GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza

Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
PČELARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2024 / 08:05
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Na današnjoj izbornoj skupštini Europskog pčelarskog saveza (EBA) predsjednik Slovenskog pčelarskog saveza Boštjan Noč izabran je za prvog predsjednika spomenute organizacije sa sjedištem u Sloveniji.

Za mjesto su se natjecala dva kandidata, uz Slovenca Plamena Ivanova iz Bugarske, no Noč je dobio stopostotno povjerenje.

Kako je priopćeno iz Čebelarske zveze Slovenije, u EBA-u je trenutačno učlanjeno 18 pčelarskih organizacija iz 15 europskih zemalja, koje zajedno broje gotovo 235.000 pčelara.

Prema riječima prvog predsjednika Europske unije, ako želimo ići korak dalje za pčele, pčelare i potrošače, prijeko je potrebno aktivno i jedinstveno djelovanje u cijeloj Europi. Ujedno je najavio da će svoj posao obavljati s punom odgovornošću, a temeljit će se na povezivanju svih koji rade u pčelarstvu na europskom prostoru, te će svoj posao nastaviti obavljati u Čebelarskoj zvezi Slovenije s ista iskrenost, ozbiljnost i predanost kao i prije.

„Vjerujem da će djelovanje EBA-e pridonijeti i daljnjem razvoju pčelarstva u Sloveniji te da ćemo sa širim timom doprinijeti očuvanju i razvoju pčelarstva u cijeloj Europi. Mislim da je najvažnije odmah osnovati znanstveno-stručno povjerenstvo za područje kvalitete i sigurnosti pčelinjih proizvoda, koje će morati uključivati stručnjake iz različitih strukovnih područja i različitih područja Europe", dodao je Noč i najavio pokretanje raditi odmah.

Među glavnim programskim naglascima Noč je istaknuo kako pčele ne poznaju granice, zbog čega će se EBA boriti za pčele, pčelare i zaštitu potrošača koji konzumiraju pčelinje proizvode diljem Europe, a ne samo u Europskoj uniji. Prema njegovim riječima, EBA će surađivati i podržavati rad svih pčelarskih udruga u Europi, a posebno će aktivno surađivati sa svjetskom pčelarskom organizacijom Apimondia.

Kao glavne ciljeve za budućnost predsjednica najavljuje razvoj učinkovitih postupaka za potpunu eliminaciju patvorenog meda na europskom tržištu, određivanje jedinstvene metode i referentnog laboratorija za otkrivanje patvorenog meda, uvođenje kvote za uvoz meda u Europu, te stvaranje zakonske osnove za redovite godišnje potpore kao naknade za uslugu pčele oprašivanja svim pčelarima.

Zalagat će se i za provođenje jedinstvene europske promidžbene kampanje, pooštravanje kontrole fitofarmaceutika štetnih za pčele, poboljšanje suradnje svih poljoprivrednih sektora, povećanje prijenosa pčelarskih znanja iz znanosti u praksu te povećanje sadnje medonosnog bilja diljem Europe. . Najavio je godišnje stručne konzultacije na temu aktualnih pitanja, a želi i uključivanje svih europskih zemalja u EBA-u.

Tagovi: Boštjan Noč, Europski pčelarski savez, pčelari
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa
ZAGREB - Slab promet i minimalni rast indeksa na kraju tjedna na Zagrebačkoj burzi.
Globalne cijene hrane blago porasle u travnju
HRANA
Globalne cijene hrane blago porasle u travnju
RIM - Cijene hrane blago su porasle u travnju budući da je poskupljenje mesa, biljnih ulja i žitarica prevagnulo nad pojeftinjenjem šećera, mlijeka i mliječnih proizvoda, izvijestila je u petak Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).
Hanfa poslala važno upozorenje
UPOZORENJE
Hanfa poslala važno upozorenje
ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) ponovo upozorava građane na sve učestaliju pojavu lažnih e-poruka u kojima se od građana traži uplata na temelju fiktivne porezne obveze.
Iločke zidine otvorene, očekuje se dodatni turistički rast
NOVI SADRŽAJI
Iločke zidine otvorene, očekuje se dodatni turistički rast
ILOK – Puštanjem balona započela je svečanost promocije obnovljene povijesne jezgre Iloka koja će trajati do nedjelje 5. svibnja.
Euro bi se mogao naći u problemima, evo zašto
ANALITIČARI
Euro bi se mogao naći u problemima, evo zašto
FRANKFURT - Izgledi da će Europska središnja banka odstupiti od Federalnih rezervi u pogledu smanjenja kamatnih stopa vjerojatno će biti "posebno negativni" za 20-članu eurozonu, prema jednom ekonomistu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE