GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Borić odlučio nacionalizirati čileansku industriju litija

Borić odlučio nacionalizirati čileansku industriju litija
ŠOKANTNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2023 / 20:45
Autor: SEEbiz / CNBC
SANTIAGO DE CHILE - Čileanski predsjednik Gabriel Borić rekao je u četvrtak da će nacionalizirati industriju litija u zemlji, drugog najvećeg svjetskog proizvođača metala neophodnog za baterije za električna vozila, kako bi potaknuo njezino gospodarstvo i zaštitio svoj okoliš.

Šokantni potez u zemlji s najvećim svjetskim rezervama litija s vremenom bi prenio kontrolu nad golemim operacijama litija u Čileu s industrijskih divova SQM-a i Albemarle u zasebno poduzeće u državnom vlasništvu.

Predstavlja novi izazov proizvođačima električnih vozila (EV) koji pokušavaju osigurati materijale za baterije, jer sve više zemalja želi zaštititi svoje prirodne resurse. Meksiko je prošle godine nacionalizirao svoja nalazišta litija, a Indonezija je 2020. zabranila izvoz rude nikla, ključnog materijala za baterije.

“Ovo je najbolja šansa koju imamo za prijelaz na održivo i razvijeno gospodarstvo. Ne možemo si priuštiti da to protratimo”, rekao je Borić, inače hrvatslog podrijetla, u obraćanju koje je prenosila nacionalna televizija.

Budući litijski ugovori izdavali bi se samo kao javno-privatna partnerstva uz državnu kontrolu, rekao je.

Vlada neće raskinuti trenutne ugovore, ali se nada da će tvrtke biti otvorene za sudjelovanje države prije nego što isteknu, rekao je, ne navodeći imena Albemarlea i SQM-a, svjetskih br.1 i br.2 proizvođača litija.

Ugovor SQM-a istječe 2030., a Albemarlea 2043.

SQM, službeno nazvan Sociedad Quimica Y Minera de Chile, i Albemarle opskrbljuju Tesla Inc., LG Energy Solution Ltd i drugi proizvođači električnih vozila i baterija.

Albemarle je rekao da objava neće imati "nikakav materijalni utjecaj na naše poslovanje" i da će nastaviti razgovore o ulaganju u daljnji rast i korištenje novih tehnologija u Čileu.

SQM nije odmah bio dostupan za komentar.

Južnokorejski proizvođač baterija SK On, koji ima dugoročni ugovor o opskrbi sa SQM-om, rekao je da će pratiti razvoj i odgovoriti dugoročno.

Najava Čilea nije izazvala preokret cijena litija, koje su pale više od 70% u odnosu na vrhunac u studenom zbog slabljenja potražnje za električnim vozilima u Kini, najvećem svjetskom automobilskom tržištu.

Futuresi litij karbonata kojima se najviše trguje na burzi nehrđajućeg čelika Wuxi u Kini pale su 3,4% u petak.

"Kada ili ako proizvođači baterija obnove svoje ugovore s tvrtkama za litij u Čileu, uvjeti ugovora vjerojatno bi postali teži od onoga što su vidjeli u prošlosti kada nije bilo uplitanja države", rekao je Cho Hyunryul, analitičar u Samsung Securities.

Taj će potez vjerojatno potaknuti preusmjeravanje budućih ulaganja u litij u druge zemlje, uključujući Australiju, najvećeg svjetskog proizvođača, kažu analitičari.

"Stabilnost politike vrlo je važna za svaki rudarski projekt... Jurisdikcije koje su pogodne za rudarstvo poput Australije bile bi mjesta u koja se ulažu inkrementalna sredstva", rekao je Harsh Bardia, analitičar u privatnom ogranku JBWere National Australia Bank.

Borić je rekao da će državni Codelco, najveći svjetski proizvođač bakra, imati zadatak pronaći najbolji put naprijed za litijevu tvrtku u državnom vlasništvu te da će od Kongresa tražiti odobrenje za plan u drugoj polovici godine.

Kongres je provjeravao mnoge Borićeve ambicioznije prijedloge i početkom ožujka odbacio predloženi zakon o poreznoj reformi.

Codelco i državni rudar Enami dobit će ugovore o istraživanju i vađenju u područjima gdje sada postoje privatni projekti prije nego što se formira nacionalna tvrtka za litij.

Odjel će biti posvećen unaprjeđenju tehnologije za smanjenje utjecaja na okoliš, uključujući davanje prednosti izravnoj ekstrakciji litija u odnosu na bazene za isparavanje.

Privatni Summit Nanotech Corp, koji razvija tehnologiju izravne ekstrakcije litija, pozdravio je ovu objavu.

Borić je rekao da će zemlja nastojati zaštititi bioraznolikost i podijeliti korist od rudarstva s autohtonim i okolnim zajednicama.

"Danas predstavljamo nacionalnu litijsku strategiju koja je tehnički čvrsta i ambiciozna", rekao je predsjednik, dodajući da će se njome izgraditi "Čile koji raspodjeljuje bogatstvo koje svi stvaramo na pravedniji način".

Tagovi: Gabriel Borić, litij, Čile, Codelco, bakar, električni automobili, nacionalizacija, kompanija SQM, Albemarle
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE