GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bundesbank naklonjen ideji digitalnog eura

Bundesbank naklonjen ideji digitalnog eura
DIGITALNE VALUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.09.2022 / 18:20
Autor: SEEbiz
BERLIN - Digitalni euro može smanjiti rizike i ovisnost u međunarodnim platnim transakcijama, ukazuje njemačka središnja banka. Čelnik Bundesbanke Joachim Nagel (Joachim) ocijenio je u ponedjeljak da sustav temeljen na europskoj infrastrukturi može pomoći Europi da se riješi ovisnosti o drugim pružateljima usluga.

“Zato se zalažem da se eurosustav aktivno uhvati u koštac s transformacijom novca i da nastavi ispitivati mogućnost korištenja digitalnog novca u središnjoj banci”, rekao je Nagel na sastanku koji je banka organizirala u Frankfurtu.

Nagel je naglasio da bi "uvođenje novog oblika nacionalne valute za digitalni svijet, tj. digitalnog novca središnje banke, bio novi korak u razvoju državne valute nakon kovanica i novčanica".

"Digitalni novac središnje banke i prateća infrastruktura mogu biti važna nadopuna postojećim mogućnostima plaćanja", rekao je predsjednik Bundesbanke.

Čuvari valute eurozone već neko vrijeme razmatraju uvođenje digitalne verzije eura. Sredinom srpnja prošle godine Europska središnja banka (ECB) odlučila je ubrzati pripreme i započeti dvogodišnju fazu u kojoj će se ispitati i tehnologija i zaštita podataka.

No, time se ne prejudicira konačna odluka o uvođenju digitalnog eura, koji bi u svakom slučaju bio samo nadopuna, a ne zamjena za gotovinu.

Član Upravnog odbora ECB-a Fabio Panetta izjavio je na sastanku Bundesbanke da je cilj projekta digitalnog eura osigurati sidro za stabilnost monetarnog i platnog sustava.

"Želimo osigurati da novac središnje banke ostane općenito dostupan i da se može koristiti posvuda u eurozoni za svakodnevne transakcije – ne samo u fizičkom obliku, već i kao digitalni novac", rekao je Panetta.

Uključivanje u projekt digitalnog eura odgovor je središnjih banaka eurozone na nagli porast popularnosti takozvanih kriptovaluta, poput bitcoina i ethera.

Velika je razlika u tome što bi digitalni euro bio pod nadzorom središnje banke koja se brine za njegovu stabilnost. Mogućnosti razvoja digitalnog novca bave se i druge monetarne banke u svijetu.

Tagovi: Bundesbank, digitalni euro, kriptovalute, bitcoin, Joachim Nagel, Fabio Panetta
PROČITAJ I OVO
Europska komisija odobrila Integrirani teritorijalni program 2021.-2027.
ODOBRENI SVI PROGRAMI
Europska komisija odobrila Integrirani teritorijalni program 2021.-2027.
ZAGREB - Tramišak: Republika Hrvatska među prvim je državama Europske unije kojima su odobreni svi programi za novo programsko razdoblje, a Integrirani teritorijalni program s više od milijardu i pol eura omogućit će daljnja ulaganja u razvoj, zelenu tranziciju i boljitak životnog standarda za sve naše građane.
Biden potpisao zakon koji onemogućuje veći štrajk u teretnom željezničkom prometu
POTEZI
Biden potpisao zakon koji onemogućuje veći štrajk u teretnom željezničkom prometu

WASHINGTON - Joe Biden je u petak potpisao zakon koji nameće kolektivni ugovor američkom teretnom željezničkom prometu i ujedno sprječava veći štrajk koji bi mogao biti veoma štetan za gospodarstvo Sjedinjenih Država.

Zagrebačka burza: Velika transakcija dionicama Spana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Velika transakcija dionicama Spana
ZAGREB - Zagrebačka je na kraju radnog tjedna ipak iznjedrila ponešto optimizma.
Stabilan tempo zapošljavanja u SAD-u u studenome
TRŽIŠTE RADA
Stabilan tempo zapošljavanja u SAD-u u studenome
WASHINGTON - Dinamika zapošljavanja u SAD-u u studenome se zadržala blizu prosjeka u prethodna tri mjeseca, a stabilna je bila i stopa nezaposlenosti, pokazalo je u petak izvješće ministarstva rada.
Velik interes za početne pakete eurokovanica, prvi dan ih prodano 155 tisuća
STIŽE EURO
Velik interes za početne pakete eurokovanica, prvi dan ih prodano 155 tisuća
ZAGREB - Prvi dan prodaje početnih paketića eurokovanica s hrvatskom nacionalnom stranom, u četvrtak u poslovnicama banaka, Fine i Hrvatske pošte kupljeno ih je ukupno 155.233, a unatoč velikom interesu, na šalterima nisu zabilježene veće gužve.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE