GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crnogorska vlada od turizma očekuje 500 miliona eura

Crnogorska vlada od turizma očekuje 500 miliona eura
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.02.2021 / 14:39
Autor: SEEbiz / H
PODGORICA - Crna Gora je za devet mjeseci prošle godine od turizma prihodovala samo 122 miliona eura, a u Ministarstvu ekonomskog razvoja procjenjuju da će u ovoj godini ostvariti rast prihoda od blizu 40 odsto i da će prihodi od najjače privredne grane u našoj državi iznositi oko 500 miliona eura.

Kako su kazali iz tog resora, Svjetska turistička organizacija očekuje povratak međunarodnog turizma do trećeg kvartala ove godine, dok se povratak na nivo prije pandemije očekuje tek u 2023. godini.

Državna sekretarka za turizam u Ministarstvu ekonomskog razvoja Ivana Đurović kazala je za Dan da prihod od 122 miliona eura za devet mjeseci prošle godine predstavlja pad od 88 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Prihod od turizma u 2019. godini iznosio je preko milijardu eura.

Prema preliminarnim podacima Monstata, u istom periodu ostvareno je 387.350 dolazaka turista, što je pad od 83,64 odsto u odnosu na isti period 2019. godine, a u istom periodu je ostvareno 2,16 miliona noćenja turista, što je pad od 83,4 odsto.

Susjedne zemlje su u 2020. godini ostvarile oko 50 procenata prihoda od turizma u odnosu na 2019. godinu, a u resornom ministarstvu procjenjuju da će Crna G ora u ovoj godini ostvariti toliki procenat prihoda.

“Svjedoci smo da je proces imunizacije u toku i možemo reći da se sada nalazimo na početku kraja ovog teškog i mučnog perioda za turizam. Vjerujemo da će ova godina biti godina povratka putovanja i početka oporavka turizma. Svakako, izazova i zastoja će biti i dalje, u zavisnosti od razvoja epidemiološke situaci je u zemlji i svijetu, ali, u svakom slučaju, očekujemo da ćemo biti u boljoj poziciji u drugoj polovini i na kraju godine nego na njenom početku. Većina eksperata UNWTO očekuje povratak međunarodnog turizma do trećeg kvartala 2021. godine, a povratak na nivo prije pandemije tek 2023. godine”, rekla je Đurović

Upitana da li je ovogodišnja zimska sezona bolja nego prethodna uprkos pandemiji, Đurović je odgovorila da rezultati pokazuju da, uprkos pandemiji, imamo neočekivano uspješnu zimsku sezonu, prije svega u turističkim centrima na sjeveru.

“Zvanični podaci Monstata za januar biće dostupni krajem ovog mjeseca, a prema podacima lokalnih turističkih organizacija, koje NTOCG obrađuje svakog petka, u Crnoj Gori je tokom januara mjeseca u prosjeku ostvaren promet od preko 60 odsto u odnosu na uporedni period prethodne godine, kada svijet još nije bio suočen sa prisustvom virusa. Posljednjeg petka u januaru evidentirano je oko 6.300 turista, što je 66 odsto ostvarenog prometa u odnosu na isti dan prethodne godine. Nakon popuštanja mjera, naročito onih koje se odnose na međugradski saobraćaj, u zimskim turističkim centrima zabilježen je znatan rast broja turista. U Kolašinu je popunjenost hotela bila i do 100%, dok je na Žabljaku popunjenost hotela tokom praznika bila oko 80 odsto”, kazala je Đurović.

U međuvremenu je opet zabranjen međugradski saobraćaj vikendom.

Tagovi: crnogorski turizam, Vlada Crne Gore, Ivana Đurović
PROČITAJ I OVO
Dubrovnik dobiva centar kompetentnosti u turizmu
TURIZAM
Dubrovnik dobiva centar kompetentnosti u turizmu
DUBROVNIK - Dubrovnik će potkraj godine dobiti Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, jedan od 6 takvih u Hrvatskoj. Projekt vrijedi više od 13 i pol milijuna eura, a gradu koji je jedan od naših turističkih bisera bit će novi adut u zadržavanju i podizanju kvalitete.
EU očekuje povrat od 2,6 posto od ulaganja u zamrznutu rusku imovinu
OČEKIVANJA
EU očekuje povrat od 2,6 posto od ulaganja u zamrznutu rusku imovinu
BRUXELLES - Europska komisija očekuje da će ostvariti povrat od oko 2,6 posto od ulaganja sredstava koja pripadaju Središnjoj banci Ruske Federacije, a koja su zamrznuta pod sankcijama EU-a, navodi se u dokumentu u koji je "Politico" imao uvid.
Cijene zlata iznad 2.000 dolara
PLEMENITI METALI
Cijene zlata iznad 2.000 dolara
NEW YORK - U ponedjeljak je cijena zlata prvi put nakon godinu dana premašila 2000 dolara (vrijednost mu je ovaj mjesec porasla gotovo 10 posto), a bitcoin je već u srijedu dosegao 28.800 dolara (ovogodišnji rast veći od 70 posto).
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovina nervzna
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovina nervzna
NEW YORK - Svjetska tržišta kapitala ovoga su tjedna ponudia nervoznu trgoovinu, no ishod je na kraju ipak bio pozitivan.
Loš tjedan za dolar
FOREX
Loš tjedan za dolar
LONDON - Kraj ožujka bio je loš za tečaj dolara, a američka valuta oslabila je i u odnosu na euro i u odnosu na jen.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE