GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dubrovnik s velikim oprezom čeka turističku sezonu

Dubrovnik s velikim oprezom čeka turističku sezonu
PUNO NEPOZNANICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2021 / 20:50
Autor: SEEbiz / HRT
DUBROVNIK - Zbog loše epidemiološke situacije, u najvećem dijelu Dubrovačko-neretvanske županije prvoga ožujka nisu otvorene terase kafića i restorana, učenici nastavu pohađaju na daljinu, a takvo će se stanje produljiti još dva tjedna.

Umjesto punog Straduna, vjesnika za sezonu, tek su manje skupine bile u vođenom obilasku grada. Strože epidemiološke mjere su dale rezultate. Četrnaestodnevna incidencija zaključno s današnjim danom bilježi pad od 8%, najveći pad je u drugom, odnosno ovom tjednu i to od 19%. Epidemiolozi upozoravaju da su brojke ipak još uvijek visoke. Mjere su produžene do 28. ožujka.

U Konavlima se situacija stabilizirala, a najveći broj zaraženih ima grad Dubrovnik. Epidemiološka situacija utječe na najave za turističku sezonu. Prvi kruzeri očekuju se krajem svibnja, a inteziviranje međunarodnog zračnog prometa očekuje se u lipnju, no najave se mijenjaju i više puta u jednom danu, izvijestila je Ivana Brailo Drnas.

Prije pandemije - ožujak je za Dubrovnik značio buđenje iz zimskog sna i početak turističke sezone.

- Svi u životu moramo biti optimisti, pa i ove godine očekujemo da će ipak biti malo mrvicu bolje nego prošle godine, jer ima malo reda, smatra Nikša Baničević, umirovljeni turistički djelatnik.

Epidemiološke su mjere na krajnjem jugu strože nego u ostatku države, terase ugostiteljskih objekata zatvorene su i radi samo nekoliko hotela.

- Nekakve su brojke 25 do 30 soba preko tjedna, a vikendom oko desetak soba. Prosječan boravak je jedna i po noć. To je pokazatelj da su to sve poslovni ljudi koji dolaze unutar Hrvatske, navodi za HRT Srđan Pujo, direktor Hotela "Lero".

Ljetni red letenja trebao bi početi 28. ožujka, no najave stranih letova, o kojima uvelike ovisi dubrovački turizam, mijenjaju se iz dana u dan.

- Prema trenutnim najavama i prema trenutnim očekivanjima, Velika Britanija da bi trebala početi od 17.5. Međutim, kao što smo rekli, i to ovisi o epidemiološkoj situaciji i mjerama kod njih koje će biti na snazi, a intenzivniji nekakav, zapravo, međunarodni zračni promet možemo očekivati od lipnja, rekla je Ana Hrnić, direktorica Turističke zajednice Grada Dubrovnika.

Dubrovački gradonačelnik predložio je Vladi da se uvede posebno označavanje zemalja iz kojih turisti dolaze, ovisno o njihovoj epidemiološkoj situaciji.

- Zelene zemlje, dakle one koje nemaju više problem s koronavirusom, ne bi trebala nikakva testiranja, nikakve potvrde i slično. Narančaste zemlje, dakle, one koje imaju objektivni problem, ali ne velik, gosti iz tih zemalja, koji bi dolazili u RH bi trebali napraviti 72 sata ranije PCR testiranje, istaknuo je Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika.

Posjetitelji iz zemalja označenih crveno testirali bi se nakon dolaska i brzim antigenskim testom. No, prije svega Hrvatska treba osigurati svoje mjesto na popisu epidemiološki sigurnih zemalja.

Tagovi: Dubrovnik, hrvatski turizam, Srđan Pujo, Mato Franković, Hotel Lero, Ana Hrnić, Turistička zajednica Dubrovnika
PROČITAJ I OVO
SAD zadržao restrikcije za međunarodna putovanja
RESTRIKCIJE
SAD zadržao restrikcije za međunarodna putovanja
WASHINGTON - Sjedinjene Države zadržat će u ovom trenutku postojeće restrikcije za međunarodna putovanja, unatoč zahtjevima za reciprocitetom koji poglavito dolaze iz Europske unije, rekla je u ponedjeljak glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki na redovitom susretu s novinarima.
Beogradska berza: Indeksi nastavili rast, promet slab
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi nastavili rast, promet slab
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze su nastavili prvog trgovačkog dana u ovoj sedmici uspon započet krajem prošle nedelje, dok je investiciona aktivnost osetno podbacila.
EIF partner Hrvatskoj i Sloveniji u početnom financiranju istraživačkih projekata
PARTNERI
EIF partner Hrvatskoj i Sloveniji u početnom financiranju istraživačkih projekata
LJUBLJANA - Četrdeset milijuna eura namijenjenih pokretanju i komercijalizaciji razvojnih projekata na različitim područjima u Hrvatskoj i Sloveniji bit će dostupno preko regionalne platforme za prijenos tehnologija koju su osnovali Europski investicijski fond (EIF), Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i slovenska razvojna SID banka.
U Hrvatskoj uništeno čak 40 posto pčelinjih zajednica
PČELE
U Hrvatskoj uništeno čak 40 posto pčelinjih zajednica
BJELOVAR - Ovo je već treća zaredom loša pčelarska godina, pa će se itekako osjetiti nedostatak domaćeg meda na tržištu. Mnoge su pčelinje zajednice stradale još zimus, a onda je podbacila i cvatnja medonosnog bilja.
Zagrebačka burza: Slab promet, Podravka i dalje u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet, Podravka i dalje u fokusu
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze u ponedjeljak su stagnirali, a dok se čekaju polugodišnja financijska izvješća kompanija jedina s milijunskim prometom bila je dionica Podravke, koja je svoje poslovne rezultate objavila još prošli tjedan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE