GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Državni gubitaši i dalje gutaju stotine milijuna kuna poreznih obveznika

Državni gubitaši i dalje gutaju stotine milijuna kuna poreznih obveznika
RAZBACIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.02.2020 / 12:36
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
ZAGREB - Restrukturiranje državnog gospodarskog portfelja tijekom kojeg bi država trebala prodati poduzeća koja nisu od strateškog značenja ili da poduzeća u državnom vlasništvu koja loše posluju završe u likvidaciji ili u privatnim rukama, dugotrajna je i teška agonija koja sa svakom novom godinom odnosi nove stotine milijuna kuna poreznih obveznika.

Najnoviji prilog tome zabilježili smo prošlog četvrtka na sjednici Vlade kada su jamstva za kredite i zajmove za dokapitalizaciju dobili Croatia Airlines i "Jadroplov", a prije njih Vlada je tijekom zadnjih nekoliko mjeseci prošle godine još jednom jamstva ili državne kolaterale za kredite odobrila "3. maju", "Borovu" i "Đuri Đakoviću".

A opravdanja su uvijek ista, kreću se od nacionalnih interesa do strateške i regionalne važnosti neke kompanije, iako u većini slučajeva tu nema niti realne strateške komponente, a visoki "nacionalni interesi" i "regionalne važnosti" su pojmovi protiv kojih se teško boriti argumentima, piše Slobodna Dalmacija.

Ipak, koliko stvari znaju dotaknuti apsurdne razine govori podatak da je Vlada donijela odluku o davanju jamstva u iznosu od 44 milijuna kuna splitskom "Jadroplovu" za zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj, iako je ta brodarska kompanija zadnji put ostvarila dobit 2007. godine.

Pritom je u prosincu prošle godine Skupština dioničara "Jadroplova", u kojem država ima 75 posto vlasništva, prihvatila izvješće uprave prema kojem program restrukturiranja nije uspješno proveden.

A uz sve to su porezni obveznici izgubili skoro pola milijarde kuna smanjenjem temeljnog kapitala društva u zadnje tri godine s 589 na 81 milijun kuna, zbog saniranja višegodišnjih gubitaka u poslovanju.

Drugom kroničnom gubitašu, Croatia Airlinesu, Vlada je prošlog tjedna dala "zajam" u iznosu od 250 milijuna kuna "u sklopu stvaranja prethodno potrebnih uvjeta osiguranja postupka dokapitalizacije". Zajam dioničara osigurava, ustvrdili su u Vladi, "nužnu financijsku stabilnost operacija Croatia Airlinesa, te provedbu sljedećih faza postupka pronalaska strateškog partnera".

Prema neslužbenim informacijama, pretvaranje uobičajene dokapitalizacije preko "financijske injekcije" u "zajam" posljedica je pritiska Europske komisije i pokušaja Vlade da se izbjegne ocjena o nedopuštenim subvencijama. Jer, Croatia Airlines je zadnji put dobila Vladinu pomoć 2012. u iznosu od 305 milijuna kuna u cilju sanacije gubitaka.

Nećete vjerovati, međutim, što je tada pisalo u drugoj točki rješenja Agencije za zaštitu tržišnog natječaja, koju je vodila Olgica Spevec: "Croatia Airlines ne može primati nove potpore za sanaciju prije isteka razdoblja od deset godina od dana odobrenja državne potpore za sanaciju". To je, dakle, bilo službeno rješenje domaće Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

I eto, osam godina poslije, dvije godine prije isteka roka od deset godina, ode još 250 milijuna kuna za "nužnu financijsku stabilnost operacija Croatia Airlinesa", jer to "predstavlja razumnu strategiju i postupanje RH kao većinskog dioničara Croatie Airlines". I jer, eto, "nužna financijska stabilnost" nije "sanacija". Nije. Uopće nije.

Je li Vladino davanje jamstava "3. maju" u iznosu od 150 milijuna kuna uopće potrebno spominjati u kontekstu nedavno sprženih 4,5 milijardi kuna na jamstva dana Uljanik grupi, i je li potrebno napominjati da australski Scenic traži daljnja jamstva Vlade za svoju tvrtku u prostoru "3. maja" kako bi onda davao poslove riječkom škveru kao podizvođaču? Ako vam drugi dio prethodne rečenice nije jasan autor kolumne ne snosi odgovornost za to.

Je li potrebno podsjetiti kako je dajući nedavno dionice HT-a i "Podravke" kao kolateral za kredit "Borovu", nakon nekoliko sanacija, Vlada, odnosno Centar za restrukturiranje i prodaju, još 2014. dao dionice HT-a i "Končara" kao kolaterale za kredit "Borovu".

Ali su se, eto, Bože mili, gubici nastavili gomilati. I nije li Vlada "Đuri Đakoviću" u listopadu 2018. dala državno jamstvo u visini od 76 milijuna kuna za kreditno zaduženje, "s ciljem provođenja financijske konsolidacije, za obrtna sredstva i restrukturiranje duga", e da bi na sjednici prije tri tjedna donijela odluku o davanju državnog jamstva za kredit Đuro Đaković Grupi, Đuro Đaković Specijalnim vozilima i Đuro Đaković Industrijskim rješenjima, u iznosu do 300 milijuna kuna.

Premijer Andrej Plenković je na početku te sjednice rekao kako se potpora od 300 milijuna kuna daje "budući da je kompanija važan segment u Brodsko-posavskoj županiji i njezino posrtanje bi imalo negativan utjecaj na njezinu gospodarsku i socijalnu sliku". E, isprika, postoji i to opravdanje za sanaciju: "važan segment u županiji". I tu staje sva logika i argumentacija. A nastavlja se agonija poreznih obveznika.

Tagovi: jamstva, Croatia Airlines, Jadroplov, Đuro Đaković, 3. maj, Borovo, Vlada RH, Andrej Plenković
PROČITAJ I OVO
Poljoprivrednicima Zagrebačke županije na raspolaganju 7,7 milijuna bespovratnih kuna
POTPORE
Poljoprivrednicima Zagrebačke županije na raspolaganju 7,7 milijuna bespovratnih kuna
ZAGREB - Zagrebačka županija povećala je sredstva za bespovratne potpore u poljoprivredi sa 6,5 na 7,7 milijuna kuna, objavili su u utorak iz Županije te pozvali poljoprivrednike da se jave na javni poziv i ostvare bespovratne potpore u maksimalnom iznosu do 150 tisuća kuna.
Euro blizu najviših razina prema dolaru od sredine ožujka
FOREX
Euro blizu najviših razina prema dolaru od sredine ožujka
LONDON - Tečaj eura u utorak je blago oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima, no zadržao se nedaleko najviših razina u 11 tjedana jer je prevladavao optimizam investitora u vezi oporavka globalnog gospodarstva od koronakrize.
U Hrvatskoj 33.000 turista, lani ih bilo skoro deset puta više
TEŽAK PAD
U Hrvatskoj 33.000 turista, lani ih bilo skoro deset puta više
ZAGREB - U Hrvatskoj boravi oko 33 tisuće turista, što je tri puta više nego ih je bilo prije dva tjedna, a domaći nakon gotovo tri mjeseca više nisu u većini nego su to opet strani, kojih je nešto više od 21 tisuće, pokazuju podaci HTZ-a iz sustava e-visitor.
Britanija planira zračne mostove kako putnici ne bi morali u samoizolaciju
PLANOVI
Britanija planira zračne mostove kako putnici ne bi morali u samoizolaciju

LONDON - Britanska vlada planira do kraja lipnja zamijeniti karantenu za putnike koji stižu u zrakoplovne luke, a kao opcija se pojavili su se zračni mostovi, izvijestio je Telegraph.

Forbes uvrstio čak tri hrvatske destinacije u top 20 najsigurnijih europskih destinacija za post korona odmor
DOBRE VIJESTI
Forbes uvrstio čak tri hrvatske destinacije u top 20 najsigurnijih europskih destinacija za post korona odmor
ZAGREB - Prema utjecajnom američkom časopisu Forbes, među 20 najsigurnijih i najboljih europskih destinacija za post korona putovanja i turizam, uvrštene su čak tri hrvatske destinacije i to Zagreb, Cavtat i Rijeka, izvijestila je Ina Rodin, direktorica Predstavništva HTZ-a u New Yorku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE