GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CFTC: Binance i Changpeng Zhao prekršili su pravila kako bi privukli korisnike iz SAD-a

CFTC: Binance i Changpeng Zhao prekršili su pravila kako bi privukli korisnike iz SAD-a
OPTUŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.03.2023 / 07:36
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Commodity Futures and Trading Commission (CFTC) podnijela je pritužbu protiv kripto burze Binance, njenog suosnivača, Changpeng Zhaoa, i njenog bivšeg direktora za usklađenost, Samuela Lima, navodeći da je Binance aktivno nagovarao korisnike iz SAD-a i potkopavao vlastiti "neučinkoviti program usklađenosti" burze, vidljivo je iz podneska saveznog suda Illinoisa u ponedjeljak.

Prijava ima potencijal utjecati na poslovanje burze i potencijalno je samo prva etapa u regulatornom udaru na najveću svjetsku kripto burzu. Osim ispisa i bilo kakvih novčanih troškova, podnesak CFTC-a tražio je od suda da nametne daljnje mjere, uključujući zabrane trgovanja i registracije.

Regulator je naveo da su Binance, Zhao i Lim prekršili osam temeljnih odredbi Zakona o robnoj razmjeni, uključujući zakone koji zahtijevaju kontrole "osmišljene za sprječavanje i otkrivanje pranja novca i financiranja terorizma".

Samo nekoliko dana prije podnošenja prijave CFTC-u, CNBC je izvijestio o tome kako su zaposlenici Binancea radili na potkopavanju kontrola usklađenosti burze u Kini, koristeći neke od istih tehnika za koje CFTC tvrdi da Binance traži korisnike iz SAD-a.

Zhao i Lim navodno su "aktivno njegovali unosne i komercijalno važne 'VIP' klijente, uključujući institucionalne kupce koji se nalaze u Sjedinjenim Državama", navodi se u pritužbi.

“Današnja radnja provedbe pokazuje da ne postoji lokacija, ili tvrdi nedostatak lokacije, koja bi spriječila CFTC da zaštiti američke ulagače. Bio sam jasan da će CFTC nastaviti koristiti sve svoje ovlasti za pronalaženje i zaustavljanje nedoličnog ponašanja na nestabilnom i rizičnom tržištu digitalne imovine”, rekao je predsjednik CFTC-a Rostin Benham u izjavi.

Binance i Zhao poduzeli su korake kako bi namjerno prikrili gdje se nalaze podružnice burze, rekao je regulator. Ovo je bio dio šire strategije za koju je Zhao rekao da je nastojanje da se "održe zemlje čistima", navodi regulator u podnesku.

Ključni dio Binanceovih navodnih nastojanja da generira naknade i privuče korisnike iz SAD-a bio je VIP program burze, za pojedince visoke neto vrijednosti, stoji u podnesku CFTC-a.

"Binance je svjestan identiteta i geografskih lokacija svojih VIP osoba jer Binance prati svoje izvore volumena transakcija i prihoda temeljenih na naknadama kao nešto što je uobičajeno u obavljanju svojih operacija", navodi se u pritužbi CFTC-a.

Binanceovim VIP osobama ponuđene su posebne privilegije kada su ih agencije za provođenje zakona proganjale ili zamrzavale njihovu imovinu, tvrdi CFTC, tvrdeći da je Binance upozorio VIP osobe ili sugerirao da povuku svoju imovinu s platforme.

"Nemojte izravno reći korisniku da se pokrene", Binance je uputio svoj VIP tim, navodi se u prijavi. "Ako je korisnik veliki ili pametan trgovac, on/ona će dobiti savjet."

Nekoliko sati nakon podnošenja, Zhao je objavio izjavu, rekavši da smatra da optužba ne nudi potpuni prikaz činjenica, rekavši da je Binance surađivao s međunarodnim i američkim istražiteljima za provedbu zakona i zamrznuo 160 milijuna dolara prema uputama za provedbu zakona godine -do danas.

CNBC je ranije izvijestio o tome kako su Binanceova služba za korisnike i VIP predstavnici savjetovali korisnike u kontinentalnoj Kini o tome kako izbjeći Binanceove sustave usklađenosti. Korištenje virtualnih privatnih mreža i alternativnih nedržavnih dokumenata savjetovali su neki volonteri i zaposlenici trgovcima s kontinentalne Kine. Podnesak CFTC-a navodi da je Binance sudjelovao u sličnim aktivnostima za svoje korisnike u SAD-u.

Tagovi: Binance, bitcoin, Commodity Futures and Trading Commission, kriptovalute, Changpeng Zhao
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE