iskoristila 61% dostupnog EU novca za obnovu nakon potresa
BRUCELLES - Europska komisija, koja je Hrvatskoj dala milijardu eura za obnovu štete nastale potresima, smatra da bi vlada jasnijom komunikacijom prema korisnicima mogla ubrzati korištenje tih sredstava, saznaje Hina. Hrvatska je iskoristila 61 posto tog novca, a ima rok od tri mjeseca da iskoristi preostali dio. U protivnom će ostati neiskorišten.
Zagrebačka burza: Peti uzastopni rast, Zaba u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Peti uzastopni rast, Zaba u fokusu
ZAGREB - Kraj tjedna na Zagrebačkoj je burzi protekao u znaku optimizma.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE