GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene vozarina napokon se smiruju

Cijene vozarina napokon se smiruju
BRODARSKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2024 / 10:46
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Iznimno visoka volatilnost cijena brodskog prijevoza postala je konstanta posljednjih godina iz različitih razloga.

Prošlog je tjedna Drewry World Container Index, koji mjeri prosjek cijena prijevoza kontejnera na osam interkontinentalnih trgovačkih ruta istok-zapad, dosegnuo najnižu razinu od siječnja. Od kraja studenog prošle godine cijena je sada viša "samo" 97 posto, odnosno nakon što je krajem siječnja ostvareno povećanje od 187 posto. Tada su troškovi pretovara bili najviši od rujna 2022., kada smo svjedočili postupnoj stabilizaciji nakon rekordnih vrijednosti iz razdoblja pandemije.

Glavni razlog takve nestabilnosti su napetosti koje su se pojavile u Crvenom moru u studenom. Jemenski pobunjenici Huti koje podržava Iran ispalili su protubrodske projektile na trgovačke brodove koji plove ključnom trgovačkom rutom kroz Crveno more. Do sada su gađani deseci brodova; između ostalog, potopili su brod Rubymar i ubili tri člana posade broda True Confidence. Mnogi su prijevoznici stoga bili prisiljeni svoje brodove preusmjeriti na alternativnu rutu oko afričkog kontinenta, što je produžilo vrijeme plovidbe, a odrazilo se i na veće troškove prijevoza. Znatno duže rute, brža plovidba s ciljem smanjenja gubitka vremena i ponovno porinuće starijih, manjih, manje ekonomičnih brodova posljedično su drastično povećale emisije stakleničkih plinova u atmosferu.

Čini se da se problemi s dostavom gomilaju u posljednje vrijeme. Rušenje mosta Francis Scott Key u Marylandu, koje je izazvao teretni brod nakon što je izgubio pogon, još uvijek blokira plovidbu do tamošnje luke. U Panamskom kanalu lani su zbog suše bili prisiljeni ograničiti broj brodova koji ga mogu dnevno preploviti; ove godine su uspjeli barem malo ublažiti ograničenja.

Nagli rast cijena vozarina početkom godine izazvao je dosta straha od ponovnog povećanja inflacije. Još uvijek su svježa sjećanja na 2021. godinu kada su tijekom pandemije malo drugačiji razlozi uzrokovali naglo povećanje troškova prijevoza, što je pridonijelo pokretanju rasta inflacije. Uplašeni su odahnuli kada se nakon kineske Nove godine, koja se slavi u mnogim azijskim zemljama i snažno utječe na povećanu potražnju za raznim robama, kretanje cijena okrenulo prema dolje. Prilagodba na "novu (barem privremenu) normalu" proširenih trgovačkih putova također je pomogla postupnom umjerenju cijena.

Događaji na Bliskom istoku i dalje će biti ključni za kretanje cijena prijevoza. Trenutačno se predviđa da će se silazni trend nastaviti, ali smanjenje na razine nasilja prije eskalacije najvjerojatnije će biti nemoguće sve dok se to nastavi. Za sada se ne nazire kraj, pogotovo nakon nedavne eskalacije između Irana i Izraela i zapljene MSC Ariesa. Strah od ponovnog naglog rasta inflacije zasad nije opravdan. Dugotrajnije preusmjeravanje brodova oko Afrike umjesto Sueskim kanalom moglo bi zbog zemljopisnog položaja s vremenom postati nepovoljno za mediteranske luke, a ujedno i prilika za daljnje jačanje propusnosti zapadnoeuropskih luka duž obala Atlantika.

Tagovi: vozarine, brodari, brodovi, Drewry World Container Index, panamski kanal
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Snažan rast indeksa nakon slabog podatka s tržišta rada
SKOK
Wall Street: Snažan rast indeksa nakon slabog podatka s tržišta rada
NEW YORK - Američki su indeksi skočili u petak nakon što je travanjsko izvješće o zapošljavanju koje je bilo blaže od očekivanog potaknulo nade da bi Federalne rezerve mogle uskoro početi smanjivati kamatne stope.
Bitcoin se oporavio, a jedan signal posebno je optimističan
OPORAVAK
Bitcoin se oporavio, a jedan signal posebno je optimističan
NEW YORK - Bitcoin (BTC) je 3. svibnja skočio 4,6%, unatoč nemogućnosti da održi cijene iznad 62.000 USD. O
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa
ZAGREB - Slab promet i minimalni rast indeksa na kraju tjedna na Zagrebačkoj burzi.
Globalne cijene hrane blago porasle u travnju
HRANA
Globalne cijene hrane blago porasle u travnju
RIM - Cijene hrane blago su porasle u travnju budući da je poskupljenje mesa, biljnih ulja i žitarica prevagnulo nad pojeftinjenjem šećera, mlijeka i mliječnih proizvoda, izvijestila je u petak Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).
Hanfa poslala važno upozorenje
UPOZORENJE
Hanfa poslala važno upozorenje
ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) ponovo upozorava građane na sve učestaliju pojavu lažnih e-poruka u kojima se od građana traži uplata na temelju fiktivne porezne obveze.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE