GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Digitalni juan veliki izazov za dolar

Digitalni juan veliki izazov za dolar
IZAZOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.07.2021 / 18:08
Autor: SEEbiz
PEKING - Kina pobjeđuje SAD kada je riječ o inovacijama u internetskom novcu, postavljajući izazove statusu američkog dolara kao de facto monetarne rezerve.

Gotovo 80 zemalja - uključujući Kinu i SAD - su u procesu razvoja CBDC-a ili digitalne valute središnje banke. To je oblik novca koji je reguliran, ali postoji u potpunosti na mreži. Kina je već lansirala svoj digitalni juan za više od milijun kineskih građana, dok su SAD još uvijek uglavnom usredotočeni na istraživanje.

Dvije skupine zadužene za ovo istraživanje u SAD-u, MIT-ova inicijativa za digitalnu valutu i Federalna banka rezervi iz Bostona, raščlanjuju kako bi digitalna valuta mogla izgledati za Amerikance. Privatnost je glavna briga, pa istraživači i analitičari promatraju kinesko uvođenje digitalnih yuana.

"Mislim da će, ako postoji digitalni dolar, privatnost biti vrlo, vrlo važan dio toga", rekla je Neha Narula, direktorica inicijative za digitalnu valutu u MIT Media Labu.

"Sjedinjene Države prilično se razlikuju od Kine."

Druga je briga pristup. Prema istraživačkom centru Pew, 7% Amerikanaca kaže da ne koristi internet. Za afroamerikance taj postotak raste na 9%, a za Amerikance starije od 65 godina to raste na 25%. Amerikanci s invaliditetom imaju otprilike tri puta veću vjerojatnost od onih bez invaliditeta da kažu da nikad ne idu na mrežu. To je dio onoga što MIT istražuje.

"Većina posla koji radimo pretpostavlja da će CBDC koegzistirati s fizičkom gotovinom i da će korisnici i dalje moći koristiti fizičku gotovinu ako to žele", rekla je Narula.

Ideja CBDC-a u SAD-u dijelom je usmjerena na to da osigura da dolar ostane monetarni lider u svjetskoj ekonomiji.

“Sjedinjene Države ne bi se trebale oslanjati na svoje trenutno vodstvo na ovom području. Trebao bi pogurati i razviti jasnu strategiju kako ostati vrlo jak i iskoristiti snagu dolara “, rekao je Darrell Duffie, profesor financija na Poslovnom fakultetu Sveučilišta Stanford.

Drugi digitalni juan vide podmuklim kineskim potezom.

„Digitalni juan najveća je prijetnja Zapadu s kojom smo se suočili u zadnjih 30, 40 godina. Omogućuje Kini da uvuče svoje kandže u sve na Zapadu i omogućuje joj izvoz svog digitalnog autoritarizma ”, rekao je Kyle Bass iz Hayman Capital Managementa.

Tagovi: digitalni juan, dolar, digitalne valute
PROČITAJ I OVO
Porasla proizvodnja mlijeka na obiteljskim gospodarstvima
MLIJEKO
Porasla proizvodnja mlijeka na obiteljskim gospodarstvima
ZAGREB - Ukupna proizvodnja mlijeka na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u 2020. godini porasla je u odnosu na prethodnu godinu za 5,8 posto, a količine mlijeka koje ta gospodarstva daju u otkup porasle su za 13,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Na Lošinju prvo međunarodno testiranje otiska održivosti eko-turističkog proizvoda
ODRŽIVOST
Na Lošinju prvo međunarodno testiranje otiska održivosti eko-turističkog proizvoda
LOŠINJ - Na Lošinju ovih dana odabrani strani stručnjaci, okupljeni oko europskog međunarodnog projekta InterregDestiMed Plus, ocjenjuju novi inovativni eko-turistički paket aranžman i mjere njegov ekološki otisak održivosti, što je prvo takvo međunarodno mjerenje u Hrvatskoj.
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
CLOSING BELL ZSE
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
LONDON - Cijene nafte na međunarodnim tržištima u petak su se stabilizirale iznad 77 dolara budući da je prva dražba državnih zaliha u Kini neutralizirala utjecaj globalnih poremećaja u proizvodnji i smanjenih zaliha.
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna s različitim predznacima
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna s različitim predznacima
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi u petak su završili trgovanje s različitim predznacima, uz nešto niži promet nego dan ranije, a u fokusu investitora ponovno je bila dionica Spana, čija se cijena spustila na 200 kuna.
HPK: Stočarski sektor pred urušavanjem zbog visokih troškova
PROBLEMI
HPK: Stočarski sektor pred urušavanjem zbog visokih troškova
ZAGREB - Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore su upozorili da je stočarski sektor pred urušavanjem, razmjeri šteta u stočarstvu kreću se od 1,5 do 2 milijarde kuna, zbog čega traže od Vlade i resornog ministarstva donošenje hitnih mjera.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE