GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cardano je nova zvijezda na kripto nebu

Cardano je nova zvijezda na kripto nebu
KRIPTOVALUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.03.2021 / 09:16
Autor: SEEbiz / investitor.me
PODGORICA - Kraj prošle i početak ove godine donio nam je još jedan bull run na kripto tržištu. Za razliku od predhodnog iz 2017. godine ovaj je osim ogromne tržišne kapitalizacije i prometa novca na burzama donio i nekoliko zanimljivih projekata koji mogu u skorijoj budućnosti promijeniti dosta toga, kazao je crnogorski IT stručnjak Mirko Jovović.

“Bitcoin je 22. veljače dostigao svoju maksimalnu cijenu od 57 hiljada dolara i mnogi ga već u ovoj godini vide na magičnoj cifri od 100.000 dolara. Koja će biti cijena zavisi od tržišta, a i neki drugi projekti mogu da ga uspore na tome putu. Jedan od problema je taj da Bitcoin sada troši 130TWh električne energije više nego jedna Argentina, Nizozemska ili skoro Norveška i to sve za najneučinkovitiju mrežu plaćanja u ljudskoj povijesti”, kazao je Jovović za portal Investitor.

Podsjetimo, broj transakcija koje Bitcoin može skalirati u jednoj sekundi je 3-7. Sa druge strane kada se govori o ovoj kriptovaluti gotovo se uvijek upoređuje koliko ona vrijedi u dolarima.

“Njena vrijednost, što naravno nije zanemarivo, je ta da umjesto malog kovčežića sa zlatom kojeg držite zaključanog i na sigurnom mjestu imate sve to na jednoj vama poznatoj adresi na blokchain-u. Također, troškovi transakcija u mreži rastu i bit će sve više. I na kraju za valutu koja se naziva „digitalno zlato“ ima velike oscilacije u cijeni što je i dalje čini veoma nepredvidljivom”, dodao je Jovović.

Do sada je „vjerni pratitelj“ Bitcoina bio Ethereum. Međutim, ističe Jovović, stječe se dojam da iako je u ovom periodu i on dostigao svoju maksimalnu cijenu (preko 2.000$) slavu su mu preoteli neki vrlo interesantni projekti kao što je Cardano (ADA novčić na burzi).

“Spomenuo sam da je skaliranje Bitcoina jako malo, ali ni Ethereum nije mnogo bolji koji može odraditi do 30 transakcija u sekundi. Ovo je ogromni problem koji bi trebao biti riješen sa nadogradnjom mreže nazvanom Ethereum 2.0 koja bi po navodima trebala imati mogućnost do 100.000 transakcija u sekundi. Ipak, dok se u konačnici provede ova nadogradnja koja je planirana po fazama proći će dvije godine”, kazao je on.

Projekat Cardano je prema tržišnoj kapitalizaciji došao do treće pozicije. Njegov pokretač je Charles Hoskinson, matematičar koji je bio uključen u rani razvoj Bitcoina i suosnivač je Ethereuma. Očigledno je Charles „pokupio“ sve vrline i mane predhodna dva projekta i ono najbolje ugradio u Cardano, smatra Jovović.

“Cardano mreža je mnogo učinkovitija od Bitcoina i Ethereuma, sa mnogo više transakcija u sekundi a što je još bitnije, nadoknade su mnogo jeftinije. Ova mreža je namijenjena za izvršavanje pametnih ugovora i postavljanje decentraliziranih aplikacija (dApps) i smatra se prvom blockchain platformom koja je nastala kao pristup zasnovan na istraživanju. Cardano tvrdi da je njihov protokol Ouroboros Proof of Stake (PoS) jedini siguran, jer su ga testirali istraživači i znanstvenici, i energetski učinkovit koji troši svega 6 GWh (za razliku od Bitcoina 130TWh)”, naveo je on.

Najveći problemi kriptovaluta su, prema njegovim riječima, skalabilnost, kompatibilnost i održivost.

“Cardano ove probleme rješava tako što istraživači, akademska zajednica i programeri pregledaju i recenziraju sve faze projekta kako bi osigurali njegovu valjanost zbog čeka je dobio naziv blokchain treće generacije. Također, u njegov kod postoji veliko povjerenje koji se temeljno razvija (uspoređuju ga s lansiranjem letjelice na Mars) što ima za posljedicu malo sporiji razvoj, ali i veliku sigurnost”, naveo je Jovović.

Cardanova vizija je, kako je dodao, potpuna decentralizacija, koja će omogućiti pravu revoluciju u zemljama u kojima je malo socijalnih i bankarskih institucija.

“Sve više se priča o primjeni ove mreže na u Africi gdje ogroman broj ljudi nema pristup bankarskim uslugama. Uz decentralizirane financije i ostale usluge (dokumenta, diplome, katastarski podaci itd…) pojedincima će donijeti sigurnost na ovom kontinentu, gdje je nestabilnost jedna od konstanti posljednjih decenija”, rekao je Jovović.

Fork (viljuška) je naziv koji označava neku promjenu u protokolu i načinu funkcioniranja određene kriptovalute, objašnjava Jovović.

“Imamo velike institucionalne ulagače, države sve više razmišljaju o digitalnim valutama, decentralizirane financije i pametni ugovori sve više hvataju zalet. Bitcoin se udaljava s primjenom od Ethereuma i ostalih kriptovaluta koje se također odvajaju od mora onih za koje nikada većina nas i neće čuti”, dodao je.

“Je li ova godina početak hard-forka u kripto svijetu? Vjerujem da jest, kao i što vjerujem da je pokrenuta nova era u poimanju svijeta na polju finanvija kakvog poznajemo do sada”, zaključio je Jovović u objašnjenju za čitatelje Investitora.

Tagovi: cardano, bitcoin, ethereum, Charles Hoskinson, kriptovalute, Mirko Jovović, tržišta, dolar
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE