GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CFTC: Binance i Changpeng Zhao prekršili su pravila kako bi privukli korisnike iz SAD-a

CFTC: Binance i Changpeng Zhao prekršili su pravila kako bi privukli korisnike iz SAD-a
OPTUŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.03.2023 / 07:36
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Commodity Futures and Trading Commission (CFTC) podnijela je pritužbu protiv kripto burze Binance, njenog suosnivača, Changpeng Zhaoa, i njenog bivšeg direktora za usklađenost, Samuela Lima, navodeći da je Binance aktivno nagovarao korisnike iz SAD-a i potkopavao vlastiti "neučinkoviti program usklađenosti" burze, vidljivo je iz podneska saveznog suda Illinoisa u ponedjeljak.

Prijava ima potencijal utjecati na poslovanje burze i potencijalno je samo prva etapa u regulatornom udaru na najveću svjetsku kripto burzu. Osim ispisa i bilo kakvih novčanih troškova, podnesak CFTC-a tražio je od suda da nametne daljnje mjere, uključujući zabrane trgovanja i registracije.

Regulator je naveo da su Binance, Zhao i Lim prekršili osam temeljnih odredbi Zakona o robnoj razmjeni, uključujući zakone koji zahtijevaju kontrole "osmišljene za sprječavanje i otkrivanje pranja novca i financiranja terorizma".

Samo nekoliko dana prije podnošenja prijave CFTC-u, CNBC je izvijestio o tome kako su zaposlenici Binancea radili na potkopavanju kontrola usklađenosti burze u Kini, koristeći neke od istih tehnika za koje CFTC tvrdi da Binance traži korisnike iz SAD-a.

Zhao i Lim navodno su "aktivno njegovali unosne i komercijalno važne 'VIP' klijente, uključujući institucionalne kupce koji se nalaze u Sjedinjenim Državama", navodi se u pritužbi.

“Današnja radnja provedbe pokazuje da ne postoji lokacija, ili tvrdi nedostatak lokacije, koja bi spriječila CFTC da zaštiti američke ulagače. Bio sam jasan da će CFTC nastaviti koristiti sve svoje ovlasti za pronalaženje i zaustavljanje nedoličnog ponašanja na nestabilnom i rizičnom tržištu digitalne imovine”, rekao je predsjednik CFTC-a Rostin Benham u izjavi.

Binance i Zhao poduzeli su korake kako bi namjerno prikrili gdje se nalaze podružnice burze, rekao je regulator. Ovo je bio dio šire strategije za koju je Zhao rekao da je nastojanje da se "održe zemlje čistima", navodi regulator u podnesku.

Ključni dio Binanceovih navodnih nastojanja da generira naknade i privuče korisnike iz SAD-a bio je VIP program burze, za pojedince visoke neto vrijednosti, stoji u podnesku CFTC-a.

"Binance je svjestan identiteta i geografskih lokacija svojih VIP osoba jer Binance prati svoje izvore volumena transakcija i prihoda temeljenih na naknadama kao nešto što je uobičajeno u obavljanju svojih operacija", navodi se u pritužbi CFTC-a.

Binanceovim VIP osobama ponuđene su posebne privilegije kada su ih agencije za provođenje zakona proganjale ili zamrzavale njihovu imovinu, tvrdi CFTC, tvrdeći da je Binance upozorio VIP osobe ili sugerirao da povuku svoju imovinu s platforme.

"Nemojte izravno reći korisniku da se pokrene", Binance je uputio svoj VIP tim, navodi se u prijavi. "Ako je korisnik veliki ili pametan trgovac, on/ona će dobiti savjet."

Nekoliko sati nakon podnošenja, Zhao je objavio izjavu, rekavši da smatra da optužba ne nudi potpuni prikaz činjenica, rekavši da je Binance surađivao s međunarodnim i američkim istražiteljima za provedbu zakona i zamrznuo 160 milijuna dolara prema uputama za provedbu zakona godine -do danas.

CNBC je ranije izvijestio o tome kako su Binanceova služba za korisnike i VIP predstavnici savjetovali korisnike u kontinentalnoj Kini o tome kako izbjeći Binanceove sustave usklađenosti. Korištenje virtualnih privatnih mreža i alternativnih nedržavnih dokumenata savjetovali su neki volonteri i zaposlenici trgovcima s kontinentalne Kine. Podnesak CFTC-a navodi da je Binance sudjelovao u sličnim aktivnostima za svoje korisnike u SAD-u.

Tagovi: Binance, bitcoin, Commodity Futures and Trading Commission, kriptovalute, Changpeng Zhao
PROČITAJ I OVO
Njemačka vlada najavljuje bržu obnovu željeznica
ŽELJEZNICA
Njemačka vlada najavljuje bržu obnovu željeznica
BERLIN - Njemačka željeznička mreža djelomično je u lošem stanju - posljedice su kašnjenje vlakova. Vlada je u srijedu usvojila nacrt zakona o proširenju njemačkih željeznica.
Primorac: Veliki interes investitora za  hrvatske euroobveznice
OBVEZNICE
Primorac: Veliki interes investitora za hrvatske euroobveznice
ZAGREB - Ministar financija Marko Primorac je ocijenio da je zanimanje investitora za hrvatsku euroobveznicu bilo iznimno te kazao da je Hrvatska nakon ulaska u eurozonu i šengenski prostor sve snage usmjerila pristupanju OECD-u.
Zagrebačka burza: Končar EI dobitnik dana, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Končar EI dobitnik dana, indeksi porasli
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze zaključili su rastom, a za što su prvenstveno zaslužne dionice Končara i Ericssona Nikole Tesle.
Hanfa odobrila Bohemian Financingu objavu ponude za preuzimanje Jelse
ZELENO SVJETLO
Hanfa odobrila Bohemian Financingu objavu ponude za preuzimanje Jelse
ZAGREB - Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) donijelo je u srijedu rješenje kojim se mađarskom društvu Bohemian Financing Zártkörűen Működő Részvénytársaság odobrava objavljivanje ponude za preuzimanje hotelijerske tvrtke Jelsa, pri čemu se obvezuje platiti 0,12 eura za svaku redovnu dionicu Jelse.
Plenković najavio nastavak radova na Podravskom ipsilonu
RADOVI
Plenković najavio nastavak radova na Podravskom ipsilonu
BJELOVAR - Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je u srijedu nastavak radova na takozvanom Podravskom ipsilonu, na pravcima prema Bjelovaru i Virovitici, odnosno prema Kloštru Vojakovečkom i Koprivnici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE