GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brodari postaju sjajna oklada

Brodari postaju sjajna oklada
VOZARINE RASTU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.09.2021 / 08:39
Autor: Marko Majić
ANALIZA - Ekonomski oporavak usporava se više nego što se očekivalo na račun delta soja koronavirusa, s kašnjenjima u globalnom lancu opskrbe i očekivanom nižom potražnjom kućanstava od očekivane.

U Kini je maloprodaja u kolovozu porasla samo 2,5 posto na godišnjoj razini zbog epidemioloških zabrinutosti, dok je njihov rast u srpnju iznosio još 8,5 posto. Ako negativni učinci koronavirusne verzije delte nastave utjecati na gospodarstvo, vjerojatno će središnji bankari teško izabrati mjere monetarne politike u jesensko-zimskoj sezoni.

Do sada smo saznali da se tijekom valova covida-19 potrošnja kućanstava premješta s usluga na robu. To pak uzrokuje zagušenje u globalnim lancima opskrbe. U slučaju povećane zabrinutosti javnosti zbog jesenske i zimske epidemiološke situacije, možemo očekivati pad potražnje za uslugama i porast robe, što će nastaviti iritirati cijene robe s obzirom na trenutna uska grla u globalnoj distribuciji dobara i poticanje monetarne politike središnjih banaka.

Brodari su već profitirali od ovakve situacije.

Marže jednog od najvećih brodovlasnika na svijetu, njemačke tvrtke Hapag-Lloyd, naglo su porasle. Neto ili profitna marža ovog brodovlasnika porasla je na 23 posto u 2020. sa samo 3 posto iz 2019. godine, a u drugom ovogodišnjem tromjesečju neto marža ovog brodovlasnika porasla je na 32 posto ukupne prodaje.

Očekuje se da će prihod Hapag-Lloyda ove godine porasti za 51%. Dok marže rastu za brodovlasnike, marže za određene industrijske proizvode ili artikle će se barem privremeno smanjiti zbog viših cijena sirovina i većih plaća, jer tvrtke neće moći u svim slučajevima prenijeti povećane troškove na kupca. Američka industrijska tvrtka 3M već je najavila manju operativnu maržu od 50 do 100 baznih bodova za treće tromjesečje ove godine.

Stoga ne čudi što su Hapag-Lloyd i njegov francuski rival, CMA CGM, zamrznuli daljnje povećanje cijena dostave, čime su barem djelomično pogodovali dugoročnim poslovnim odnosima i povratku. Neke cijene dostave također su porasle šest puta. Pandemija je ponovila da su globalni lanci opskrbe ekosustav osjetljiv na čitav niz šokova, kao i naše reakcije na te šokove. Stoga će pri pooštravanju monetarne politike središnji bankari također morati obratiti pozornost na to kako će poskupljenje duga u vrijeme veće inflacije utjecati na industriju i globalne opskrbne lance.

Tagovi: brodari, brodarsko tržište, vozarine, capesize brodovi
PROČITAJ I OVO
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
ODLUKE
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
TOKYO - Banka Japana zadržala je svoju referentnu kamatnu stopu nepromijenjenom u petak nakon sastanka o monetarnoj politici, držeći svoju referentnu kamatnu stopu na 0%-0,1%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE