GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dodijeljene nagrade Zagrebačke burze za 2020. godinu

Dodijeljene nagrade Zagrebačke burze za 2020. godinu
NAGRADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.12.2020 / 18:06
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zagrebačka burza u petak je dodijelila nagrade za 2020. godinu, pri čemu su dobitnici bili Hrvatski telekom (HT), Ericsson Nikola Tesla (ENT), Intercapital i član te grupacije InterCapital Asset Management te Raiffeisen mirovinski fondovi.

Nagrade Zagrebačke burze dodijeljene su po deveti put, a zbog situacije s pandemijom koronavirusa svečnost je ovaj put održana virtualno. Nagrade su podijeljene u sedam kategorija, pri čemu je osim objektivnih odnosno statističkih kriterija, razmatran i ukupan doprinos pojedinaca i tvrtki edukaciji i razvoju domaćeg tržišta kapitala.

Hrvatski telekom dobio je nagradu za dionicu s najvećim prometom, kao i za dionicu godine po izboru javnosti. Član Uprave HT-a Daniel Daub podsjetio je da su nagradu za dionicu s najvećim prometom osvajali pet puta zaredom, od 2012. do 2016. godine, a i poručio da će učiniti sve da tu nagradu osvoje i iduće godine.

Nagradu za dionicu godine po izboru javnosti Daub je ocijenio kao priznanje financijske zajednice i javnosti za vrijednost koju kreiraju za svoje dioničare.

Od IPO-a 2007. HT je konstantno među "blue chip" kompanijama na hrvatskom tržištu, a u ovoj godini uvršteni su i na Vodeće tržište ZSE-a, a regularnu dividendu po dionici povisili su za 14 posto, sa sedam na osam kuna, podsjetio je Daub.

Ericsson Nikola Tesla bio je laureat u kategorijama dionice s najvećim porastom cijene te dionice s najvećim porastom prometa. Predsjednica uprave ENT-a Gordana Kovačević ocijenila je da ta kompanija, koja postoji više od 70 godina, izuzetno i kvalitetno doprinosi tehnološkom, ekonomskom i društvenom razvoju Hrvatske.

Iako je situacija teška i izazovna, i u ovoj godini će uspjeti osigurati stabilno poslovanje kompanije, rekla je Kovačević, a da se upravo u ovakvim godinama najvećih izazova i kriza, s obzirom na pandemiju i potres, prepoznaje liderstvo i organizacijska snaga kompanije.

Istaknula je da se svijet, pa tako i Hrvatska, kreće u smjeru velikih promjena u pogledu digitalne transformacije cijelih društava, koja će dodatno biti ubrzana implementacijom 5G tehnologije, a koja i otvara mogućnosti za dodatne i velike inovacije.

"Smatram da trebamo iskoristiti i pokazati kompletan inovativni potencijal koji kao društvo i pojedinci imamo", zaključila je Kovačević.

Intecapital je osvojio nagradu za člana godine, dok je član te grupacije, Intercapital Asset Management, nagrađen u kategoriji doprinosa razvoju tržišta kapitala.

Nagradu za člana godine preuzeo je predsjednik Uprave Intercapital vrijednosnih papira Matko Maravić, koji je rekao da, unatoč krizi, posljednji mjeseci nose visoku dozu optimizma, popraćeni inovacijama na domaćem tržištu kapitala, pri čemu je i istaknuo lansiranje prvih ETF-ova (exchange trade funds) na ZSE-u.

Naime, društvo za upravljanje imovinom InterCapital Asset Management (ICAM) sredinom studenog na ZSE-u je izlistao dva exchange trade fonda (ETF) vezana uz indekse najlikvidnijih dionica Zagrebačke i Ljubljanske burze, a kako je istaknuto na dodjeli nagrada, to predstavlja ogroman iskorak za unaprjeđenje domaćeg tržišta kapitala.

Nagradu za doprinos razvoju tržišta kapitala preuzeo je predsjednik Uprave ICAM-a Ivan Kurtović, izjavivši pritom da je ova godina bila kruna određenih napora koji su započeli puno prije, pa tako i u kontekstu ETF-ova.

Nagradu Akademije Zagrebačke burze za doprinos edukaciji o tržištu kapitala dobili su Raiffeisen mirovinski fondovi za projekt Raiffeisen Future Boost 2020., pokrenut lani, a koji se sastojao od predavanja o financijskoj pismenosti na četiri fakulteta u tri hrvatska grada. Zbog pandemije projekt je redizajniran u niz emisija voditelja i stand-up komičara Ivana Šarića, koji je ugostio više poznatih osoba iz svijeta financija, pri čemu su teme bile i upravljanje osobnim financijama, financijska tržišta, ulaganja i sl.

Zanimljiv format, širok doseg projekta, nekonvencionalan pristup te kvaliteta sadržaja s ciljem jačanja financijske pismenosti opće populacije razlozi su zbog kojeg je projekt nagrađen, istaknuto je na svečanoj dodjeli.

Nagrada tvrtke PwC Hrvatska za izgradnju povjerenja javnosti, u smislu kvalitete izvještavanja i transparentnosti, uručena je Atlantic grupi.

Predsjednica Uprave ZSE-a Ivana Gažić rekla je da je trgovina u ovoj godini bila izuzetno volatilna, a u jednom trenutku pad indeksa na ZSE-u iznosio je i više od 30 posto. Međutim, prema kraju godine većina tih minusa je anulirana, a primjerice indeks CROBEXtr, odnosno indeks ukupnih prinosa, u čijem su izračunu i dividende, u ovom trenutku je svega 13 posto manji nego prije godinu dana, istaknula je Gažić.

Od drugih trgovinskih podataka, Gažić je istaknula da je broj transakcija porastao za značajnih deset tisuća na godišnjoj razini. Također, blago se povećala i tržišna kapitalizacija, najviše iz razloga uvrštavanja novih obveznica.

"Tržište kapitala je i u tom smislu pokazalo da je izvor financiranja za proračunski deficit koji se dogodio zbog covid krize", rekla je Gažić.

Podsjetila je da su u ovoj godini imali i četiri nova uvrštenja dionica, većim dijelom kompanija iz turističkog sektora, ali i jednoj iz prehrambenog. U budućnosti očekuju i sve veću uključenost ne samo mirovinskih fondova već i nekih novih, prije svega private equity i venture capital fondova, koji su se pojavili na hrvatskom tržištu.

Tagovi: nagrade Zagrebačke burze, Hrvatski telekom (HT), Ericsson Nikola Tesla, Intercapital, Zagrebačka burza, Ivana Gažić, InterCapital Asset Management
PROČITAJ I OVO
New York: Crni dani za žute taksije
TAKSIJI
New York: Crni dani za žute taksije
NEW YORK - Žuti taksiji bili su sveprisutni na njujorškim ulicama danju i noću, kao i njegovi prepoznatljivi simboli, poput Empire State Buildinga ili bejzbolskih kapa Yankeesa, no pandemija ih je prorijedila na ulicama Velike Jabuke, a budućnost im dovela u pitanje.
Azijska tržišta: MSCI Asia Pacific Index najniži u mjesec dana
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: MSCI Asia Pacific Index najniži u mjesec dana
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale zbog daljnjeg pritiska na tehnološki sektor i rasta prinosa na američke obveznice, što potiče strahovanja od jačanja inflacije.
Bitcoin se vratio na razinu od 50.000 dolara
SKOK
Bitcoin se vratio na razinu od 50.000 dolara
NEW YORK - Najpopularnija kriptovaluta bitcoin u nedjelju navečer vratila se na razinu iznad 50.000 dolara.
Goldman Sachs: Očekujemo konsolidaciju u sektoru operatera infrastrukture za kriptovalute
KRIPTOVALUTE
Goldman Sachs: Očekujemo konsolidaciju u sektoru operatera infrastrukture za kriptovalute
NEW YORK - Jedan od visokih menadžera Goldman Sachsa predviđa konsolidaciju u sektoru operatera infrastrukture za kriptovalute.
Port of Adria izlazi na berzu
TRŽIŠTE KAPITALA
Port of Adria izlazi na berzu
PODGORICA - Trgovanje akcijama barske kompanije Port of Adria počinje u ponedjeljak, saopšteno je iz Montenegroberze.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE