GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Buffettova logika više ne vrijedi

Buffettova logika više ne vrijedi
INVESTICIJSKI MODELI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.12.2020 / 20:08
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Već je jasno da su tehnološke dionice najveće ovogodišnje dobitnice. Primjerice, Tesla je uzletjela nevjerojatnih 670 posto, Amazon "samo" 70.

U međuvremenu, sve više blijedi tzv. value model investiranja na temelju analize poslovnih bilanci i kupnje temeljito podcijenjenih dionica. Ovaj model ulaganja utemeljio je još Benjamin Graham u svojoj knjizi Plavi investitor prije Drugog svjetskog rata, a milijarder Warren Buffett, naravno, pobrao je svjetsku slavu ovom filozofijom ulaganja. Problem je, kako piše The Economist, u tome što je ovaj koncept donio loše rezultate tijekom posljednjeg desetljeća. 

Tko god je prije deset godina uložio jedan dolar u "value" dionice, danas ima samo 2,5 dolara, dok je tržište u cjelini naraslo 3,45 i 4,65 dolara ako iz izračuna izbacimo "value" dionice. Industrija upravljanja imovinom je pod velikim pritiskom, strategije koje su uvijek donosile rezultate ovog puta ne rade.

Naravno, preokret se može dogoditi brzo, baš kao i na prijelazu stoljeća, kada su investitori vrijednosti imali loše rezultate između 1998. i 2000. godine, a onda je uslijedilo pucanje balona u tehnološkom sektoru i stvari su odjednom izgledale drugačije.

Prije svega, "value" investitori moraju uzeti u obzir dvije radikalne promjene u globalnoj ekonomiji.

Prva promjena odnosi se na rastuću ulogu nematerijalne imovine u bilancama poduzeća (u SAD-u one već čine trećinu ulaganja), a druga je sve veća važnost eksternalija, troškova za koje je tvrtka odgovorna, ali odbija platiti. Prema današnjoj doktrini, svaki value investitor trebao bi se nakrcati dionicama automobilskih i naftnih kompanija, čija budućnost također ovisi o njihovom velikom ugljičnom otisku.

Povećavanjem regulacije ti će troškovi biti još veći. Ukratko, ako je Graham prije gotovo stotinu godina napisao da je stari način ulaganja postao beskoristan, čini se da je sada vrijeme za novu investicijsku paradigmu.

Tagovi: tržište kapitala, value investicije, Wall Street, Warren Buffett, Benjamin Graham, Tesla, Amazon
PROČITAJ I OVO
Radnici Varteksa prekinuli štrajk
ŠTRAJK
Radnici Varteksa prekinuli štrajk
VARAŽDIN - Samostalni radnički sindikat Varteksa donio je odluku kojom se štrajk radnika Varteksa s jučerašnjim danom prekida te da danas radnici nastavljaju s radom.
Hrvatska uz Italiju vodeća inozemna destinacija Austrijanaca u 2024.
DOBRE VIJESTI
Hrvatska uz Italiju vodeća inozemna destinacija Austrijanaca u 2024.
ZAGREB - Odlične vijesti za Hrvatsku kao turističku destinaciju stižu iz Austrije, jednog od najvažnijih tržišta s kojeg se u našoj zemlji ostvaruje značajan broj turističkih dolazaka i noćenja.
Cijene bakra uzletjele do rekorda
METALI
Cijene bakra uzletjele do rekorda
LONDON - Terminske cijene bakra u srijedu su dosegle rekordno visoku razinu jer potražnja za osnovnim metalom ostaje snažna usred pomame za izgradnjom podatkovnih centara i kontinuirane elektrifikacije globalnog gospodarstva.
Prijeti li nam stagflacija?
TRŽIŠTA
Prijeti li nam stagflacija?
NEW YORK - Utorak je također bio pozitivan dan na Wall Streetu, iako je guverner Feda Jerome Powell ponovno istaknuo da inflacija presporo pada te da će se još neko vrijeme morati zadržati visoke kamatne stope.
Azijska tržišta: Indeksi većinom porasli
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi većinom porasli
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta uglavnom su bila u porastu u srijedu, prateći dobitke Wall Streeta tijekom noći na kojima je indeks Nasdaq Composite dosegao novi rekord na zatvaranju unatoč jakim podacima o inflaciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE