GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Državni gubitaši i dalje gutaju stotine milijuna kuna poreznih obveznika

Državni gubitaši i dalje gutaju stotine milijuna kuna poreznih obveznika
RAZBACIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.02.2020 / 12:36
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
ZAGREB - Restrukturiranje državnog gospodarskog portfelja tijekom kojeg bi država trebala prodati poduzeća koja nisu od strateškog značenja ili da poduzeća u državnom vlasništvu koja loše posluju završe u likvidaciji ili u privatnim rukama, dugotrajna je i teška agonija koja sa svakom novom godinom odnosi nove stotine milijuna kuna poreznih obveznika.

Najnoviji prilog tome zabilježili smo prošlog četvrtka na sjednici Vlade kada su jamstva za kredite i zajmove za dokapitalizaciju dobili Croatia Airlines i "Jadroplov", a prije njih Vlada je tijekom zadnjih nekoliko mjeseci prošle godine još jednom jamstva ili državne kolaterale za kredite odobrila "3. maju", "Borovu" i "Đuri Đakoviću".

A opravdanja su uvijek ista, kreću se od nacionalnih interesa do strateške i regionalne važnosti neke kompanije, iako u većini slučajeva tu nema niti realne strateške komponente, a visoki "nacionalni interesi" i "regionalne važnosti" su pojmovi protiv kojih se teško boriti argumentima, piše Slobodna Dalmacija.

Ipak, koliko stvari znaju dotaknuti apsurdne razine govori podatak da je Vlada donijela odluku o davanju jamstva u iznosu od 44 milijuna kuna splitskom "Jadroplovu" za zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj, iako je ta brodarska kompanija zadnji put ostvarila dobit 2007. godine.

Pritom je u prosincu prošle godine Skupština dioničara "Jadroplova", u kojem država ima 75 posto vlasništva, prihvatila izvješće uprave prema kojem program restrukturiranja nije uspješno proveden.

A uz sve to su porezni obveznici izgubili skoro pola milijarde kuna smanjenjem temeljnog kapitala društva u zadnje tri godine s 589 na 81 milijun kuna, zbog saniranja višegodišnjih gubitaka u poslovanju.

Drugom kroničnom gubitašu, Croatia Airlinesu, Vlada je prošlog tjedna dala "zajam" u iznosu od 250 milijuna kuna "u sklopu stvaranja prethodno potrebnih uvjeta osiguranja postupka dokapitalizacije". Zajam dioničara osigurava, ustvrdili su u Vladi, "nužnu financijsku stabilnost operacija Croatia Airlinesa, te provedbu sljedećih faza postupka pronalaska strateškog partnera".

Prema neslužbenim informacijama, pretvaranje uobičajene dokapitalizacije preko "financijske injekcije" u "zajam" posljedica je pritiska Europske komisije i pokušaja Vlade da se izbjegne ocjena o nedopuštenim subvencijama. Jer, Croatia Airlines je zadnji put dobila Vladinu pomoć 2012. u iznosu od 305 milijuna kuna u cilju sanacije gubitaka.

Nećete vjerovati, međutim, što je tada pisalo u drugoj točki rješenja Agencije za zaštitu tržišnog natječaja, koju je vodila Olgica Spevec: "Croatia Airlines ne može primati nove potpore za sanaciju prije isteka razdoblja od deset godina od dana odobrenja državne potpore za sanaciju". To je, dakle, bilo službeno rješenje domaće Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

I eto, osam godina poslije, dvije godine prije isteka roka od deset godina, ode još 250 milijuna kuna za "nužnu financijsku stabilnost operacija Croatia Airlinesa", jer to "predstavlja razumnu strategiju i postupanje RH kao većinskog dioničara Croatie Airlines". I jer, eto, "nužna financijska stabilnost" nije "sanacija". Nije. Uopće nije.

Je li Vladino davanje jamstava "3. maju" u iznosu od 150 milijuna kuna uopće potrebno spominjati u kontekstu nedavno sprženih 4,5 milijardi kuna na jamstva dana Uljanik grupi, i je li potrebno napominjati da australski Scenic traži daljnja jamstva Vlade za svoju tvrtku u prostoru "3. maja" kako bi onda davao poslove riječkom škveru kao podizvođaču? Ako vam drugi dio prethodne rečenice nije jasan autor kolumne ne snosi odgovornost za to.

Je li potrebno podsjetiti kako je dajući nedavno dionice HT-a i "Podravke" kao kolateral za kredit "Borovu", nakon nekoliko sanacija, Vlada, odnosno Centar za restrukturiranje i prodaju, još 2014. dao dionice HT-a i "Končara" kao kolaterale za kredit "Borovu".

Ali su se, eto, Bože mili, gubici nastavili gomilati. I nije li Vlada "Đuri Đakoviću" u listopadu 2018. dala državno jamstvo u visini od 76 milijuna kuna za kreditno zaduženje, "s ciljem provođenja financijske konsolidacije, za obrtna sredstva i restrukturiranje duga", e da bi na sjednici prije tri tjedna donijela odluku o davanju državnog jamstva za kredit Đuro Đaković Grupi, Đuro Đaković Specijalnim vozilima i Đuro Đaković Industrijskim rješenjima, u iznosu do 300 milijuna kuna.

Premijer Andrej Plenković je na početku te sjednice rekao kako se potpora od 300 milijuna kuna daje "budući da je kompanija važan segment u Brodsko-posavskoj županiji i njezino posrtanje bi imalo negativan utjecaj na njezinu gospodarsku i socijalnu sliku". E, isprika, postoji i to opravdanje za sanaciju: "važan segment u županiji". I tu staje sva logika i argumentacija. A nastavlja se agonija poreznih obveznika.

Tagovi: jamstva, Croatia Airlines, Jadroplov, Đuro Đaković, 3. maj, Borovo, Vlada RH, Andrej Plenković
PROČITAJ I OVO
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
ODLUKE
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
TOKYO - Banka Japana zadržala je svoju referentnu kamatnu stopu nepromijenjenom u petak nakon sastanka o monetarnoj politici, držeći svoju referentnu kamatnu stopu na 0%-0,1%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE