GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dodijeljene nagrade Zagrebačke burze za 2020. godinu

Dodijeljene nagrade Zagrebačke burze za 2020. godinu
NAGRADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.12.2020 / 18:06
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zagrebačka burza u petak je dodijelila nagrade za 2020. godinu, pri čemu su dobitnici bili Hrvatski telekom (HT), Ericsson Nikola Tesla (ENT), Intercapital i član te grupacije InterCapital Asset Management te Raiffeisen mirovinski fondovi.

Nagrade Zagrebačke burze dodijeljene su po deveti put, a zbog situacije s pandemijom koronavirusa svečnost je ovaj put održana virtualno. Nagrade su podijeljene u sedam kategorija, pri čemu je osim objektivnih odnosno statističkih kriterija, razmatran i ukupan doprinos pojedinaca i tvrtki edukaciji i razvoju domaćeg tržišta kapitala.

Hrvatski telekom dobio je nagradu za dionicu s najvećim prometom, kao i za dionicu godine po izboru javnosti. Član Uprave HT-a Daniel Daub podsjetio je da su nagradu za dionicu s najvećim prometom osvajali pet puta zaredom, od 2012. do 2016. godine, a i poručio da će učiniti sve da tu nagradu osvoje i iduće godine.

Nagradu za dionicu godine po izboru javnosti Daub je ocijenio kao priznanje financijske zajednice i javnosti za vrijednost koju kreiraju za svoje dioničare.

Od IPO-a 2007. HT je konstantno među "blue chip" kompanijama na hrvatskom tržištu, a u ovoj godini uvršteni su i na Vodeće tržište ZSE-a, a regularnu dividendu po dionici povisili su za 14 posto, sa sedam na osam kuna, podsjetio je Daub.

Ericsson Nikola Tesla bio je laureat u kategorijama dionice s najvećim porastom cijene te dionice s najvećim porastom prometa. Predsjednica uprave ENT-a Gordana Kovačević ocijenila je da ta kompanija, koja postoji više od 70 godina, izuzetno i kvalitetno doprinosi tehnološkom, ekonomskom i društvenom razvoju Hrvatske.

Iako je situacija teška i izazovna, i u ovoj godini će uspjeti osigurati stabilno poslovanje kompanije, rekla je Kovačević, a da se upravo u ovakvim godinama najvećih izazova i kriza, s obzirom na pandemiju i potres, prepoznaje liderstvo i organizacijska snaga kompanije.

Istaknula je da se svijet, pa tako i Hrvatska, kreće u smjeru velikih promjena u pogledu digitalne transformacije cijelih društava, koja će dodatno biti ubrzana implementacijom 5G tehnologije, a koja i otvara mogućnosti za dodatne i velike inovacije.

"Smatram da trebamo iskoristiti i pokazati kompletan inovativni potencijal koji kao društvo i pojedinci imamo", zaključila je Kovačević.

Intecapital je osvojio nagradu za člana godine, dok je član te grupacije, Intercapital Asset Management, nagrađen u kategoriji doprinosa razvoju tržišta kapitala.

Nagradu za člana godine preuzeo je predsjednik Uprave Intercapital vrijednosnih papira Matko Maravić, koji je rekao da, unatoč krizi, posljednji mjeseci nose visoku dozu optimizma, popraćeni inovacijama na domaćem tržištu kapitala, pri čemu je i istaknuo lansiranje prvih ETF-ova (exchange trade funds) na ZSE-u.

Naime, društvo za upravljanje imovinom InterCapital Asset Management (ICAM) sredinom studenog na ZSE-u je izlistao dva exchange trade fonda (ETF) vezana uz indekse najlikvidnijih dionica Zagrebačke i Ljubljanske burze, a kako je istaknuto na dodjeli nagrada, to predstavlja ogroman iskorak za unaprjeđenje domaćeg tržišta kapitala.

Nagradu za doprinos razvoju tržišta kapitala preuzeo je predsjednik Uprave ICAM-a Ivan Kurtović, izjavivši pritom da je ova godina bila kruna određenih napora koji su započeli puno prije, pa tako i u kontekstu ETF-ova.

Nagradu Akademije Zagrebačke burze za doprinos edukaciji o tržištu kapitala dobili su Raiffeisen mirovinski fondovi za projekt Raiffeisen Future Boost 2020., pokrenut lani, a koji se sastojao od predavanja o financijskoj pismenosti na četiri fakulteta u tri hrvatska grada. Zbog pandemije projekt je redizajniran u niz emisija voditelja i stand-up komičara Ivana Šarića, koji je ugostio više poznatih osoba iz svijeta financija, pri čemu su teme bile i upravljanje osobnim financijama, financijska tržišta, ulaganja i sl.

Zanimljiv format, širok doseg projekta, nekonvencionalan pristup te kvaliteta sadržaja s ciljem jačanja financijske pismenosti opće populacije razlozi su zbog kojeg je projekt nagrađen, istaknuto je na svečanoj dodjeli.

Nagrada tvrtke PwC Hrvatska za izgradnju povjerenja javnosti, u smislu kvalitete izvještavanja i transparentnosti, uručena je Atlantic grupi.

Predsjednica Uprave ZSE-a Ivana Gažić rekla je da je trgovina u ovoj godini bila izuzetno volatilna, a u jednom trenutku pad indeksa na ZSE-u iznosio je i više od 30 posto. Međutim, prema kraju godine većina tih minusa je anulirana, a primjerice indeks CROBEXtr, odnosno indeks ukupnih prinosa, u čijem su izračunu i dividende, u ovom trenutku je svega 13 posto manji nego prije godinu dana, istaknula je Gažić.

Od drugih trgovinskih podataka, Gažić je istaknula da je broj transakcija porastao za značajnih deset tisuća na godišnjoj razini. Također, blago se povećala i tržišna kapitalizacija, najviše iz razloga uvrštavanja novih obveznica.

"Tržište kapitala je i u tom smislu pokazalo da je izvor financiranja za proračunski deficit koji se dogodio zbog covid krize", rekla je Gažić.

Podsjetila je da su u ovoj godini imali i četiri nova uvrštenja dionica, većim dijelom kompanija iz turističkog sektora, ali i jednoj iz prehrambenog. U budućnosti očekuju i sve veću uključenost ne samo mirovinskih fondova već i nekih novih, prije svega private equity i venture capital fondova, koji su se pojavili na hrvatskom tržištu.

Tagovi: nagrade Zagrebačke burze, Hrvatski telekom (HT), Ericsson Nikola Tesla, Intercapital, Zagrebačka burza, Ivana Gažić, InterCapital Asset Management
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi pali
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi u ponedjeljak su kliznuli naniže, već drugi trgovinski dan zaredom te su tako na putu gubitka većeg od jedan posto od početka studenoga.
Dolarov indeks u blagom plusu na početku tjedna
FOREX
Dolarov indeks u blagom plusu na početku tjedna
LONDON - Dolar je u ponedjeljak blago ojačao prema najvažnijim svjetskim tržištima valutama na međunarodnim tržištima, nakon što je početni šok izazvan pojavom nove varijante koronavirusa splasnuo, a investitori čekaju nove smjernice.
PBZ Invest preimenovan u Eurizon Asset Management Croatia
PROMJENE
PBZ Invest preimenovan u Eurizon Asset Management Croatia
ZAGREB – PBZ Invest d.o.o., društvo za upravljanje investicijskim fondovima, od danas posluje pod imenom Eurizon Asset Management Croatia društvo s ograničenom odgovornošću za upravljanje investicijskim fondovima (skraćeno ime: Eurizon Asset Management Croatia d.o.o.).
Hrvatski građani putuju manje, troše više i vole adventska putovanja
ANKETA
Hrvatski građani putuju manje, troše više i vole adventska putovanja
ZAGREB - Hrvatski građani u 2021. su prosječno turistički putovali 2,7 puta, što je manje od 3,4 putovanja u 2020., i pritom na putovanju trošili oko 8.000 kuna, za razliku od lanjskih 6.100, a zbog pandemije i lošijih financija većina ne planira i ne zna hoće li putovati ove zime, ali planira neko adventsko putovanje.
Britanija zbog omikrona sazvala hitni sastanak G7
G7
Britanija zbog omikrona sazvala hitni sastanak G7
LONDON - Zbog brzog širenja omikron varijante koronavirusa Velika Britanija je sazvala neplanirani sastanak ministara zdravstva G7 u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE