GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brnjac: Želimo razviti cjelogodišnji turizam

Brnjac: Želimo razviti cjelogodišnji turizam
RAZVOJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.07.2022 / 09:53
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Ministrica turizma Nikolina Brnjac izjavila je u razgovoru za Jutarnji list da se kroz strategiju razvoja održivog turizma planira odmaknuti od koncepta "sunce i more" te razviti cjelogodišnji turizam.

Ministrica kaže da je Vlada krenula u promjene kroz "Strategiju razvoja održivog turizma do 2030." koja uskoro ide na eSavjetovanje.

"Planiramo se kroz poticanje razvoja inovativnih i održivih turističkih proizvoda odmaknuti od koncepta 'sunce i more' te tako razviti cjelogodišnji turizam. Zdravstveni turizam prepoznat je kao pokretačka snaga koja može pridonijeti razvoju cjelogodišnjeg turizma, ali i kao pokretač gospodarskog razvoja i dobrobiti šire zajednice. Smještaj kod domaćina je dio našeg nasljeđa, a ljubaznost i gostoljubivost su neke od najvećih prednosti našeg turizma. Stoga je jako važno razlikovati pružanje usluge smještaja kod domaćina od apartmanizacije, koja je samo isplativ biznis i ne doprinosi kvaliteti života lokalne zajednice, već pretvara turistička mjesta u velike spavaonice bez sadržaja i infrastrukture koja to može pratiti", kazala je.

Ustvrdila je da je za rješavanje dvije najveće prepreke održivosti u turizmu apartmanizaciju i sezonalnost potreban sveobuhvatan i koordiniran pristup Vlade, regionalne i lokalne vlasti, poduzetnika, ali i građana.

Po njezinim riječima, alati za borbu protiv apartmanizacije su prostorno planiranje i kategorizacija, koji su u rukama jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Ustvrdila je da je potrebno značajno ulaganje u razvoj smještajnih kapaciteta koji omogućuju produljenje sezone, između ostalog u hotelski smještaj.

Vezano za problem radne snage kazala je da je maksimalno pojednostavljen i digitaliziran proces zapošljavanja stranaca, čime se omogućilo da poslodavci jednostavnije i pravovremeno osiguraju radnike na sezonskim poslovima. Dodala je da se radi i na modernizaciji srednjoškolskih turističkih i ugostiteljskih programa kako bi se učenici, kada završe školu, stvarno mogli uključiti na tržište rada.

No, kako kaže, najvažniju ulogu imaju poslodavci. "Oni su ti koji dobrim uvjetima rada mogu privući i zadržati kvalitetnu radnu snagu. Nažalost, i s ovakvim nedostatkom radne snage događa se da naši stipendisti prekidaju ugovore o stipendiranju zbog neprimjerenih uvjeta rada", izjavila je ministrica turizma u razgovoru s novinarkom Jutarnjeg lista Dorom Koretić.

Tagovi: Nikolina Brnjac, hrvatski turizam, cjelogodišnji turizam
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Valamar i Arena HG u fokusu, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar i Arena HG u fokusu, indeksi porasli
ZAGREB - Rast prometa i indeksa u odnosu na posljednji trgovinski dan prošloga tjedna, obilježja su ponedjeljka na Zagrebačkoj burzi.
Rusija pokušava omesti investitore iz neprijateljskih zemalja
OMETANJE
Rusija pokušava omesti investitore iz neprijateljskih zemalja
MOSKVA - Ruska središnja banka u ponedjeljak je objavila mjere usmjerene sprječavanju investitora iz "neprijateljskih" zemalja, u iskorištavanju pogodnosti kojima se onima iz "prijateljskih" zemalja omogućuje nastavak trgovanja na moskovskoj burzi.
Plitvička jezera: Dnevno se proda po 10.000 ulaznica
ODLIČNA SEZONA
Plitvička jezera: Dnevno se proda po 10.000 ulaznica

PLITVICE - Dnevno se za razgledavanje Plitvičkih jezera proda po 10.000 ulaznica, a preko SkyLine platforme uživo prirodnu ljepotu Plitvica, koje su na UNESCO-vom Popisu svjetske baštine, prati svakodnevno tisuće ljudi, doznaje Hina u ponedjeljak Upravi Nacionalnog parka.

Kritpovalutama u Srbiji trguje više od 127.000 građana
INVESTICIJE
Kritpovalutama u Srbiji trguje više od 127.000 građana
BEOGRAD - Trgovina kriptovalutama sve je popularnija u svetu, ali i u Srbiji. Poslednjih godina sve je veći broj onih koji ulaze u kripto "igru".
Huškaju građane protiv Hrvatske, a tajkuni bliski Vučiću ljetuju na hrvatskom Jadranu
LICEMJERJE
Huškaju građane protiv Hrvatske, a tajkuni bliski Vučiću ljetuju na hrvatskom Jadranu
BEOGRAD - Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, političar blizak predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ovih je dana prozvao Srbe koji ljetuju u Hrvatskoj u vrijeme kada se obilježava obljetnica vojno-redarstvene akcije Oluja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE