GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Blagi oporavak poštanskog tržišta, ali još ispod razine u 2019.

Blagi oporavak poštanskog tržišta, ali još ispod razine u 2019.
POŠILJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.12.2020 / 11:20
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatskom poštanskom tržištu treće tromjesečje donijelo je blagi porast ukupnih prihoda od 0,8 posto, na 442,7 milijuna kuna u odnosu na drugo tromjesečje ove godine i to najviše zbog rasta poštanskih usluga, no ukupno ih manje nego u trećem tromjesečju 2019., pokazuju podaci HAKOM-a.

Poštanskih usluga u trećem tromjesečju bilo je naime 67,7 milijuna, što je 6,1 posto više nego u drugom tromjesečju ove godine i 9,4 posto manje nego ih je bilo u trećem tromjesečju 2019.

Ocjenjujući rast poštanskog tržišta u trećem tromjesečju i oporavkom tog tržišta, iz HAKOM-a (Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti) podsjećaju na negativne trendove na tom tržištu u prvom i drugom tromjesečju, prvenstveno zbog smanjenih gospodarskih aktivnosti uzrokovanih koronavirusom.

"U trećem tromjesečju ove godine tržište se polako vraća u normalne tokove. U odnosu na prethodno tromjesečje gotovo svi pokazatelji rastu, ali trebat će ipak određeno vrijeme za povratak na prijašnje razine jer je u usporedbi s prošlogodišnjim ljetnim razdobljem ukupni broj pošiljaka pao, za 9,4 posto", komentiraju iz HAKOM-a.

Najvećim utjecajem na rast broja usluga označili su povećanje pismovnih pošiljaka, kojih je u odnosu na drugo tromjesečje bilo 6,6 posto.

Za razliku od toga, potražnja za paketskim uslugama, najviše generirana internetskom trgovinom, nije nastavljena u istom opsegu kao u drugom tromjesečju, kada je, kako kažu, doživjela dosadašnji vrhunac, nego je broj paketa manji za oko 4 posto.

Broj davatelja koji obavljaju poštanske usluge na tržištu nije se mijenjao, jer iako je jedan prestao s radom, pojavio se novi, tako da ih i dalje posluje 22, od kojih je HP-Hrvatska pošta d.d. najveći s udjelom od 82,1 posto.

Tagovi: poštansko tržište, Hrvatska pošta, HAKOM
PROČITAJ I OVO
Trgovina kriptovalutama raste, dionicama pada
USPOREDBE
Trgovina kriptovalutama raste, dionicama pada
NEW YORK - Analitičari već neko vrijeme bilježe paralelni trend: dok trgovina dionicama na svjetskim tržištima lagano pada, volumeni trgovine na tržištima kriptovaluta snažno rastu.
Dogecoin srušen za trećinu nakon Muskove izjave
POTONUĆE
Dogecoin srušen za trećinu nakon Muskove izjave
NEW YORK - Dogecoin je u nedjelju izgubio više od trećine vrijednosti, nakon što ga je šef Tesle i zagovornik kriptovaluta Elon Musk nazvao riječju "hustle" tijekom svog gostovanja u TV emisiji "Saturday Night Live".
Plitvice s optimizmom čekaju sezonu
OPTIMIZAM
Plitvice s optimizmom čekaju sezonu

PLITVIČKA JEZERA – Okončan je Natječaj za prijem sezonskih djelatnika u JUNP Plitvička jezera vezano uz ovogodišnju turističku sezonu. Ravnatelj ove ustanove Tomislav Kovačević zadovoljan je zanimanjem i brojem prijava.

Musk otkrio da boluje od Aspergerova sindroma
OTKRIĆA
Musk otkrio da boluje od Aspergerova sindroma
NEW YORK - Elon Musk, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, kao gost-domaćin američkog televizijskog showa Saturday Night Live kazao je da ima Aspergerov sindrom.
Merkel: Ne brinite, na ljetovanje će moći putovati i oni koji nisu cijepljeni
PUTIOVANJA
Merkel: Ne brinite, na ljetovanje će moći putovati i oni koji nisu cijepljeni
BERLIN - Kancelarka Merkel i savezni ministar zdravlja Spahn slažu se po pitanju ljetnih odmora u europskim zemljama. Oni bi uskoro trebali biti mogući i za one koji se nisu cijepili.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE