GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bundesbank naklonjen ideji digitalnog eura

Bundesbank naklonjen ideji digitalnog eura
DIGITALNE VALUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.09.2022 / 18:20
Autor: SEEbiz
BERLIN - Digitalni euro može smanjiti rizike i ovisnost u međunarodnim platnim transakcijama, ukazuje njemačka središnja banka. Čelnik Bundesbanke Joachim Nagel (Joachim) ocijenio je u ponedjeljak da sustav temeljen na europskoj infrastrukturi može pomoći Europi da se riješi ovisnosti o drugim pružateljima usluga.

“Zato se zalažem da se eurosustav aktivno uhvati u koštac s transformacijom novca i da nastavi ispitivati mogućnost korištenja digitalnog novca u središnjoj banci”, rekao je Nagel na sastanku koji je banka organizirala u Frankfurtu.

Nagel je naglasio da bi "uvođenje novog oblika nacionalne valute za digitalni svijet, tj. digitalnog novca središnje banke, bio novi korak u razvoju državne valute nakon kovanica i novčanica".

"Digitalni novac središnje banke i prateća infrastruktura mogu biti važna nadopuna postojećim mogućnostima plaćanja", rekao je predsjednik Bundesbanke.

Čuvari valute eurozone već neko vrijeme razmatraju uvođenje digitalne verzije eura. Sredinom srpnja prošle godine Europska središnja banka (ECB) odlučila je ubrzati pripreme i započeti dvogodišnju fazu u kojoj će se ispitati i tehnologija i zaštita podataka.

No, time se ne prejudicira konačna odluka o uvođenju digitalnog eura, koji bi u svakom slučaju bio samo nadopuna, a ne zamjena za gotovinu.

Član Upravnog odbora ECB-a Fabio Panetta izjavio je na sastanku Bundesbanke da je cilj projekta digitalnog eura osigurati sidro za stabilnost monetarnog i platnog sustava.

"Želimo osigurati da novac središnje banke ostane općenito dostupan i da se može koristiti posvuda u eurozoni za svakodnevne transakcije – ne samo u fizičkom obliku, već i kao digitalni novac", rekao je Panetta.

Uključivanje u projekt digitalnog eura odgovor je središnjih banaka eurozone na nagli porast popularnosti takozvanih kriptovaluta, poput bitcoina i ethera.

Velika je razlika u tome što bi digitalni euro bio pod nadzorom središnje banke koja se brine za njegovu stabilnost. Mogućnosti razvoja digitalnog novca bave se i druge monetarne banke u svijetu.

Tagovi: Bundesbank, digitalni euro, kriptovalute, bitcoin, Joachim Nagel, Fabio Panetta
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
NEW YORK - Američki su indeksi pali u utorak i završili gubitnički mjesec nakon što su podaci o plaćama višim od očekivanih potaknuli novu zabrinutost zbog inflacije uoči odluke Federalnih rezervi o kamatama u srijedu.
Osnivač Binancea osuđen na četiri mjeseca zatvora
PRESUDA
Osnivač Binancea osuđen na četiri mjeseca zatvora
NEW YORK - Osnivač Binancea, milijarder, Changpeng Zhao, osuđen je u utorak na četiri mjeseca zatvora, nakon što je priznao krivicu za omogućavanje pranja novca na svojoj kripto mjenjačnici.
Zagrebačka burza: Span gubitnik dana, indeksi različitih predznaka
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Span gubitnik dana, indeksi različitih predznaka
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio različite predznake indeksa uz solidan promet.
Hrvatska po izdvajanjima za zdravstvo znatno zaostaje za EU-om
ZDRAVSTVO
Hrvatska po izdvajanjima za zdravstvo znatno zaostaje za EU-om
ZAGREB - Iako izdvajanja za zdravstvo rastu, ona značajno zaostaju za prosjekom Europske unije, a naročito najuspješnijim članicama EU-a, dok je zdravstveni sustav podfinanciran.
Crna Gora: Rekordni prihodi od kockanja
KOCKA
Crna Gora: Rekordni prihodi od kockanja
PODGORICA - Deset najvećih kompanija koje organiziraju sportsko klađenje i posjeduju kladionice lani su imale ukupan prihod veći od 151 milijun eura. Zajedno su ostvarili pozitivan neto rezultat od preko 41,7 milijuna eura, a zapošljavali su 2091 radnika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE