GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dodijeljene nagrade Zagrebačke burze za 2020. godinu

Dodijeljene nagrade Zagrebačke burze za 2020. godinu
NAGRADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.12.2020 / 18:06
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zagrebačka burza u petak je dodijelila nagrade za 2020. godinu, pri čemu su dobitnici bili Hrvatski telekom (HT), Ericsson Nikola Tesla (ENT), Intercapital i član te grupacije InterCapital Asset Management te Raiffeisen mirovinski fondovi.

Nagrade Zagrebačke burze dodijeljene su po deveti put, a zbog situacije s pandemijom koronavirusa svečnost je ovaj put održana virtualno. Nagrade su podijeljene u sedam kategorija, pri čemu je osim objektivnih odnosno statističkih kriterija, razmatran i ukupan doprinos pojedinaca i tvrtki edukaciji i razvoju domaćeg tržišta kapitala.

Hrvatski telekom dobio je nagradu za dionicu s najvećim prometom, kao i za dionicu godine po izboru javnosti. Član Uprave HT-a Daniel Daub podsjetio je da su nagradu za dionicu s najvećim prometom osvajali pet puta zaredom, od 2012. do 2016. godine, a i poručio da će učiniti sve da tu nagradu osvoje i iduće godine.

Nagradu za dionicu godine po izboru javnosti Daub je ocijenio kao priznanje financijske zajednice i javnosti za vrijednost koju kreiraju za svoje dioničare.

Od IPO-a 2007. HT je konstantno među "blue chip" kompanijama na hrvatskom tržištu, a u ovoj godini uvršteni su i na Vodeće tržište ZSE-a, a regularnu dividendu po dionici povisili su za 14 posto, sa sedam na osam kuna, podsjetio je Daub.

Ericsson Nikola Tesla bio je laureat u kategorijama dionice s najvećim porastom cijene te dionice s najvećim porastom prometa. Predsjednica uprave ENT-a Gordana Kovačević ocijenila je da ta kompanija, koja postoji više od 70 godina, izuzetno i kvalitetno doprinosi tehnološkom, ekonomskom i društvenom razvoju Hrvatske.

Iako je situacija teška i izazovna, i u ovoj godini će uspjeti osigurati stabilno poslovanje kompanije, rekla je Kovačević, a da se upravo u ovakvim godinama najvećih izazova i kriza, s obzirom na pandemiju i potres, prepoznaje liderstvo i organizacijska snaga kompanije.

Istaknula je da se svijet, pa tako i Hrvatska, kreće u smjeru velikih promjena u pogledu digitalne transformacije cijelih društava, koja će dodatno biti ubrzana implementacijom 5G tehnologije, a koja i otvara mogućnosti za dodatne i velike inovacije.

"Smatram da trebamo iskoristiti i pokazati kompletan inovativni potencijal koji kao društvo i pojedinci imamo", zaključila je Kovačević.

Intecapital je osvojio nagradu za člana godine, dok je član te grupacije, Intercapital Asset Management, nagrađen u kategoriji doprinosa razvoju tržišta kapitala.

Nagradu za člana godine preuzeo je predsjednik Uprave Intercapital vrijednosnih papira Matko Maravić, koji je rekao da, unatoč krizi, posljednji mjeseci nose visoku dozu optimizma, popraćeni inovacijama na domaćem tržištu kapitala, pri čemu je i istaknuo lansiranje prvih ETF-ova (exchange trade funds) na ZSE-u.

Naime, društvo za upravljanje imovinom InterCapital Asset Management (ICAM) sredinom studenog na ZSE-u je izlistao dva exchange trade fonda (ETF) vezana uz indekse najlikvidnijih dionica Zagrebačke i Ljubljanske burze, a kako je istaknuto na dodjeli nagrada, to predstavlja ogroman iskorak za unaprjeđenje domaćeg tržišta kapitala.

Nagradu za doprinos razvoju tržišta kapitala preuzeo je predsjednik Uprave ICAM-a Ivan Kurtović, izjavivši pritom da je ova godina bila kruna određenih napora koji su započeli puno prije, pa tako i u kontekstu ETF-ova.

Nagradu Akademije Zagrebačke burze za doprinos edukaciji o tržištu kapitala dobili su Raiffeisen mirovinski fondovi za projekt Raiffeisen Future Boost 2020., pokrenut lani, a koji se sastojao od predavanja o financijskoj pismenosti na četiri fakulteta u tri hrvatska grada. Zbog pandemije projekt je redizajniran u niz emisija voditelja i stand-up komičara Ivana Šarića, koji je ugostio više poznatih osoba iz svijeta financija, pri čemu su teme bile i upravljanje osobnim financijama, financijska tržišta, ulaganja i sl.

Zanimljiv format, širok doseg projekta, nekonvencionalan pristup te kvaliteta sadržaja s ciljem jačanja financijske pismenosti opće populacije razlozi su zbog kojeg je projekt nagrađen, istaknuto je na svečanoj dodjeli.

Nagrada tvrtke PwC Hrvatska za izgradnju povjerenja javnosti, u smislu kvalitete izvještavanja i transparentnosti, uručena je Atlantic grupi.

Predsjednica Uprave ZSE-a Ivana Gažić rekla je da je trgovina u ovoj godini bila izuzetno volatilna, a u jednom trenutku pad indeksa na ZSE-u iznosio je i više od 30 posto. Međutim, prema kraju godine većina tih minusa je anulirana, a primjerice indeks CROBEXtr, odnosno indeks ukupnih prinosa, u čijem su izračunu i dividende, u ovom trenutku je svega 13 posto manji nego prije godinu dana, istaknula je Gažić.

Od drugih trgovinskih podataka, Gažić je istaknula da je broj transakcija porastao za značajnih deset tisuća na godišnjoj razini. Također, blago se povećala i tržišna kapitalizacija, najviše iz razloga uvrštavanja novih obveznica.

"Tržište kapitala je i u tom smislu pokazalo da je izvor financiranja za proračunski deficit koji se dogodio zbog covid krize", rekla je Gažić.

Podsjetila je da su u ovoj godini imali i četiri nova uvrštenja dionica, većim dijelom kompanija iz turističkog sektora, ali i jednoj iz prehrambenog. U budućnosti očekuju i sve veću uključenost ne samo mirovinskih fondova već i nekih novih, prije svega private equity i venture capital fondova, koji su se pojavili na hrvatskom tržištu.

Tagovi: nagrade Zagrebačke burze, Hrvatski telekom (HT), Ericsson Nikola Tesla, Intercapital, Zagrebačka burza, Ivana Gažić, InterCapital Asset Management
PROČITAJ I OVO
Crna Gora računa na 80 odsto gostiju iz regiona
GOSTI
Crna Gora računa na 80 odsto gostiju iz regiona
PODGORICA - Crna Gora je spremna za predstojeću turističku sezonu i očekivanja su da će ove godine ostvariti 65 odsto prihoda iz 2019.
BiH od 2015. povećala proizvodnju maslina za tri puta
MASLINE
BiH od 2015. povećala proizvodnju maslina za tri puta
SARAJEVO - Maslinarstvo je sve interesnatnije za poljoprivrednike u Hercegovini, a što pokazuje i zvanična statistika prema kojoj je proizvodnja za pet opgdina uvećana za više od tri puta.
Azijski investitori oprezni uoči poruka Feda
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijski investitori oprezni uoči poruka Feda
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno jer se čekaju novi pokazatelji iz najvećih gospodarstava u regiji i poruke čelnika američke središnje banke s redovne sjednice.
Wall Street skliznuo s rekordnih razina
PAD
Wall Street skliznuo s rekordnih razina
NEW YORK - Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks skliznuo s rekordne razine jer su ulagače, ionako oprezne zbog sjednice Feda, zabrinuli podaci o jačanju inflacije, a slabijoj nego što se očekivalo potrošnji u SAD-u.
EU se zadužio za 20 milijardi eura, prva transakcija za financiranje oporavka
OBVEZNICE
EU se zadužio za 20 milijardi eura, prva transakcija za financiranje oporavka
BRUXELLES - Europska komisija je utorak izdala je obveznice u vrijednosti 20 milijardi eura, što je prvo zaduženje za financiranje oporavka od pandemije koronavirusa u okviru instrumenta EU sljedeće generacije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE