GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene šećera potonule na najnižu razinu u 13 godina

Cijene šećera potonule na najnižu razinu u 13 godina
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.05.2020 / 13:10
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Cijene hrane u svijetu pale su u travnju treći mjesec zaredom zbog gospodarskih i logističkih posljedica pandemije koronavirusa, objavila je u četvrtak UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu FAO.

FAO-v indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u travnju 3,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, na prosječnih 65,5 bodova.

Najviše je u prošlom mjesecu pojeftinio šećer, čak 14,6 posto u odnosu na ožujak, budući da je koronakriza pogodila potražnju a pad cijena nafte smanjio je upotrebu šećerne trske u proizvodnji etanola pa je preusmjerena u proizvodnju šećera.

Cijene šećera potonule su na najnižu razinu u 13 godina, bilježe u FAO-u.

Pale su i cijene biljnih ulja, za 5,2 posto u odnosu na ožujak, predvođene izrazitim pojeftinjenjem palminog, sojinog i ulja uljane repice.

Indeks koji iskazuje kretanje cijena mliječnih proizvoda oslabio je 3,6 posto, uz dvoznamenkasti pad cijena maslaca i mlijeka u prahu.

Meso je pojeftinilo 2,7 posto, budući da djelomični oporavak kineske potražnje za uvozom nije u potpunosti nadoknadio kontinuirano slabu potražnju u drugim zemljama.

FAO napominje i da su velike zemlje proizvođači imale problema s uskim grlima u logistici, uz paralelni oštri pad prodaje u mnogim zemljama zbog ograničenja kretanja u sklopu mjera suzbijanja koronavirusa.

"Pandemija u isto vrijeme pogađa potražnju i ponudu mesa jer se potrošnja smanjuje zbog zatvorenih restorana i nižih primanja kućanstava a manjak radne snage na strani prerade negativno utječe na vremenski usklađene proizvodne sustave", tumači Upali Galketi Aratchilage iz FAO-a.

Najblaže su u travnju pale cijene žitarica, budući da je oštri pad cijena kukuruza neutraliziralo poskupljenje pšenice i riže.

Cijene riže porasle su u ožujku 7,2 posto najvećim dijelom zbog privremenog ograničenja izvoza iz Vijetnama koje je kasnije ukinuto. Cijene pšenice porasle su 2,5 posto zbog izvješća da je Rusija u vrlo kratkom roku ispunila izvoznu kvotu.

Žitarice koje se koriste u prehrani ljudi i stoke, poput kukuruza, pojeftinile su pak 10 posto zbog smanjene potražnje za potrebe proizvodnje stočne hrane i biogoriva.

U odvojenom izvješću o ponudi i potražnji na tržištima žitarica FAO je potvrdio procjenu prošlogodišnje proizvodnje žitarica od 2,720 milijardi tona.

Snizili su pak prognozu potrošnje žitarica su sezoni 2019/2020., za 24,7 milijuna tona, uglavnom zbog utjecaja koronavirusa na gospodarstvo.

Objavili su i prve procjene globalne ponude i potražnje za pšenicom u sezoni 2020/21, predviđajući da će proizvodnja dosegnuti 762,6 milijuna tona, što bi uglavnom odgovaralo prošlogodišnjoj razini.

FAO očekuje manji urod u Europskoj uniji, sjevernoj Africi, Ukrajini i SAD-u koji će u velikoj mjeri kompenzirati bolji rezultati u Australiji, Kazahstanu, Rusiji i Indiji.

Potrošnja pšenice u 2020/21. sezoni bit će stabilna, budući da će veća potrošnja za proizvodnju prehrambenih proizvoda biti neutralizirana smanjenom potrošnjom u proizvodnji stočne hrane i u industriji.

Tagovi: cijene hrane, cijene šećera, šećer, meso, mlijeko, žitarice, kukuruz, pšenica, riža
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE